|vineri, noiembrie 22, 2024
  • Follow Us!

Certificatul de amânare de la plată a TVA 

Documentar fiscal: Procedura de acordare a certificatului de amânare de la plata în Vamă a TVA şi de eliberare a garanţiei pentru importurile de bunuri

Certificatul de amânare de la plată a TVA
Conform prevederilor art. 157(3) din Codul Fiscal, taxa pentru importuri de bunuri, cu excepţia importurilor scutite de taxă se plăteşte la organul vamal, în conformitate cu reglementările în vigoare privind plata drepturilor de import.

Prin excepţie de la această regulă, în perioada 15 aprilie 2007 – 31 decembrie 2008, inclusiv, nu se face plata efectivă a taxei pe valoarea adăugată la organele vamale, pentru importurile de bunuri din teritorii şi din state terţe, exclusiv Bulgaria, de către persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA care au obţinut certificat de amânare de la plată.
Prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 106/2007, pentru modificarea şi completarea Legii 571/2003 privind Codul Fiscal, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 703/2007, termenul menţionat mai sus a fost prelungit până la 31 decembrie 2011
.
Certificatul de amânare de la plata în Vamă a TVA se eliberează contribuabililor la îndeplinerea cumulativă a următoarelor condiţii:
– nu au obligaţii bugetare restante reprezentând impozite, taxe, contribuţii, inclusiv contribuţii individuale ale salariaţilor şi orice alte venituri bugetare;
– nu înregistrează debite faţă de autoritatea vamală;
– au realizat în anul calendaristic precedent importuri din teritorii şi state terţe, a căror valoare cumulată este de cel puţin 150 milioane lei. În această valoare nu se cuprind importurile de produse supuse accizelor armonizate:
– sunt înregistrate în scopuri de TVA cu cel puţin un an calendaristic înaintea depunerii cererii pentru eliberarea certificatului de amânare de la plată;
– nu sunt în stare de insolvenţă, nu se află în procedura de reorganizare sau lichidare judiciară şi nu figurează în evidenţa specială şi/sau în lista contribuabililor inactivi.

Pentru obţinerea certificatului de amânare de la plată se depun la Autoritatea Naţională a Vămilor:
– o cerere tip;
– o copie de pe documentul care atestă calitatea de persoană înregistrată în scopuri de TVA;
– cerficatul de atestare fiscală, în original care se obţine de la autoritatea fiscală unde contribuabilul este înregistrat ca plătitor de impozite şi taxe;
– declaraţia pe propria răspundere privind valoarea cumulată a importurilor din teritorii şi state terţe realizate în anul calendaristic precedent celui în care se solicită eliberarea certificatului;
– declaraţia pe propria răspundere că nu sunt în stare de insolvenţă;
– cazierul judiciar valabil pentru reprezentantul legal;
Autoritatea Naţională a Vămilor eliberează certificatul de amânare de la plata în vamă a TVA în termen de 15 zile de la depunerea cererii şi a documentaţiei.
Certificatul de amânare de la plată se eliberează pe perioada indicată de solicitant, care nu poate depăşi data de 31 decembrie 2011.
Certificatul de amânare de la plata în Vamă a TVA se revocă în cazul în care una din condiţiile care au stat la baza eliberării nu mai este îndeplinită.

Garantarea TVA la organele vamale
Începând cu 15 aprilie 2007, inclusiv, pentru importul de bunuri scutit de taxă în condiţiile prevăzute de art. 142 alin. (1) lit. ”l” din Codul Fiscal – respectiv importul în România de bunuri care au fost transportate dintr-un teritoriu terţ (extracomunitar) atunci când livrarea acestor bunuri de către importator constituie o livrare scutită conform art. 143 alin. (2) – taxa pe valoarea adăugată se garantează la organele vamale.
Intră sub incidenţa prevederilor art. 143, alin. 2:
– livrările intracomunitare de bunuri către o persoană care îi comunică furnizorului un cod valabil de înregistrare în scopuri de TVA;
– livrările intracomunitare de mijloace de transport noi către un cumpărător care nu îi comunică furnizorului un cod valabil de îregistrare în scopuri de TVA etc.;
– livrările intracomunitare de produse accizabile către o persoană impozabilă sau către o persoană juridică neimpozabilă care nu îi comunică furnizorului un cod valabil de înregistrare în scopuri de TVA.

Garanţia prevăzută la art. 157(7) din Codul Fiscal, modificat prin Ordinul ministrului Finanţelor Publice 500/2007, pentru importul în România de bunuri scutit de taxă în condiţiile prevăzute la art. 142, lit. “L”, din Codul Fiscal, se constituie la Biroul Vamal la care s-a depus declaraţia vamală de punere în liberă circulaţie. Cuantumul garanţiei trebuie să acopere TVA care ar fi datorată la punerea în liberă circulaţie a bunurilor.

Garanţia se eliberează de către Biroul Vamal la cererea importatorului prin decizie a şefului Biroului Vamal, pe baza documentelor care justifică scutirea de TVA pentru livrarea intracomunitară a bunurilor importate.

Termenul maxim pentru prezentarea documentelor justificative este de 30 de zile de la data declaraţiei vamale de punere în liberă circulaţie. În cazuri temeinic justificate, biroul vamal poate prelungi, o singură dată acest termen de 30 de zile.

În cazul neprezentării la termen a justificării scutirii de TVA, conform celor menţionate mai sus, garanţia constituită se utilizează pentru acoperirea TVA datorată în Vamă.
*
Temei legal: Legea 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificările şi completările ulterioare; Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 22/2007 pentru modificarea şi completarea art. 157 din Legea 571/2003; Ordinul ministrului Finanţelor Publice 500/2007 privind procedura de acordare a certificatului de amânare de la plata în Vamă a TVA şi de eliberare a garanţiei pentru importurile de bunuri.

 

În acest an, Fiscul vâlcean a stabilit suplimentar pentru bugetul consolidat al statului, peste 61 de milioane de lei

22 de cazuri au fost înaintate instituţiilor abilitate pentru continuarea şi definitivarea cercetărilor în vederea stabilirii persoanelor vinovate şi a gradului de participare a acestora la infracţiunile constatate

Direcţia Generală a Finanţelor Publice a Judeţului Vâlcea, prin structurile sale cu atribuţii de control din subordine, a urmărit îndeplinirea în bune condiţii şi la timp a sarcinilor care decurg din obiectivele strategice stabilite de Ministerul Economiei şi Finanţelor – Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, principalele ţinte vizând: creşterea gradului de conformare voluntară a operatorilor economici; realizarea veniturilor bugetului general consolidat şi reducerea arieratelor; reducerea şi sancţionarea comportamentului evazionist; întărirea disciplinei financiar-fiscale şi contabile.

Pentru identificarea faptelor de evaziune fiscală, inspectori ai DGFP Vâlcea, până la 31 octombrie a.c., au efectuat 2.337 de acţiuni de control, care au avut ca obiective principale verificarea: modului în care sunt aplicate reglementările legale privind calcularea, evidenţierea în cuantumurile şi la termenele stabilite de lege, a impozitelor, taxelor şi a altor obligaţii fiscale faţă de bugetul general consolidat; realităţii şi legalităţii sumelor negative din deconturile de taxa pe valoarea adăugată cu opţiune de rambursare.

În urma inspecţiilor fiscale, veniturile stabilite suplimentar de Finanţele Publice vâlcene pentru bugetul general consolidat, s-au ridicat la peste 61 milioane de lei. Suma este formată din: 40,7 mil.lei – diferenţe de impozite, taxe, contribuţii şi fonduri stabilite peste cele înregistrate de operatorii economici în evidenţa contabilă; 19,7 mil.lei – accesorii aferente debitelor stabilite suplimentar; 1,1 mil.lei amenzi contravenţionale şi confiscări.

Pentru prejudicii create bugetului general consolidat, în sumă totală de 31,2 mil.lei, DGFP Vâlcea a înaintat 22 de cazuri instituţiilor abilitate pentru continuarea şi definitivarea cercetărilor în vederea stabilirii persoanelor vinovate şi a gradului de participare a acestora la infracţiunile constatate.

Pe agenda Centrului Zonal Râmnicu-Vâlcea al Şcolii de Finanţe Publice şi Vamă: Rezolvarea situaţiilor de criză în relaţia de comunicare cu contribuabilii

Perfecţionarea sistemului fiscal după aderarea României la Uniunea Europeană implică, în primul rând, creşterea nivelului de pregătire profesională a personalului fiscal şi dezvoltarea abilităţilor personale pentru o atitudine corectă a funcţionarilor faţă de public.

În cadrul preocupărilor pentru instruirea personalului fiscal, începând de marţi, 3 decembrie a.c., Ministerul Economiei şi Finanţelor, prin Şcoala de Finanţe Publice şi Vamă, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală – Direcţia de Îndrumare şi Asistenţă Contribuabili, organizează, la Centrul Zonal Râmnicu-Vâlcea, organizează cursul de perfecţionare „Rezolvarea situaţiilor de criză în relaţia de comunicare cu contribuabilii. Dezvoltarea abilităţilor personale pentru o atitudine corectă a funcţionarilor faţă de public în vederea eficientizării comunicării cu contribuabilii şi a creşterii gradului de conformare voluntară”.

Cursul reuneşte la Călimăneşti funcţionari care lucrează direct cu publicul în cadrul direcţiilor generale ale finanţelor publice judeţene Argeş, Călăraşi, Dolj, Dâmboviţa, Giurgiu, Gorj, Ialomiţa, Mehedinţi, Olt, Sibiu, Teleorman, Caraş-Severin şi Vâlcea, iar pe parcursul a patru zile, moderatorii, experţi ai Ministerului Economiei şi Finanţelor, vor instrui participanţii în vederea eficientizării comunicării cu contribuabilii.

Alte titluri din editia curenta:

Familia Boromiz, cea mai mare avere din Vâlcea
Crinu Popescu nu şi-a achitat de doi ani factur…
Ion Nicolae îşi bate joc de râmniceni
OLTCHIM vinde prin licitaţie societăţile agroal…
Ocnele – de aproape o lună fără apă
A început cea mai importantă competiţie handbal..
Când orgoliul se transformă în paranoia…
Sparle si Soparle
Consiliul Judeţean nu a acoperit ilegalităţile …
Dorel Jurcan trebuie să-şi dea demisia din func…
Gutău organizează bal pentru bogaţii judeţului
Certificatul de amânare de la plată a TVA
Tăieri ilegale de lemn la Câineni şi Vaideeni
Minora dispărută din Racoviţa, găsită la mănăstire
Portret de consilier judeţean Viorel Barbu

Leave a Response