Romeo Rădulescu ar vrea să candideze uninominal
Partidul Democrat are candidaţi curajoşi:
Romeo Rădulescu ar vrea să candideze uninominal
Romeo Rădulescu, candidat al Partidului Democrat pentru Europarlament, este unul dintre politicienii tineri promovaţi rapid în ultimii ani datorită unor calităţi profesionale şi politice dovedite în scurt timp. Născut în noiembrie 1972 a intrat în politică abia în 2002 când s-a înscris în PD. În cei cinci ani de activitate politică a avansat rapid. În 2004 a fost ales consilier municipal în Râmnicu Vâlcea, ocupând în prezent funcţia de preşedinte al Comisiei de Urbanism a consiliului local. În PD ocupă funcţiile de vicepreşedinte în Biroul Permanent Judeţean Vâlcea şi este preşedintele executiv al Organizaţiei Municipale Râmnicu Vâlcea. Cunoscut în municipiu datorită implicării sale în viaţa publică dar şi ca om de afaceri, Romeo Rădulescu nu a avut timpul necesar pentru a se face cunoscut electoratului din judeţ, motiv pentru care am considerat oportun realizarea acestui scurt interviu. Precizăm că Romeo Rădulescu este absolvent al Universităţii Politehnice Bucureşti, deţine o diplomă în bioinginerie şi un masterat în management public obţinut la Academia de Ştiinţe Economice din Bucureşti. Vorbeşte curent engleza şi italiana şi a absolvit mai multe cursuri politice în ultimii ani.
• De ce ai intrat în politică relativ târziu, la 30 de ani, şi de ce ai ales Partidul Democrat?
Am muncit foarte mult când eram student. Şi pentru a termina studiile cu rezultate bune dar şi pentru a obţine bani în vederea demarării unor afaceri ulterioare. Am ales Partidul Democrat pentru că, în acel moment, partidul avea, ca şi acum, cei mai serioşi lideri şi în Vâlcea dar şi la nivel naţional.
• Care a fost cel mai dificil moment pentru tine în cariera politică?
Când am candidat pentru a obţine un loc la alegerile Europarlamentare. Am fost puţin emoţionat. Nu am candidat niciodată pentru o poziţie şi să fiu înfrânt. Nu mă gândeam decât la modul în care voi fi perceput de cei din Organizaţia Bucureşti. Colegii mei de partid au dovedit însă multă seriozitate în stabilirea candidaţilor. Aşa am fost ales. Lista PD este o listă foarte echilibrată cu mulţi oameni tineri.
• De ce crezi că lista propusă de PD este mai bună decât a celorlalte partide aflate în competiţie?
Partidul Democrat are o listă formată sută la sută din democraţi autentici, nu avem migratori politici. Dintre candidaţii propuşi de noi 60 la sută sunt oameni cu vârsta până în 35 de ani şi 30 la sută sunt femei. Este o listă complet echilibrată în care locurile au fost ocupate după criterii strict morale şi profesionale şi nu s-au promovat oamenii pe simpatii sau nepotism.
• Care este scorul pe care ar trebui să-l obţină PD în Vâlcea pentru a fi tu mulţumit?
Nu avem un procent fixat. Vrem să câştigăm şi cred că dacă vom obţine cel mai bun procent dintre toate formaţiunile voi fi mulţumit indiferent de cât va însemna acest lucru în procente.
• În calitate de consilier municipal cât de implicat eşti în această activitate, cât timp dedici acestei funcţii lunar?
Contra a ceea ce cred unii oameni nu este deloc uşor să fi consilier într-un oraş ca Râmnicu Vâlcea mai ales că executivul lansează permanent foarte multe proiecte de hotărâri iar Comisia de Urbanism pe care o conduc trebuie să analizeze cu atenţie sute de acte într-un an. Cred că minim 5-6 zile pe lună le dedic acestei activităţi. Sunt şi şedinţele de plen care trebuie pregătite, mai sunt şedinţe extraordinare şedinţe de comisie şi mai trebuie să merg şi pe teren prin tot oraşul. Pentru a discuta cu oamenii, pentru a le cunoaşte reacţiile faţă de proiectele primăriei dar şi pentru a constata cum sunt puse apoi în aplicare hotărârile consiliului local.
• Au fost foarte multe să le spunem meciuri între consilierii locali. Credeţi că ar fi mai bine ca un partid să aibă majoritatea absolută într-un Consiliu?
Nu neapărat. Nu un partid sau altul poartă vreo vină. Oamenii sunt vinovaţi. Mulţi consilieri locali, nu numai de la noi, nu merită această funcţie, nu sunt pregătiţi, nu sunt responsabili, nu sunt dedicaţi comunităţii locale. În Râmnic s-au făcut multe lucruri bune dar s-ar fi făcut şi mai multe dacă toţi consilierii ar fi fost subordonaţi râmnicenilor şi nu unor lideri politici.
• Mai sunt doar trei săptămâni până la alegeri. În ce zonă din Vâlcea crezi că vei obţine rezultatul cel mai bun?
Avem organizaţii bune în multe localităţi dar eu sunt născut la Bălceşti, aici sunt mai bine cunoscut, organizaţia noastră este majoritară în consiliul local, primarul este PD aşa că aş dori foarte mult ca la Bălceşti să câştige PD şi să obţină şi un scor mare.
• Cât de multă lume va vota în Vâlcea la aceste alegeri. Poţi da un pronostic?
Cred că undeva la 52-55 % din vâlcenii prezenţi, să nu uităm că mulţi sunt plecaţi în străinătate, se vor prezenta la vot. În Râmnicu Vâlcea procentul va fi mult mai mare, poate unul dintre cele mai mari din ţară.
• Ai prefera să candidezi la alegerile viitoare uninominal? Dacă da te rog să motivezi pentru că teoretic ai fi în dezavantaj faţă de politicieni mai experimentaţi, mai în vârstă şi cu resurse financiare evident mai bune.
Aş vrea ca alegerile să aibă loc pe varianta uninominală. Cred că aş putea să mă fac cunoscut electoratului. Cred că dacă vrei cu adevărat să te faci cunoscut să vorbeşti cu oamenii, să te interesezi de problemele lor, poţi face acest lucru şi dacă ai bani mai puţini. De fapt nu banii tăi contează, ci modul în care şti să gospodăreşti banii lor şi să atragi alte fonduri pentru o comunitate. .
Traian Guminski