|duminică, ianuarie 19, 2025
  • Follow Us!

Grupul Boromir, lider incontestabil în industria de morărit şi panificaţie din România 

Grupul Boromir, lider incontestabil în industria de morărit şi panificaţie din România

 Producătorul din industria de morărit şi panificaţie, Boromir Râmnicu Vâlcea, unul dintre principalii jucători pe o piaţă de aproximativ 1,5 miliarde de euro, a înregistrat în primele nouă luni ale acestui an un profit net de peste 11 ori mai mare decat cel obţinut pe tot anul 2006, în principal pe fondul vânzării unui teren în Sibiu.

„Profitul obţinut în primele nouă luni ale acestui an este rezultatul vânzării terenului pe care era situată fabrica Amylon, dar şi a creşterii înregistrate de preţul acţiunilor tranzacţionate“, a declarat Constantin Boromiz, directorul general şi unul dintre acţionarii companiei Boromir. Compania a raportat un rezultat net de 11,5 mil.euro în primele nouă luni ale anului, pe o piaţă pe care majoritatea profiturilor înregistrate de producători nu depăşeşte două milioane de euro. Boromir a vândut anul acesta unei firme controlate de fondul de investiţii Immoeast terenul de aproape 25.000 de metri pătraţi pe care era situată secţia de glucoză a companiei Amylon Sibiu, parte a grupului Boromir, această tranzacţie fiind evaluată la aproximativ 9,4 mil. euro.

Până la finele acestui an, Boromir are în plan atât relocarea secţiei de glucoză, cât şi fuziunea fabricii Boromir Prod Buzău cu alte două firme din grup, respectiv Boromir Pan Hunedoara şi Eurostar Invest Buzău. De asemenea, companiile din Sibiu, Amylon, Comcereal, Extrasib, precum şi Panmed Mediaş vor fuziona prin absorbţie cu Moara Cibin. „Grupul Boromir a realizat în primele nouă luni ale anului o cifră de afaceri de 84 de milioane de euro, în creştere cu 50 la sută comparativ cu anul precedent. Acest ritm dorim să îl menţinem până la sfârşitul anului când estimăm atingerea unei cifre de 120 de milioane de euro“, a spus Boromiz.

Cifră de afaceri de 85 de milioane de euro

Anul trecut, compania a raportat o cifră de afaceri de 85 milioane euro, în creştere cu circa 8 la sută faţă de rezultatele obţinute în 2005, iar pentru acest an reprezentanţii companiei estimau iniţial o creştere de 10 la sută a vânzărilor. Boromir nu a fost însă singurul jucător din industrie, care şi-a revizuit estimările în cursul acestui an, Vel Pitar estimând recent o creştere de 40 la sută pentru finele acestui an după ce anunţase iniţial un plus de 25 la sută. Boromiz a adăugat că această creştere a fost motivată de deschiderea de noi pieţe, inclusiv pe plan extern, de creşterea capacităţii de producţie, de creşterea preţurilor materiilor prime şi implicit a produsului finit, cât şi de diversificarea gamelor de produse. Investiţiile totale ale producătorului de panificaţie din Râmnicu Vâlcea s-au ridicat anul acesta la aproximativ patru milioane de euro, această sumă fiind folosită în mare parte la finalizarea investiţiilor începute în anul 2006.

Investiţii de 12 milioane de euro

Anul trecut, Boromir a realizat investiţii de 12 milioane de euro, jumătate din această sumă fiind alocată dezvoltării şi modernizării fabricilor şi silozurilor din Sibiu şi Deva. Alte 1,2 mil. euro au fost alocate atunci pentru achiziţionarea morii de la Slobozia, iar restul fondurilor au fost direcţionate către creşterea producţiei fabricii de covrigi de la Buzău şi a celei de croissante de la Râmnicu Vâlcea. "Pentru anul 2008, planul de investiţii este stabilit la 10 milioane euro, atât pentru partea tehnică, cât şi pentru marketing", a spus Boromiz. Boromir va investi anul viitor în promovarea cu precădere a produselor dulci, cât şi a făinii destinată consumului individual, iar în ceea ce priveşte partea tehnică compania se va concentra pe dezvoltarea depozitelor logistice şi a mijloacelor de transport, dar şi pe dezvoltarea şi modernizarea reţelei de retail specializat, adică crearea de brutării-cafenele de cartier.

Grupul Boromir deţine fabrici de pâine în Buzău, Vâlcea, Sibiu şi Deva. Grupul mai deţine moara Cibin din Sibiu, două unităţi de tip Comcereal, Amylon Sibiu şi Extrasib Sibiu, fiind deţinut de cinci acţionari persoane fizice române. Piaţa de panificaţie, deşi una extrem de fragmentată, este disputată în prezent de producătorii Vel Pitar Râmnicu Vâlcea, Dobrogea Grup Constanţa, Loulis, Racova Com Agro Pan Vaslui şi Pan Grup Craiova, plus câteva sute de mici producători locali.


Alte titluri din editia curenta

Vâlcenii i-au tratat cu sictir pe politicieni
Deputatul Becşenescu, nesimţire fără limite
Oltchim trasformă în acţiuni datorii de 146 mil…
Şcolarii vâlceni nu vor primi laptele până la s…
Nicolae Popa, locotenentul lui Sorin Ovidiu Vântu
Şpârle şi Şopârle
Grupul Boromir, lider incontestabil în industri…
Urmărită general pentru că şi-a omorât propriul…
CSM Rm. Vâlcea – FCM Reşiţa 2-5 (0-1)
Enciclopedia judeţului Valcea pe internet
Presă şi politică
Restructurări la CEZ
Modificări în declararea şi plata impozitelor ş…
Încep lucrările la groapa de gunoi de la Feţeni
Număr mare de viroze

Leave a Response