|sâmbătă, ianuarie 18, 2025
  • Follow Us!

Fenomene ciudate pe cer şi săpături după comori la Roşiile 

 Fenomene ciudate pe cer şi săpături după comori la Roşiile

Fenomene ciudate înregistrate în comuna vâlceană Roşiile: lumini ciudate pe cer, săpături misterioase după comori, legende care îi mai înfioară şi acum pe localnici, despre comori îngropate sub case. Zona unde se află acum comuna era stăpânită în vechime doar de haiduci şi de boieri. Drumurile sut şi astăzi o problemă destul de mare pentru localnici, deoarece localitatea, aflată la aproximativ 70 de kilometri de Vâlcea, într-o zonă pitorească este departe de marile oraşe. Din bătrâni se povesteşte că la temelia fiecărei case vechi este posibil să se găsească găleţi de aur îngropate din vechime.

Jocul banilor pe cerul comunei

Pe dealurile din localitate se poate observa de multe ori un fenomen ciudat, pe care localnicii l-au denumit „jocul banilor”. În zonă circulă chiar şi superstiţii legate de blestemul aurului. Atunci când cineva se îmbogăţeşte peste noapte se spune că a dat peste o comoară îngropată, iar atunci când alţi localnici mai înstăriţi mor subit vecinii spun că i-a ajuns blestemul aurului. De curând, nişte necunoscuţi au fost văzuţi în comună, săpând noaptea după aur, în vechile locuri unde se spunea că s-ar fi refugiat haiducul Dragu, lucru care a stârnit o mică revoluţie printre localnici. În anumite locuri din comună se pot observa periodic fenomene ciudate. „Sunt nişte lumini, ca nişte flăcări care ies din pământ, se spune că asta se numeşte jocul banilor, că banii strălucesc din pământ. Am încercat şi eu o dată să merg până acolo, am crezut la început că era un incendiu, dar, atunci când m-am apropiat, fenomenul a dispărut. La noi în comună se spune că sunt comori îngropate, de boierii care au trăit pe aici şi de haiduci.” – spune Ion Tuţă, secretarul Primăriei Roşiile. Aceste fenomene sunt observate de localnici periodic. Oamenii spun că au fost mai puternice în noaptea când a avut loc cutremurul din 77. „În noaptea cutremurului eu am văzut nişte lumini puternice, ca nişte flăcări ieşind din pământ. Au fost boieri, dar au fost şi haiduci pe aici, aveau de unde să aibă aur.” –spune secretarul comunei Roşiile, ion Tuţă.

În căutare de comori

În zonă se menţin tot felul de legende şi poveşti despre aur. Febra aurului se pare că i-a cuprins şi pe necunoscuţii care vin din alte zone, deoarece, acum câtva timp, liniştea localnicilor a fost tulburată de nişte săpători misterioşi, care scormoneau noaptea pământul prin păduri, pe lângă vechile conace şi în locurile unde se spunea că s-ar fi ascuns în vremurile de odinioară haiducii din zonă. „Au fost unii care au săpat noaptea după comori, noi nu ştim cine erau, nu au cerut nici un aviz de la primărie. Pe mine m-au anunţat localnicii, că se auzeau zgomote noaptea pe lângă Balta Dragului sau în pădurea de la Balaciu, acolo unde se spune că s-ar fi refugiat haiducul Dragu. Nu am reuşit să descoperim cine erau, dar au creat vâlvă aici, în localitate, pentru că, după plecarea lor începuseră şi localnicii să sape după aur. Probabul că ştiau ei ceva. Oamenii din zonă au spus că i-au văzut cu nişte bâte, cercetând zona.” – spune primarul localităţii, Ştefan Marinescu. Cum în zonă locuiesc mai mulţi rudari, care au fost aduşi tot de boierii de prin partea locului, pe vremuri, pentru a-i servi, aceştia au început să caute şi ei prin pădure, dar nu se ştie dacă au găsit ceva. „Oricum, şi dacă ar fi găsit cineva aur tot nu spuneau. Nu se poate şti acest lucru, umblă vorba despre câte unul doar atunci când se îmbogăţeşte peste noapte şi nu există o explicaţie logică. Ar putea fi una, că se strâng periodic pungi de gaze în pământ şi se eliberează în anumite momente, dar nu se ştie nimic sigur.” – spune Dumitru Avram, din Roşiile. În zonă se spune că pe mulţi i-a ajuns însă şi blestemul aurului. „Despre cei care găsesc aur se spune că nu mai au mult de trăit, poate de aici şi legendele cu blestemul aurului. Bine, ar putea exista şi o explicaţie logică, pentru că este posibil ca, în momentul când este dezgropat există nişte oxizi care se eliberează şi, dacă îi inhalezi nu mai trăieşti mult. Dar nu se ştie nimic sigur” – spune Ion Tuţă. 

├×ara boierilor şi haiducilor

Comuna Roşiile a aparţinut odinioară numai … boierilor şi haiducilor. Stăpânii terenurilor şi pădurilor din zonă erau boieri precum Greceanu, Piscureanu, Chiricel. Moştenitorii acestora au revendicat zeci de hectare de pădure, terenuri şi chiar clădiri. Pe lângă haiducul Dragu, care este cel mai cunoscut, au mai fost în zonă şi alţi „lotri”, cum era de exemplu Iagăru din Săscioare. „Boierul Piscureanu avea şi un magazin la cooperativă. Clădirea i-a fost restituită şi a făcut în ea tot un magazin, de parcă ar fi fost destinată pentru asta. Noi avem păduri întinse aici, şi mai sunt şi comune vecine care au pădure, de exemplu la Balaciu, pentru că acolo au fost pădurile boierilor, are au împroprietărit oamenii. După aceea pădurile s-au înstrăinat prin căsătorie, sau li s-au confiscat celor care au fost consideraţi chiaburi. Rudele lui Crăpătureanu de exemplu le-au vândut, pe terenurile lor şi ale lui Greceanu făcându-se CAP-ul.Aici erazu mai mulţi haiduci, aveau drumuile lor ascunse, se întâlneau prin păduri. Unul dintre refugii este şi pădurea Cotoşmanu. Sunt şi locuri prin păduri care au fost denumite după ei. Avem şi un loc care se numeşte „Fântâna Lotrilor”, în satul Balaciu, un sat mai izolat unde se puteau ascunde haiducii.” – mai spune primarul. Comuna este. De altfel înconjurată pe trei laturi de dealuri împădurite, care pe vremuri nu erau străbătute decât de câteva cărărui, bătute de haiduci.    

Anda VLAD

Leave a Response