Parchet fără procurori la Horezu
Procurorul şef Trancă a dat de greu: Lipsă acută de personal
Parchet fără procurori la Horezu
La Vâlcea este o lipsă acută de procurori care să fie angajaţi la anumite structuri teritoriale. Situaţia cea mai gravă se înregistrează la Parchetul Horezu, unde în acest moment mai este un singur procuror, care are de rezolvat sute de dosare şi de supravegheat numeroase dosare aflate în lucru la poliţie. În momentul când şi procuroarea Livia Dumitraşcu a fost în concediu medical, instituţia a rămas fără nici un om, prim-procurorul de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vâlcea şi alţi procurori vâlceni fiind obligaţi să meargă în teritoriu, pentru a ajuta la rezolvarea dosarelor.
Un singur angajat pe 6 posturi
În acest moment, la Parchetul Horezu este angajat un singur procuror, deşi schema de personal prevede cinci posturi. Prim-procurorul de acolo, Mihai Iustin a fost numit în funcţie la DIICOT – Biroul Teritorial Vâlcea, iar pe postul rămas liber nu a candidat absolut nici un candidat. „Am ajuns să vorbesc eu, personal cu câţiva avocaţi care sunt tineri, îndeplinesc condiţiile pentru a putea ocupa funcţia de procuror acolo, dar am fost refuzat. Pur şi simplu nu vor, pentru că această postură cere mult studiu, iar în ziua de astăzi este din ce în ce mai greu să lucrezi ca procuror. Până se găseşte o soluţie suntem nevoiţi să preluăm noi dosarele de acolo şi să le rezolvăm aici, numai în trimestrul 3 din 2007 am preluat de la Horezu 800 de dosare penale care, altfel, ar fi fost depozitate acolo degeaba. Alte 360 de dosare au fost ridicate în urmă cu zece zile şi o parte soluţionate. Oricum, per-total, numărul de cazuri soluţionate este mult mai mare decât pe anii trecuţi. Tot de la Horezu am preluat patru cauze din 2004, care rămăseseră nesoluţionate, dintre care s-a şi rezolvat una. Sunt cauze complexe, cu fraude importante la bugetul statului. Riscam să fie părţile nemulţumite în cazul în care dosarele se rezolvă cu întârziere. A mai fost un procuror la Horezu, dar a plecat la Parchetul de pe lângă Judecătorie, unde i s-a părut să este mai uşor, iar în perioada când şi procurorul Livia Dumitraşcu a fost în concediu medical chiar nu a fost nimeni care să rezolve dosarele, am fost nevoiţi noi să mergem pe acolo. ” – a spus prim-procurorul Teodor Trancă, de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vâlcea. De asemenea, la Parchetul Bălceşti este un procuror lipsă, în timp ce la celelalte structuri ale Parchetului, respectiv la Parchetul Brezoi, Parchetul Drăgăşani şi la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vâlcea structura este completă.
Dosare preluate la judeţ
O altă problemă, care derivă şi ea din lipsa de personal calificat este aceea că există destul de multe dosare mai vechi, nesoluţionate, majoritatea provenind tot de la Parchetul Horezu. Mulţi învinuiţi dispar din oraş înainte de a li se prezenta materialul de urmărire penală, şi îngreunează procedura penală. Pentru a da de urma acestora, procurorii vâlceni au găsit o metodă inedită: aceea de a le reţine corespondenţa sau de a le asculta telefoanele, asta în cazul în care pot face rost de numărul infractorilor. Metoda urmează să fie pusă în practică în scurt timp. Deocamdată, aşa cum a afirmat prim-procurorul de la Vâlcea, de la numirea sa în funcţie, procurorii nu au cerut oficial acest lucru.
Licitaţie pentru noul sediu al Parchetului Judeţean
Prim – procurorul Teodor Trancă a mai declarat că luni, 5 noiembrie a.c., va primi autorizaţia de construcţie pentru noul sediul al Parchetului Judeţean Vâlcea. Acesta va fi construit pe un teren în faţa sediului Primăriei Râmnicului, iar investiţia se va ridica la 76 miliarde lei, bani care au intrat deja în contul Ministerului Public. Tot săptămâna viitoare, Parchetul general va organiza licitaţia pentru această construcţie. Noul sediu al Parchetului se estimeaza că va fi gata în doi ani.
Anda VLAD