|duminică, ianuarie 19, 2025
  • Follow Us!

Inundaţii de proporţii în judeţ 

 Inundaţii de proporţii în judeţ

Ploile căzute în ultima perioadă au adus iadul pe pământ în localitatea Horezu, unde mai multe familii au rămas fără case. La Malaia, în nordul judeţului s-au înregistrat de asemenea inundaţii şi alunecări de teren. Zeci de copaci prăbuşiţi au provocat avarii în reţeaua de electricitate, iar alimentarea cu apă de la Horezu a fost grav avariată.Avarii la reţeaua electrică. Descărcările electrice, vântul puternic şi ploile abundente au afectat instalaţiile de distribuţie a energiei electrice de medie şi joasă tensiune, ceea ce a determinat întreruperea alimentării cu energie electrică a consumatorilor din mai multe localităţi. “Şapte linii de medie tensiune au fost avariate parţial: linia 20 KV Baraj Vidra – Voineasa, linia 20 KV Horezu – Costeşti, linia 20 KV Horezu – Pietreni, linia 20KV Drăgăşani – Pesceana, linia 20 KV Marcea – UHE Ioneşti, linia 20 KV Bălceşti – Iancu Jianu şi linia 20 KV Iancu Jianu – Petrol 2. Alte 20 de posturi de transformare au fost avariate, iar două localităţi au rămas fără energie electrică – Stoileşti şi oraşul Bălceşti” – spune Marinela Feraru, de la Direcţia Comunicare şi Relaţii Publice CEZ Vâlcea.

Aducţiune de apă afectată

Ploile au afectat grav aducţiunea de apă a oraşului Horezu, iar aproximativ 3.000 de locuitori nu au apă în acest moment la robinet. În aceeaşi situaţie se află şi instituţiile publice, inclusiv spitalul din zonă. „Şase tuburi din coloana de aducţiune a au fost smulse de viitură. După scăderea debitului, se va lucra zi-lumină pentru repararea alimentării de apă” – spune primarul de la Horezu, Gheorghe Niţă.

Sinistraţii se uită spre cer

Râul Romani a măturat în calea sa două case din cătunul Sălişte, sat Romanii de Sus. Unul dintre localnicii căruia apa i-a luat toată agoniseala de o viaţă a spus că noaptea de luni spre marţi, când apele învolburate i-au măturat locuinţa de pe faţa pământului au fost coşmarul său. Anghel Şerban, de 33 de ani a reuşit să-şi salveze cei doi copii de apele învolburate, dar, din lucrurile pe care le avea în casă nu a recuperat decât un pat şi o uşă. Membrii familiei au rămas acum cu hainele de pe ei. « Am fugit spre casa părinţilor, cu copiii în braţe » – spune bărbatul. Oamenii din zonă se tem că ar putea păţi şi ei acelaşi lucru ca şi familiile sinistrate, deoarece mulţi dintre ei au locuinţele la câţiva metri de malul apei. Şi la Vaideeni, râul Luncavăţ poate inunda oricând mai multe case. Copacii prăbuşiţi au deviat cursul apei. Au fost afectate un drum comunal şi unul forestier spre Valea Luncavăţ, iar peste 250 de familii din zona Valea Râului Cerna ajung cu greu spre gospodării, drumul de acces fiind îngreunat de arborii prăbuşiţi.

Zeci de case inundate la Malaia

Şi în comuna Malaia inundaţiile au făcut ravagii, lucru care s-a mai întâmplat şi în urmă cu aproximativ un an. Zeci de case au fost inundate, mai multe drumuri fiind distruse de ape, În zona de nord a judeţului s-au înregistrat şi ninsori. Conducta ce alimentare cu apă de la Brădişor a fost şi ea avariată, iar pârâul Valea Satului a ieşit din matcă, ameninţând opt gospodării. Debitul pârâului Lotru s-a dublat, ameninţând casele care au fost construite prea aproape de apă. Surplusul de apă nu a mai putut fi reţinut în lacul brădişor, care era deja plin. 41 de familii au rămas izolate în cătune izolate. DN 7A, între Malaia şi Voineasa a fost acoperit de ape de peste un metru. Circulaţia a fost blocată mai bine de zece ore, iar intervenţia lucrătorilor de la drumuri şi poduri a fost anevoioasă, din cauza ploii şi a torenţilor care curgeau de pe versanţi şi care antrenau pietre şi crengi. Administraţia Naţională de Meteorologie a transmis autorităţilor din Bacău, Braşov, Buzău, Covasna, Dâmboviţa, Gorj, Harghita, Prahova, Vâlcea şi Vrancea avertizarea cod portocaliu.

Localnicii de la Horezu – alimentaţi de pompieri

Pentru localnicii din Horezu care nu au apă potabilă, pompierii militari vâlceni au organizat miercuri un transport de 5000 de litri de apă potabilă, cu cisternele. Alte trei echipaje ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Vâlcea au intervenit cu ajutorul a două motopompe pentru evacuarea apei din două case de locuit din localitatea Costeşti şi cu o motopompă la o gospodărie de la Galicea, inundate ca urmare a precipitaţiilor abundente căzute în ultima perioadă. 

Oraş fără apă din lipsă de aviz

Sistemul de alimentare cu apă potabilă curentă de la Berbeşti nu a primit autorizaţie de funcţionare din partea Autorităţii de Sănătate Publică Vâlcea, astfel că în localitate a fost sistată distribuirea apei potabile pentru ineficienţa procesului de dezinfecţie a apei şi neamenajarea laboratorului pentru monitorizarea calităţii apei potabile. Până la sfârşitul săptămânii, administraţia locală are termen pentru remedierea deficienţelor, iar în cazul în care nu ia măsuri în acest sens decizia va fi comunicată şi Inspecţiei Sanitare de Stat şi se vor lua măsuri conform legii.

Tomşani, 41 de familii izolate de lume

În comuna Tomşani, 41 de familii din cătunele Ungureşti, Mărculeşti şi Boiereasca au rămas complet izolate după ce şase punţi de acces peste pârâul Bistriţa au fost spulberate în noaptea de luni spre marţi de apă. “Copii nu s-au mai putut duce azi (ieri, n.r.) la şcoală. Oamenii nu au cum să vină în comună, să-şi facă cumpărături, iar dacă, Doamne fereşte, se întâmplă ceva, de este nevoie de intervenţia Pompierilor sau a Salvării, nu se poate ajunge în cătunele respective nici peste dealuri. Până nu se opreşte ploaia nu se poate face nimic. Măcar nişte improvizaţii pe care să se poate trece cu piciorul. Deşi de ani buni am cerut fonduri pentru regularizarea Bistriţei, nu am primit nimic.”, ne-a spus primarul localităţii, Dumitru Pearcu. Tot la Tomşani, pe o porţiune de 14 kilometri, de-o parte şi de alta a Bistriţei, terenurile agricole însămânţate cu grâu au fost spălate de ape, oamenii văzându-şi recolta pentru anul viitor distrusă sub brazdă. Au fost luate şi punţile care fac legătura dintre satele Foleştii de Sus şi Băltăţeni, dar şi între Tomşani şi Bogdăneşti.
Anda VLAD

Leave a Response