|sâmbătă, ianuarie 18, 2025
  • Follow Us!

Bătrânii de la Păuşeşti aşteaptă să fie mutaţi în casă nouă 

 Bătrânii de la Păuşeşti aşteaptă să fie mutaţi în casă nouă

Bătrânii care se află în centrul de asistenţă socială Păuşeşti – Măglaşi, revendicat şi câştigat de Episcopia Râmnicului (conform procesului-verbal nr. 435/18.04.1994, precum şi a Legii nr. 10/2001) aşteaptă de câteva zile cu sufletul la gură să fie mutaţi în noua locaţie care a fost construită pentru ei cu nu mai puţin de … 647.000 de euro.

Centru modern

Reabilitarea celor două clădiri a început în primăvara acestui an şi a costat 647.000 de euro. O parte a fondurilor de care a beneficiat Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului Vâlcea au fost prin fonduri Phare, cofinanţarea fiind asigurată de la Consiliul Judeţean Vâlcea. „Centrul de la Milcoiu are o capacitate de 40 de locuri, iar cel de la Băile Govora, 20 de locuri. Am făcut deja recepţia clădirilor, care arată foarte bine, dar mai avem de făcut câteva lucrări minore. Trebuie să împrejmuim ambele centre, să facem aleile, rigolele, să punem flori şi să amenajăm spaţii pentru bătrâni. La Băile Govora trebuie să mai ducem ceva mobilier, iar la Milcoiu mai e nevoie de câteva paturi şi de aparate electrice pentru bucătărie, lucrări care mai necesită 200.000 de euro.“ – a spus directorul executiv al Direcţiei de Protecţie a Copilului Vâlcea, Nicolae Badea. În prezent, la noua clădire unde va funcţiona centrul de asistenţă socială pentru bătrâni a fost făcută deja recepţia, dar se fac acum ultimele retuşuri. În centrul de la Păuşeşti sunt în prezent 58 de vârstnici asistaţi, aceştia urmând să fie mutaţi în centrele de la Băile Govora şi Milcoiu, a căror recepţie s-a făcut săptămâna trecută. Bătrânii de la Păuşeşti vor fi mutaţi în noile centre numai după ce conducerea direcţiei va primi avizul de funcţionare pentru centrala termică şi liftul de la Milcoiu. Aici vor fi duşi bătrânii care au nevoie de asistenţă medicală şi de recuperare, iar la Băile Govora cei care se pot deplasa.

Reînfiinţarea mânăstirii

Din păcate, reprezentanţii Episcopiei s-au lăsat foarte greu înduplecaţi să permită celor aproape 60 de bătrâni să rămână în vechea locaţie, până la construirea uneia noi. Iniţial, aceştia au vrut să scoată bătrânii în stradă, abia apoi lăsându-se înduplecaţi de faptul că reprezentanţii Consiliului Judeţean chiar nu aveau unde să-i mute. Conducerea Episcopiei dorea înfiinţarea în cel mai scurt timp a unei comunităţi de maici în locul bătrânilor, care să aibă grijă de Mânăstirea Sărăcineşti, de la Păuşeşti-Măglaşi. Această mânăstire a fost desfiinţată în mod abuziv în 1960 şi transformată în cămin de bătrâni. La aproape o jumătate de secol de existenţă a azilului, mii de bătrâni şi-au găsit însă adăpost acolo. În ciuda laudelor aduse noilor locaţii, vârstnicii nu sunt prea încântaţi de mutare, mai ales că vor trebui să se despartă de o parte dintre prietenii făcuţi la vechiul cămin. „Episcopia Râmnicului ne dădea afară bătrânii, fără să ţină cont că sunt bolnavi sau imobilizaţi la pat. Procesul pentru clădire a început cu ani în urmă şi am vorbit în mai multe rânduri cu PS Gherasim, episcopul Râmnicului, despre această clădire. Răspunsul a fost că stareţii au nevoie de chiliile respective. Până când s-au ales locaţiile şi au început construcţiile celor două cămine din Milcoiu şi Govora, am încercat să tragem de timp şi am făcut recurs la Curtea de Apel Piteşti”- a declarat Nicolae Badea, directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Vâlcea.
Emilian Groşenoiu, purtătorul de cuvânt al Episcopiei Râmnicului, a afirmat cu ceva timp în urmă că, în cazul în care bătrânilor nu li se găsea o locaţie, doar femeile ar mai fi putut fi acceptate la Sărăcineşti. „Doar persoanele de sex feminin cazate la azilul de la Păuşeşti-Măglaşi vor fi acceptate, pentru că Mănăstirea Sărăcineşti este de maici. Pe bărbaţi nu avem cum să îi lăsăm să stea acolo” – spunea Emilian Groşenoiu. Ciudat însă, la noile cămine au apărut probleme pe parcurs, deoarece construcţia iniţială nu îndeplinea unele norme privind accesul persoanelor cu handicap, montarea unor bare de susţinere în grupurile sanitare şi în incinta căminului. montarea bazinelor de la staţia de epurare de la Milcoiu la o cotă care să asigure evacuarea gravitaţională, etc. Totuşi, pentru bătrâni va fi o schimbare esenţială, ţinând cont de faptul că la Păuşeşti clădirea este nu doar insalubră, ci şi periculoasă pentru vârstnici, deoarece vechimea ei este foarte mare.

Anda VLAD

Leave a Response