|duminică, ianuarie 19, 2025
  • Follow Us!

Mama minoră şi copilul ei vor fi daţi în plasament 

 Caz unic în istoria asistenţei maternale!

Mama minoră şi copilul ei vor fi daţi în plasament

În centrul Maternal din Râmnicu Vâlcea se află acum instituţionalizate un număr de opt cupluri, mamă-copil. Fiecare dintre aceste persoane a trăit drame care le vor marca existenţa multă vreme de acum încolo. De aceea, aici se încearcă aducerea acestor suflete chinuite pe linia de plutire, socializarea lor şi găsire unor alternative pentru o viaţă care să le scoată din marasmul existenţial. Majoritatea acestor cupluri preferă să nu facă publică suferinţa prin care au trecut, de aceea se ascund de ochiul presei, preferând să nu se expună opiniei publice.
Viaţa la Centrul Maternal din Râmnicu Vâlcea pare la prima vedere să se asemene cu cea dintr-un internat. Numai că locul pedagogilor este luat de asistenţii maternali, de psihologi, de medicul instituţiei. În rest, mămicile cazate trecător aici, pentru o perioadă de până la maximum doi ani, îşi fac curăţenie, fac de serviciu la bucătărie şi locul silabisirii slovei cărţilor este înlocuit cu grija de a da copiilor, cărora le-au dat viaţă, atenţia şi dragostea de care nu au avut parte într-o familie normală. Din centru se pleacă doar cu bilet de voie, iar mămicile care întârzie peste program, la revenire, sunt taxate şi omise de la următoarea învoire. Condiţiile din instituţie sunt cu adevărat la standarde europene. Totul modernizat, sclipind de curăţenie, şi dincolo de toate acestea, un colectiv unit, profesionist, poate cel mai bun din toată Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului-Vâlcea.  Cele mai multe mămici nu au acceptat dialogul cu presa, aşa că ne-am rezumat ca fără să dăm elemente de identificare, să rezumăm câteva din împrejurările în care tinerele au ajuns în Centrul Maternal Râmnicu Vâlcea.

Soţul acceptă copilul concubinului doar dacă îi face şi lui un bebe

Elena D., de 24 de ani, a crescut instituţionalizată, dar viaţa i-a surâs la un moment dat şi s-a căsătorit. Numai că viaţa de familie nu a mers ca pe roate, iar tânăra a născut o fetiţă cu un alt bărbat, dintr-o relaţie de concubinaj. Rămasă pe drumuri, a găsit găzduire în Centrul Maternal. Ca o ironie a sorţii, soţul a devenit împăciuitor şi întâlnindu-se sub acoperişul instituţiei cu cel care i-a lăsat gravidă soţia, i-a propus acesteia un târg soţiei: „Dacă faci şi cu mine un copil, îl accept şi pe cel al concubinului!”. Până la definitivarea situaţiei, Elena va sta în Centrul Maternal. Şi Loredana B. are doi copii, primul de doi ani şi jumătate, iar cel de-al doilea de un an şi jumătate. Mezinul este făcut în urma unei relaţii de concubinaj. Tatăl îşi recunoaşte micuţul, dar familia acestuia nici n-au vrut să audă, aşa că tânăra mămică a ajuns pe drumuri.

Nu vrea să spună cine este tatăl

Caz unic în asistenţa maternală este cel al Mihaelei B., de doar 17 ani. Pe când avea 15 ani, minora a dat viaţă unui bebeluş, ea locuind împreună cu tatăl micuţului vreme de şase luni. Cu toate acestea, tatăl nu şi-a recunoscut progenitura, motiv pentru care Mihaela a fost dată afară din casă. „Ne confruntăm cu o situaţie unică. Suntem nevoiţi ca şi mama dar şi copilul să fie daţi în asistenţă maternală, şi unul şi altul fiind minori. Tânăra mămică îşi va continua astfel studiile, fiind înscrisă ca elevă în clasa a VI-a”, ne-a spus asistentul social al centrului Gabriela Onică. Tot în centru se află şi Aida S., o tânără care a crescut tot instituţionalizată. Tatăl copilului căruia i-a dat viaţă este… natural şi nici tânăra mamă nu vrea să spună cine ar putea fi acesta.

Doi studenţi şi o fetiţă nedorită de bunici

Anca F. (22 ani) de fel din Râmnicu Vâlcea este o tânără foarte inteligentă. A fost studentă la Arheologie, la Cluj, unde a cunoscut un alt student, de la Arte, fiu de preot, cu care au avut o relaţie mai mult decât amicală. Rod al relaţiei dintre cei doi s-a născut o fetiţă. Bunicii micuţei din partea tatălui nu sunt de acord cu primirea în familie lor a “„puiului de om”, motiv pentru care Anca se află acum în Centrul Maternal. Este foarte adevărat că tatăl micuţei vine ori de câte ori poate şi o vizitează pe mămică şi pe fetiţă. Mamă a cinci copii, din care patru sunt în asistenţă maternală, Măriuca D. (27 ani) încearcă să-şi câştige existenţa fiind în centru împreună cu mezinul. Acesta s-a născut tot dintr-o relaţie de concubinaj, bărbatul fiind unul cu grave probleme de comportament. Când i-a spus despre “puiul de om” care a prins viaţă, bărbatul a luat uluca din gard să o bată. Şi cum asta n-ar fi îndeajuns, ambelor familii le-au ars casele, sărăcia fiind una lucie.

Cu dragoste faţă de puiul de om

Singura care a acceptat să schimbe câteva vorbe cu noi a fost Ana D. (20 ani), din baia de Fier-Gorj. „Am rămas însărcinată cu un bărbat agresiv, alcoolic. Nu de puţine ori m-a dat afară din casă, m-a bătut de mi-a provocat vânătăi pe tot corpul. M-a convins să ne căsătorim, pentru că am primit cei 200 de euro, dar el a luat banii, i-a cheltuit şi dus a fost. El, care are 42 de ani, mai are doi copii din altă căsătorie. Acum soţul meu este plecat în Italia, iar eu n-am avut unde să mă duc, casa părintească fiind una neîncăpătoare, un fel de cocioabă în care nu se poate locui”, spune femeia, care îşi ia multă grijă şi afecţiunea „puiul” în braţe. Centrul Maternal din Râmnicu Vâlcea rămâne locul unde mămicile şi cuplurile trăiesc o fericire trecătoare, până când, fie li se găseşte o alternativă la problema convieţuirii conjugale, fie micuţii sunt daţi în plasament şi mămicile devin libere de orice obligaţie.
Dorel ├×ÎRCOMNICU

Leave a Response