Copii abandonaţi de părinţi
• De dragul muncii prin străini, părinţii îşi neglijează copiii rămaşi acasă
• Sute de elevi au abandonat şcoala din această cauză
Din ce în ce mai mulţi copii din judeţul Vâlcea sunt abandonaţi de părinţii lor, care preferă să muncească în străinătate, şi să îşi lase odraslele în grija rudelor sau a vecinilor. În aceste condiţii, copiii neglijează şcoala, iar mulţi dintre ei ajung să comită diferite infracţiuni. Anul trecut, sute de elevi au abandonat cursurile şcolare, majoritatea fiind luaţi de părinţi în străinătate, pentru a-i ajuta la muncă. Puţini dintre aceştia mai apucă să îşi continue studiile peste hotare.
Sute de elevi au abandonat şcoala
Statisticile Inspectoratului Şcolar Judeţean Vâlcea arată că sute de elevi din şcolile vâlcene scade tot mai mult în ultima vreme. Unul dintre motive este şi acela că foarte mulţi părinţi aleg calea străinătăţii, iar în momentul în care îşi fac un rost preferă să îşi cheme copii în ţara respectivă. Datele furnizate de reprezentanţii Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă Vâlcea atestă faptul că cele mai vizate ţări sunt Italia şi Spania, unele persoane devenind între timp cetăţeni ai acelor state şi luându-şi copiii lângă ei. La nivelul judeţului, în anul şcolar 2006-2007, aproximativ 400 de elevi au renunţat la şcoală, situaţia fiind mai gravă dacă menţionăm şi preşcolarii plecaţi, în cazul cărora nu există deocamdată o evidenţă clară. Alte motive ce au dus la scăderea numărului elevilor sunt legate de problemele din familie, divorţul părinţilor sau faptul că sunt neglijaţi. La toate acestea se adaugă şi indiferenţa întâlnită în unele familii de etnie rromă, aici făcându-şi loc şi tradiţiile conform cărora fetele se căsătoresc de la 12 ani.
Probleme în şcoli
Numărul de copii ai căror părinţi sunt plecaţi în străinătate s-a dublat în ultimii ani în judeţul Vâlcea. Cu această situaţie se confruntă şi Şcoala cu clasele I-VIII „Anton Pann“ din Râmnicu Vâlcea, unde peste 170 de elevi dintre cei 1.200, înscrişi anul acesta au unul sau ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate. Majoritatea sunt lăsaţi în grija rudelor, dar sunt situaţii când sunt lăsaţi şi la prieteni sau la cunoştinţe. „Ne confruntăm cu această situaţie de trei ani şi ne-a fost foarte greu la început, ţinând cont că această şcoală este de cartier. Majoritatea părinţilor sunt în Italia, Spania, Grecia, Portugalia şi cu siguranţă aceştia au plecat pentru a le asigura copiilor un trai mai bun, doar că părinţii nu ştiu că aceşti copii suferă foarte mult şi se observă o uşoară bulversare psihologică. Majoritatea copiilor sunt lăsaţi în grija bunicilor, a prietenilor, cunoştinţelor, dar sunt situaţii în care părinţii plătesc o anumită persoană pentru a se ocupa de odraslele lor“ – spune profesoara Maria Bercea, directorul şcolii. Pentru a-i ajuta pe aceşti copii, conducerea şcolii a demarat un program care se numeşte „Alături de tine“, condus de directorul educativ, Monica Ionescu, psihologul Daniela Amza şi învăţătoarea Maria Costea. Acest program face parte dintr-un proiect naţional, iar Şcoala „Anton Pann“ este în parteneriat cu o unitate de învăţământ din Piteşti, care se confruntă cu aceeaşi situaţie. La şcoala din Ocnele Mari se înregistrează cam aceeaşi situaţie, 20 de elevi având ambii părinţi în străinătate Şi aici numărul elevilor este în scădere, un alt motiv, în afară de plecările în străinătate fiind şi alunecarea de teren în urma căreia 54 de familii au fost nevoite să se mute din zonă (şcoala Ocnele Mari are 124 de elevi, Ocniţa 95, Slătioare 10).
Pericol pentru sănătatea copiilor
Din păcate, copiii părăsiţi de părinţi sunt expuşi mai multor pericole. Psihologii spun că fiecare despărţire pe parcursul vieţii unui copil este traumatică şi resimţită acut, iar lipsa de afectivitate este de cele mai multe ori autocompensată prin cheltuieli nejustificate şi prin imaginea afişată, însă banii nu pot compensa lipsa părinţilor şi rolul lor în dezvoltarea copilului şi în viaţa de zi cu zi. De asemenea, absenţa părinţilor sau doar a unuia poate conduce şi la probleme şcolare. Copilul nu se mai concentrează, se închide în el sau devine neliniştit, abandonează şcoala uneori, nu are nimeni puterea să-l controleze. Ei recomandă să se evite plecarea ambilor părinţi în străinătate şi, de asemenea, înainte de aceasta, sunt recomandate câteva întâlniri de consiliere psihologică, pentru a se evita apariţia problemelor în familie. Altfel, se creează la copii sentimentul abandonului şi este posibil ca, odată ajunşi la maturitate, să-i abandoneze şi ei pe copiii lor ca un fel de protest şi ca răzbunare împotriva propriilor părinţi.
Anda VLAD