|duminică, ianuarie 19, 2025
  • Follow Us!

O tonă de acid clorhidric s-a scurs dintr-o cisternă defectă 

 Pericol de incendiu şi nor toxic pe Valea Oltului

O tonă de acid clorhidric s-a scurs dintr-o cisternă defectă

Joi, la orele 18,24, pe Valea Oltului, în dreptul localităţii Câineni dintr-o cisternă încărcată cu acid clorhidric s-au scurs 1.100 litri de substanţă. În zonă s-a format un nor de vapori foarte dens, circulaţia rutieră devenind aproape imposibilă. Pompierii militari atât din Vâlcea cât şi din Sibiu s-au mişcat rapid, diluând substanţa, iar angajaţii de la DN-Vâlcea au adus un camion cu nisip pentru absorbţia acidului.

Joi, pe Valea Oltului, pe DN 7, E 81, din direcţia Râmnicu Vâlcea către Sibiu circula o cisternă, marca Roman, cu nr. PH-69-BAF, încărcată cu 5.640 litri de acid clorhidric. Substanţa a fost încărcată de pe platforma chimică a societăţii Olchim SA Rm. Vâlcea şi avea destinaţia Zădăreni-Arad, unde exista un punct de lucru. În dreptul localităţii Câineni, şoferul Ioan Bucică, din Băicoi-Prahova, care se afla la volanul mastondului, fiind foarte atent la încărcătură, a observat în dreptul km. 234 cum dintr-unul din compartimentele cisternei a început să curgă acid clorhidric, în urma sa formându-se un nor foarte dens, de vapori toxici. Având prezenţă de spirit şi fiind foarte inspirat, bărbatul a tras cisterna în afara părţii carosabile, a găsit un loc viran pe stânga şi a manevrat-o într-o parte, asigurând scurgerea substanţei într-o adâncitură formată de stâncile care stăjuiau în imediata vecinătate a şoselei.

În zonă exista pericolul unei explozii

Şeful IPJ Vâlcea, cms. şef Adrian Cazan, prezent la faţa locului, ne-a declarat: “Meritul a fost al pompierilor miliari care s-au mişcat foarte repede, la faţa locului venind atât pompierii din Brezoi cât şi cei de la Sibiu. Noi, poliţiştii am izolat zona, la 100 de metri de locul unde se afla cisterna şi am întrerupt circulaţia. Acidul clorhidric pe lângă faptul că este toxic, dacă ar fi venit în contact cu focul, exista pericolul unei explozii. Operaţiunile de degajare a zonei au fost rapide, au durat doar 30 de minute, circulaţia fiind apoi reluată în zonă, norul foarte dens care s-a format risipindu-se”. Cei aproximativi 20 m.c. de apă cu care pompierii din cele două judeţe au intervenit, au diminuat efectele vaporilor de acid clorhidric. Din primele cercetări a rezultat că la unul din cele cinci recipiente ale cisternei, s-a rupt o vană, defecţiune în urma căreia substanţa s-a scurs din recipientul respectiv.

Dorel ├×ÎRCOMNICU

Leave a Response