|sâmbătă, ianuarie 18, 2025
  • Follow Us!

Cătune izolate de ploi la Tomşani 

 Situaţie de urgenţă

 

Cătune izolate de ploi la Tomşani

 

În comuna Tomşani, apele învolburate ale Bistriţei, pârâu care nu a fost regularizat în ultimii mai bine de zece ani au lăsat mai mult de 50 de familii fără singurele căi de acces spre case. În jur de 140 de persoane sunt în prezent izolate în cătunele Lunguleşti, Mărculeşti şi Boereasca, după ce apa a distrus punţile pe care oamenii treceau apa, spre centrul comunei. În ciuda eforturilor din ultimele zile, reprezentanţii primăriei nu au putut face mai nimic pentru rezolvarea situaţiei, deoarece apa nu a scăzut nici până acum.

 

Copiii trec peste o punte instabilă

 

În disperare de cauză, oamenii din cele trei cătune trec cu toţii pe una dintre punţile afectate, care nu a fost ruptă cu totul de apă şi de copacii aduşi de aceasta, dar stau în permanenţă cu frica în sân. 10-12 copii care trebuie să meargă la şcoală în satul Foleştii de Sus sunt trecuţi în fiecare zi de părinţii lor peste puntea cu pricina, fiind preluaţi de pe partea cealaltă de un Aro foarte vechi, care ţine loc de microbuz pentru mai mult de 200 de elevi.

 

Inundaţii mai vechi – activate de ploi

 

Inundaţiile din noaptea de 22 spre 23 octombrie au făcut ravagii la Tomşani, acoperind aproximativ 20 – 30 de hectare de teren arabil, fâneţe sau terenuri cultivate ale oamenilor din comună. Între satele Foleştii de Jos şi Bogdăneşti, viitura a afectat nu mai puţin de şapte traversări pietonale. Suma totală pentru refacerea acestor traversări pietonale, precum şi a rampelor de acces auto adiacente a fost estimată la 157.000 de lei. În satul Bogdăneşti, platforma drumului comunal 148 Tomşani – Bogdăneşti – Rovine a fost afectată la kilometrul 1+400 şi 1+480, într-o zonă care mai fusese afectată şi în trecut de alunecări. „Având în vedere impactul economico-social, deoarece drumul are o importanţă majoră pentru 180 de gospodării, se impune executarea lucrărilor de stabilizare a versantului şi de refacere a platformei drumului, în regim de urgenţă, suma totală estimată pentru aceste lucrări fiind de 140.000 de lei. Aspectele acestea, de finanţare urmează să fie luate în discuţie la următoarea şedinţă a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, dar noi am fi vrut să facem lucrarea înainte de aceasta. În ultimele zile, am tot încercat să drenăm cumva apa, să o deviem pe altă parte, pentru a putea lucra şi a reface punţile, dar nu am reuşit, pentru că nici acum apa nu a scăzut. Nu avem bani la bugetul local pentru aceste lucrări, dar le-aş fi făcut cu ajutorul localnicilor, nu asta era problema, problema este că apa nu ne lasă să lucrăm. ” – a menţionat primarul localităţii.

 

Cursurile de apă – lăsate în plata Domnului

 

Pe o distanţă de 12 kilometri, cât pârâul Bistriţa traversează comuna Tomşani, apele pluviale din Munţii Căpăţânii se strâng în Bistricioara, Bistriţa şi Pietreni. „De la Horezu sunt alte două pâraie care ajung tot aici. Datorită apelor, albia s-a mărit considerabil şi peste terenurile agricole ale oamenilor, care au păşuni, fâneţe pe malul râului. Din fericire nu avem case inundate sau în pericol, deoarece noi nu am dat autorizaţii de construire în apropierea apei, şi am cerut întotdeauna studii topo, geo.” – a mai precizat primarul localităţii. Edilul localităţii este de părere că la situaţia creată a contribuit şi lipsa de interes din ultimii ani au contribuit şi reprezentanţii de la Apele Române, care nu au mai executat nici o lucrare pentru curăţarea sau drenarea cursurilor de apă. „Bistriţa preia toate apele din Munţii Căpăţânii, dar, de când sunt eu primar de 18 ani, nu ştiu să se fi făcut vreo lucrare de amenajare. Podeţele care au fost stricate acum erau foarte solide, făcute cu şine de cale ferată, dar apa, care a trecut efectiv peste ele a antrenat lemne şi buşteni, care au forţat pilonii de susţinere ai podeţelor şi le-au rupt. Aşa ceva nu s-a întâmplat niciodată aici, la Tomşani. Avem şi foarte multe drumuri de acces rupte, este o investiţie masivă, pe care ne va fi foarte greu să o facem singuri, dar măcar să scadă apa, să putem lucra. Reprezentantul de la Apele Române, care a ajuns în zonă a venit doar să semneze procesul verbal de constatare, nu s-a angajat să ne ajute cu nimic. De 18 ani, de când sunt eu primar, cei de la ape nu au avut nici o lucrare de regularizare a apelor aici, în comună. Noi încercăm să albiem, dar suntem ca meşterul Manole, ce am lucrat ieri a fost luat de ape astăzi.” – a mai spus primarul localităţii.

Anda VLAD

Leave a Response