|duminică, ianuarie 19, 2025
  • Follow Us!

Vâlcenii i-au tratat cu sictir pe politicieni 

Vâlcenii i-au tratat cu sictir pe politicieni

 

Vâlcenii s-au săturat de minciunile sfruntate, demagogia exacerbată, populismul de duzină al politicienilor români şi au dat un vot de blam la alegerile de duminică, 25 noiembrie 2007. Cei mai mulţi dintre vâlceni au preferat să facă în ziua votului orice altceva, în afară de a-şi exercita dreptul de a-şi desemna reprezentanţii în Parlamentul European şi de a se pronunţa în privinţa votului uninominal. Nemulţumirea faţă de clasa politică s-a reflectat în procentul de până în 20 la sută – participare la vot (până la ora 18.00) – într-un judeţ, care, până acum, înregistra rezultate bune în această privinţă.

Primarul din Dăeşti, comportament huliganic

Corespondenţii „Ziarului de Vâlcea“ au fost prezenţi duminică, 25 noiembrie, în mai multe localităţi din judeţ şi au putut constata la faţa locului modul de desfăşurare a scrutinului electoral. Au fost înregistrate următoarele incidente, destul de minore în comparaţie cu ceea ce se întâmpla în anii precedenţi.

• Sâmbăta de dinaintea alegerilor a fost una foarte agitată în localitatea Dăeşti. Primarul pesedist Ion Dobre şi-a luat echipamentul de comando şi a trecut de unul singur la acţiunea de rupere a afişelor adversarilor politici. Nu a contat că pe lângă el treceau mai mulţi consăteni, care l-au sancţionat verbal pentru gesturile sale de-a dreptul disperate. O echipă a Televiziunii Vâlcea 1 chiar l-a surprins în plină acţiune pe vajnicul primar, care, iată, simte că a început să-i fie tras preşul de sub picioare. Politic vorbind.

• La Măldăreşti, un funcţionar public de la APIA, membru al PNL-ului din localitate făcea de zor campanie electorală. Acesta stătea în preajma unei secţii de votare şi aborda cetăţenii, care se îndreptau spre urne.

• Primarii pesedişti din localităţile Tomşani şi Măldăreşti, Dumitru Pearcu şi Ionel Dragu, ne-au declarat că înainte de vot au fost sunaţi de secretarul de stat din Ministerul Educaţiei şi Cercetării, Svetlana Preoteasa, care le-ar fi promis câte patru miliarde de lei pentru şcolile din localităţile respective, dacă nu se implică în nici un fel în ziua votului în operaţiunea de transportare a oamenilor la secţiile de votare. Promisiunea secretarului de stat liberal se pare că a prins la cei doi edili pesedişti, care nu au mişcat un deget pentru a mări numărul alegătorilor PSD la scrutinul electoral.

• La centru de îngrijire a persoanelor cu handicap din localitatea Zătreni a fost organizată secţie de votare, unde şi-au exercitat dreptul democratic chiar şi…bolnavii psihic.

Primarul Gutău, bilă neagră

Primarul municipiului Râmnicu Vâlcea, Mircia Gutău, nu a tratat cu aceeaşi monedă modul în care partidele politice şi-au făcut campanie electorală. Edilul a favorizat în mod evident cele două partide, care-l susţin pe preşedintele Traian Băsescu, Partidul Democrat, respectiv Partidul Liberal Democrat. Cele două partide au desfăşurat în municipiu o campanie furibundă de afişaj, atât în locurile permise de lege, cât şi în alte locaţii, unde afişajul era interzis. Echipele ADP-ului au acţionat cu „mânie proletară“ la comanda primarului şi au ras sute de afişe ale celorlalte partide. Un exemplu elocvent este modul de-a dreptul huliganic în care au procedat oamenii primarului cu afişele de pe panourile de lângă clădirea CEC-ului din centrul municipiului. În acest timp, bannerele PD-ului şi PLD-ului fluturau în linişte în imediata apropiere a mai multor secţii de votare.

Ion Cîlea, un lider politic… matinal

Preşedintele PSD, Ion Cîlea, a fost cel mai matinal lider politic din Vâlcea. Domnia sa a votat primul la secţia de votare amenajată în incinta Şcolii „Tache Ionescu“, după care a plecat în judeţ pentru a monitoriza desfăşurarea alegerilor. La aceeaşi secţie a mai votat şi primarul Mircia Gutău, însoţit de soţie. Preşedintele PSD Râmnicu Vâlcea, Ion Tudor, a votat, alături de familie, la secţia de votare amenajată pe strada Morilor. Liderul PNL Vâlcea, Emilian Frâncu şi cel al PD, Dorel Jurcan au votat la secţiile de votare de la Colegiul Naţional „Alexandru Lahovari“. Deputatul PSD, Aurel Vlădoiu, şi-a exprimat dreptul electoral la Colegiul Tehnic Forestier.

Absenteism ridicat

În localitatea Alunu până la ora 17.00 votase doar 13 la sută din populaţia cu drept de vot. Oamenii din localitate nu au dorit să iasă  din case în ciuda insistenţelor edilului liberal din localitate. Aceeaşi stare de lehamite generală se înregistra şi în localitatea Mateeşti, unde până la ora 14.00 venise la vot doar 9 la sută din populaţie. Berbeştenii au preferat mai degrabă să iasă la „una mică“ în cârciumile din localitate decât să intre în secţiile de votare. „Nu merită nici un politician să-i mai dăm votul“ – spuneau cu obidă oamenii intervievaţi de reporterii noştri. La Horezu până la ora 17.00 din cei 5940 de cetăţeni cu drept de vot se prezentaseră la urne doar 1492. Acelaşi absenteism ridicat s-a înregistrat şi în localităţile: Buneşti, Pietrari, Costeşti, Tomşani, Oteşani, Vaideeni, Slătioara şi Măldăreşti.

• Definiţia cuvântului SICTÍR, interj. (Arg.; în expr.) Hai sictir! = pleacă! marş de aici! şterge-o!; A da cu sictir = a sictiri. – Din tc. siktir.


Alte titluri din editia curenta

Vâlcenii i-au tratat cu sictir pe politicieni
Deputatul Becşenescu, nesimţire fără limite
Oltchim trasformă în acţiuni datorii de 146 mil…
Şcolarii vâlceni nu vor primi laptele până la s…
Nicolae Popa, locotenentul lui Sorin Ovidiu Vântu
Şpârle şi Şopârle
Grupul Boromir, lider incontestabil în industri…
Urmărită general pentru că şi-a omorât propriul…
CSM Rm. Vâlcea – FCM Reşiţa 2-5 (0-1)
Enciclopedia judeţului Valcea pe internet
Presă şi politică
Restructurări la CEZ
Modificări în declararea şi plata impozitelor ş…
Încep lucrările la groapa de gunoi de la Feţeni
Număr mare de viroze

Leave a Response