Apele minune de la Mihăeşti – băgate în seamă de autorităţi
Apele minune de la Mihăeşti – băgate în seamă de autorităţi
• În zonă s-ar putea „naşte” o mini-staţiune
La Mihăeşti, într-un colţ de sat uitat de lume se află o comoară naturală pe care abia acum autorităţile s-au gândit să o bage în seamă. Apele minerale care sunt folosite de zeci de ani de localnici pentru vindecarea diferitelor boli nu au fost niciodată captate sau analizate oficial, deşi specialiştii au opinat că acestea ar putea fi mult mai valoroase decât cele din staţiunea aflată în apropiere, Govora, care au fost de altfel concesionate unui investitor particular şi sunt acum accesibile, dar pe bani.
Proiect turistic
Printr-un parteneriat între Consiliul Judeţean Vâlcea şi Consiliul Local din localitate se intenţionează ca apele minerale să fie acum incluse într-un circuit turistic şi terapeutic. Zilele trecute, din izvoarele respective au fost luate probe de apă, care sunt analizate în laboratoarele Apavil. „Din câte ştiu, izvoarele de acolo au puternice efecte terapeutice. După ce vom primi rezultatele de la laboratoarele noastre vom duce noi probe la Bucureşti. Printr-un parteneriat public sau privat, intenţionăm ca zona respectivă să intre într-un circuit turistic şi terapeutic” – spune Dumitru Buşe, preşedintele CJ Vâlcea. La rândul său, primarul din Mihăeşti, Nicolae Stănică a subliniat faptul că în perioada următoare se va adresa Ministerului Ecologiei şi Resurselor Naturale, încercându-se şi atragerea unor fonduri structurale pentru înfiinţarea unei mini-staţiuni balneologice în zonă.
Până acum, apelor pe care sătenii din comună le ştiu efectele din proprie experienţă nu au fost captate în nici un fel, izvoarele fiind folosite de gospodine pentru băi terapeutice, în propriile case. În Valea Şipotului, cele patru râuri cu albie mică fac minuni printre cei care apucă să folosească apa de acolo chiar şi numai o singură dată. Conştienţi de valoarea curativă a apelor sulfuroase din zonă nu au fost până nu cu mult timp în urmă decât cetăţenii din localitate şi… animalele. Izvoarele se află la aproximativ un kilometru de centrul comunei Mihăeşti, în satul Buleta, punctul Şipot. Deşi sunt pe domeniul public, conducerea primăriei nu a avut posibilitatea de a amenaja în vreun fel zona, din cauza lipsei banilor. Unul dintre izvoare, cel care este de altfel folosit de oamenii din zonă are apă dulce. Mai sunt însă alte două, adevărate comori pentru sănătate, care nu sunt în nici un fel amenajate sau folosite, decât de animalele din zonă.
„Comoară” nefolosită
Primarul localităţii, Nicolae Stănică, spune că izvoarele nu au mai fost folosite de ani de zile, deşi au fost analizate în urmă cu câţiva ani şi s-a spus despre ele că sunt chiar mai bune decât cele din staţiunile balneo-climaterice vâlcene. „Primul este un izvor cu apă dulce, potabilă, cu un debit constant şi puternic. La câţiva metri este izvorul sulfuros, care curge de sub un deal, iar în apropierea lui este un izvor iodurat, mai este şi unul sărăturos. Cel mai puternic este cel sulfuros. Pe vremuri, oamenii îşi făcuseră băi în curte. Pânza freatică este foarte aproape de suprafaţă acolo şi, dacă săpau puţin, ieşea apa din pământ. De aceea se numeşte Valea Şipotului. Veneau turiştii acolo şi stăteau în gazdă la săteni. Izvorul cu apă dulce a fost sfinţit în anul 2005. Oamenii veneau aici bolnavi şi plecau sănătoşi. Apele au fost analizate acum câţiva ani de un bio-fizician, care ne-a spus că sunt mult mai valoroase decât cele de la Govora, Ocnele Mari şi Băile Olăneşti, sau din alte staţiuni”, a declarat edilul din Mihăeşti.
Anda VLAD