|sâmbătă, ianuarie 18, 2025
  • Follow Us!

Operaţiunea „Cazan pe făraş“ s-a lăsat cu „victime“ 

Operaţiunea „Cazan pe făraş“ s-a lăsat cu „victime“

Poliţişti trecuţi în rezervă?

 Controlul efectuat la sediul IPJ Vâlcea în lunile aprilie-mai de mai marii Ministerului Internelor şi Reformei Administrative a scos la iveală grave nereguli. Deşi nu s-a pus problema sesizării Parchetului, aşa cum s-a speculat în unele publicaţii, un număr de şapte ofiţeri de poliţie şi 20 de subofiţeri vor fi cercetaţi. Primii dintre ei de IGPR, iar ceilalţi la Inspectoratul din care fac parte. Măsurile care se pot lua împotriva lor sunt de la avertisment până la destituirea din poliţie. Şeful IPJ Vâlcea, cms. şef Adrian Cazan a fost destituit „pentru deficienţa majore în actul managerial”, iar ceilalţi poliţişti vor fi cercetaţi pentru că nu au înregistrat corect fenomenul infracţional, multe fapte penale fiind trecute la rubrica „sesizări” şi lăsate în coadă de peşte!

Conferinţa de presă care a avut loc la începutul acestei săptămâni, ţinută de adjuncţii IPJ Vâlcea, cms şef Nicolae Sărdărescu şi cms. şef Florian Marin,  primul numit inspector şef, interimar, al IPJ Vâlcea până la organizarea unui nou concurs, a pus pe capăt multor speculaţii lansate în presă în legătură cu starea tensionată şi neregulile care au existat în IPJ Vâlcea. Cms şef Nicolae Sărdărescu, a menţionat: „În urma controlului s-a dispus cercetarea prealabilă a şapte ofiţeri şi 20 de subofiţeri. Dl insp. şef Cazan a fost eliberat din funcţie pentru deficienţa majore în actul managerial.

Cinci ofiţeri de la Poliţia Muicipiului Rm. Vâlcea vor fi cercetaţi prealabil pentru neînregistrarea corectă a actului infracţional, şi tot pentru neînregistrarea corectă a unor evenimente rutiere este cercetat şi dl. cms. şef Ilie Voica, de la Serviciul Poliţiei Rutiere. De ce a durat atât de mult prezentarea concluziilor ? Perioada controlată a fost cea a anilor 2006 şi primul trimestru al lui 2007 şi a cuprins şi Poliţiile Drăgăşani, Brezoi, Horezu şi mai multe posturi arondate Poliţiei vâlcene. Pe lângă acţiunile de control, efectuate de 30 de ofiţeri profesionişti, au fost desfăşurate şi activităţi de cunoaştere, s-au făcut monitorizări, s-a studiat nivelul de încredere al populaţiei în Poliţie, s-au dat chestionare, atât la Poliţia judeţeană cât şi în teritoriu pentru stabilirea încrederii în manageri”.

Cei şapte ofiţeri ce urmează să fie cercetaţi prealabil de IGPR sunt: cms. şef. Ilie Voica, şeful SPR Vâlcea, şeful Poliţiei Municipiului Rm. Vâlea, cms. şef Ion Preda, adjunctul său, cms. Eugen Neaţă, scms. Alexandru Părăuşeanu, şef la biroul Investigaţii Criminale, scms. Lucian Mungescu, tot ofiţer în cadrul Poliţiei Municipiului Rm. Vâlcea, acum trecut la Serviciul Crimnalistic din IPJ, şi scms Ion Matei, şeful biroului Ordine Publică, tot de la… municipiu.

Adjuncţii inspectorului şef… atenţionaţi

Cms. şef Florian Marin a declarat în cadrul aceleiaşi conferinţe de presă: „Materialul corpului de control a cuprins două componente. Una cu realizări şi alta cu neajunsuri. N-aş vrea să se creeze impresia că pe 15 luni de zile au fost numai nerealizări. Am fost atenţionaţi şi noi, cei doi adjuncţi şi câţiva şefi de servicii. Atenţionarea nu constituie o sancţiune. Eu am fost atenţionat că nu am efectuat atât de multe controale, că nu am urmărit îndeaproape realizarea indicatorilor prevăzuţi în programele manageriale, că s-au întâmplat evenimente cu poliţiştii din subordine. Cât despre dl. Cazan, acesta nu a reuşit să găsească soluţii vis-a-vis de unităţile subordonate, a luat decizii greşite în legătură cu politica de personal, a făcut mutări nejustificate”.

Grave nereguli la Poliţia Municipiului

Revenind la neregulile,  cele mai multe descoperite la Poliţia Municipiului Rm. Vâlcea, actualul insp şef (interimar) cms. Nicolae Sărdărescu a explicat ce s-a întâmplat în ograda învecinată şi cum s-a ajuns ca la Municipiu 67 de cazuri penale să fie înregistrate ca… sesizări. „Acolo s-au găsit înregistrate în raportul de petiţii a unor cauze care aveau aspect penal. Aşa se face că în 67 de cazuri s-au întocmit rapoarte şi s-a dispus clasarea acelor lucrări. La judeţ, din 27.000 de cauze nu a fost găsită niciuna cu o astfel de deficienţă. Cauzele de la municipiu erau de furt, distrugeri, câteva tâlhării şi chiar o tentativă de viol.

După control, un alt ofiţer, dl. cms. şef Buican s-a pensionat. Toate aceste lucrări au fost repuse pe rol, într-una dintre ele intervenind însă termenul de prescripţie”. Cu alte cuvinte, cetăţeanul venea şi reclama un furt, iar la poliţie era înregistrată o sesizare, care, în cel mai bun caz, rămânea… „în coadă de peşte”. O colegă jurnalistă căreia i s-au furat banii a avut surpriza ca numărul ei de telefon să fie dat, de poliţist, hoţului, care a început să o terorizeze. „Pentru fapta de care îmi vorbiţi, doi dintre subofiţeri sunt cercetaţi”, a spus cms. şef Sărdărescu.

„Am pus sărăcia dintr-un loc într-altul”

La insistenţele jurnaliştilor, mai marii poliţiei vâlcene au disecat firul în patru şi au spus, mai concret, motivele pentru care a fost eliberat din funcţie cms. şef Adrian Cazan. La IPJ Vâlcea s-au organizat concursuri fără respectarea cadrului legal, s-au acordat drepturi salariale necuvenite, au existat poliţişti cu abateri care au fost premiaţi. „Ca să primească o primă, respectivul nu trebuia să fie sancţionat în ultimii doi ani. În unele situaţii pe lista persoanelor premiate nu exista semnătura sefului serviciului resurse Umane. La mutările de personal au fost situaţii când nu a existat avizul oficiului juridic.

Chiar şi eu şi dl Marin nu aveam aceiaşi viziune. Avem moduri de abordare diferite, dar asta nu înseamnă că nu ne-am înţeles”, a spus cms şef Sărdărescu. Despre „abordări diferite” a vorbit şi cms. şef Florian Marin care a lăsat să se înţeleagă că fostul şef al IPJ Vâlcea nu a fost cu angajarea de poliţişti la Poliţia Rutieră ci a dorit luarea unora din alte servicii. „N-am făcut decât să luăm sărăcia dintr-un loc să o punem într-altul. Plimbarea poliţiştilor de la un serviciu la altul nu duce la nimic bun”.

Vâlcea, judeţul cu cele mai puţine infracţiuni pe violenţă din România

Fostul insp. şef Adrian Cazan, un om căruia nimeni i-a reproşat că s-a îmbogăţit cât a fost la cârma IPJ Vâlcea şi era un om manierat, a fost pus la dispoziţia Inspectoratului, dar, până în prezent, nu există nicio funcţie de execuţie, de ofiţer de specialitate gradul 1, potrivit competenţei sale, pe care să fie trecut. El poate sta la dispoziţia Inspectoratului până la şase luni, după care i se va prezenta oferta instituţiei la vremea respectivă. Cine va fi noul şef al IPJ Vâlcea, deocamdată, actualul inspector şef, c,s. şef Nicolae Sărdărescu  a anunţat că nu va participa la concursul pentru ocuparea funcţiei respective.

Celălalt adjunct, cms şef Florian Marin spunând că nu a luat, deocamdată vreo decizie în acest sens. „Vreau să se înţeleagă avem şi rezultate bune în acest inspectorat. Suntem pe ultimul loc pe ţară în ceea ce priveşte criminalitatea judiciară, iar infracţiunile cu violenţă sunt în continuă scădere. Prin munca noastră am reuşit să ajutăm Interpolul în rezolvarea unor cazuri grave de încălcare a legii”, a spus insp. şef Sărdărescu.

Dorel ├×ÎRCOMNICU

Alte titluri din editia curenta:

Operaţiunea „Cazan pe făraş“ s-a lăsat cu „victime“

Crinu Popescu ar putea fi arestat
Prefectul Anuţa Handolescu are zilele numărate
Mandat european de arestare pentru şeful hackerilor din Vâlcea
Colaborare PNL – PSD în favoarea vâlcenilor
Oltchim Rm. Vâlcea – FTC Budapesta 34-28 (18-9)
L-a legat pe drujbist cu sârmă de pat şi i-a tăiat pavilionul urechii
Infracţiuni aplaudate de poliţişti la Valcea
Linia dublă continuă pe Valea Oltului ar diminua numărul accidentelor rutiere
Primarul Buşagă, gospodar desăvârşit

Popa din Tetoiu face treabă bună

Leave a Response