Datorită societăţii HIDROELECTRICA SA oamenii din Malaia îşi pot pierde casele
Datorită societăţii HIDROELECTRICA SA oamenii din Malaia îşi pot pierde casele
Sute de oameni din Malaia îşi pot pierde casele
În comuna Malaia, administraţia locală se confruntă cu o situaţie gravă. În prezent peste 80 la sută din canalele colectoare ale torenţilor sunt colmatate, multe poduri şi podeţe trebuie desfundate, un canal de colectare al barajului din Malaia este şi el colmatat. Peste 70 de gospodării din Valea Satului, Valea Glotului, Izvor, Mocirle, Saşa au fost afectate.
Actuala situaţie se datorează ploilor torenţiale care au căzut în 10/11 august ( peste 150 de litri pe metru pătrat) şi 21/23 octombrie ( 122 de litri pe metru pătrat). Pentru că nu s-au alocat fonduri spre ajutorarea acestei zone în acea perioadă situaţia s-a agravat. În prezent alunecările de teren pot afecta foarte multe case. Lumea se roagă să nu plouă şi să nu ningă deşi în Malaia frumuseţea în perioada de iarnă a locurilor este mărită de zăpadă iar ninsorile aduc de sărbători şi turişti în mulţimea de pensiuni agroturistice din localitate.
Primarul a solicitat sprijin Guvernului şi Consiliului Judeţean şi speră că deputatul Emilian Frâncu, un prieten al locuitorilor din Malaia se va implica şi de această dată spre a-i ajuta. Ceea ce nu ne-a spus domnul primar dar am aflat noi este că situaţia se poate agrava şi datorită nepăsării şi iresponsabilităţii celor de la Hidroelectrica. Această societate care face bani buni aşteptând ca apa să curgă pe râuri şi să treacă prin baraje nu a luat măsuri să-şi cureţe canalele de fugă din barajele din zonă.
Acestea sunt colmatate ca şi alte canale iar în cazul unor noi ploi de mare intensitate vor contribui la inundarea unor zone importante şi la afectarea multor gospodării montane. Nu este corect şi nici normal să faci bani mulţi din construcţii realizate pe terenurile unor comunităţi şi care au fost ridicate cu efortul întregii populaţii şi în acelaşi timp să nu investeşti în întreţinerea şi exploatarea corectă a centralelor şi barajelor. Ştim că operaţiunea de decolmatare este anevoioasă şi costisitoare dar ea trebuie făcută. Pe acest subiect vom reveni în curând cu un amplu reportaj.
(T.G.)
Alte titluri din editia curenta:
Se aude domnule Buşe? Lăsaţi jocurile politice şi coborâţi cu picioarele pe pământ!
Marţi, zi de 13. Tentativa de muşamalizare a afacerii ROVIMET – Bujoreni a eşuat
Trei hackeri din Valcea si Arges după gratii arestati de poliţiştii de la Cyber Crime pentru un „tun“ de un milion de euro.
Datorită societăţii HIDROELECTRICA SA oamenii din Malaia îşi pot pierde casele
La Câineni, pe Valea Oltului circulaţia rutieră a fost blocată
Şpârle şi Şopârle
În Dăeşti se pregăteşte o schimbare necesară.
Deputatul Aurel Vlădoiu ţine cont de sesizările presei
Corpul de Control al Guvernului vine în Vâlcea
Operaţiunea „Cazan pe făraş“ s-a lăsat cu „victime“