|duminică, septembrie 29, 2024
  • Follow Us!

în absenţa concurenţei, URBAN majorează tarifele pentru populaţie 

Aşa cum era de aşteptat

În absenţa concurenţei, URBAN majorează tarifele pentru populaţie

Absenţa concurenţei, din orice domeniu, duce la un monopol. Iar monopolurile sunt extrem de dăunătoare populaţiei. De aceea în unele ţări există legi antimonopol. În Râmnicu Vâlcea se va vedea în curând ce înseamnă absenţa concurenţei din domeniul salubrităţii.

Monopolul naşte monştri

 Contrar celor relatate de unii ziarişti, care de dragul contractelor de publicitate sunt în stare să calce adevărul în picioare, în anul 2007 salubrizarea Râmnicului a fost extrem de bună. Prezenţa pe piaţă a celor doi competitori URBAN şi ROSAL a dus la o luptă dusă zi de zi pentru ridicarea gunoiului menajer. ROSAL a intrat pe zone pe care până atunci URNAN nu acţiona datorită costurilor ridicate şi a profitului mic. Iar în cartierele de blocuri autogunoierele patrulau din miez de noapte. Fiecare firmă încerca să convingă populaţia că are servicii mai bune. Concomitent juriştii societăţilor duceau o luptă prin instanţe pentru a obţine exclusivitatea pentru serviciile de salubritate din municipiu. În aceste condiţii niciuna dintre societăţi nu-şi permitea să majoreze tarifele. Acelaşi lucru se întâmplă spre exemplu pe piaţa presei vâlcene. Pentru că suntem foarte multe publicaţii pe piaţă de ani buni toate ziarele păstrează un preţ de vânzare neajustat şi apropiat de cel al concurenţei. S-a ajuns astfel ca majoritatea presei să se vândă sub preţul de producţie. Un lucru care este interzis în foarte multe ţări prin legi spec

iale. Trebuie să ai un produs foarte bun pentru a-ţi permite o creştere a tarifului. Să fi sigur că vânzarea nu-ţi va scădea dacă măreşti preţul. „Ziarul de Vâlcea” a făcut acest lucru în urmă cu două luni când a mărit preţul. Nu pentru a obţine un profit mărit ci pentru că am considerat că nu este normal ca preţul de vânzare minus comisioanele oferite distribuitorilor să nu poată acoperi măcar contravaloarea hârtiei şi a tiparului. Ştiam că cei care ne citesc plătind 60 de bani vor face acest lucru şi dacă vor trebuie să plătească 80 de bani. Aşa că ne-a mirat grija colegei de la un cotidian care spunea că URBAN nu a ajustat tarifele de doi ani. Ei bine a făcut acest lucru imediat după ce o instanţă din Târgu Mureş a dat câştig URBAN-ului, un câştig care nu se ştie încă dacă este definitiv. Conform contractului de delegare a serviciului de salubritate, societatea URBAN a făcut imediat adresă Consiliului Local iar consilierii au aprobat ca începând de la 1 ianuarie 2008 să se ajusteze tarifele practicate de către URBAN pentru prestarea serviciului de salubrizare. Pentru agenţii economici tariful va fi de 21,66 de euro pe tonă la care se adaugă TVA. Populaţia va plăti 11,70 de euro de persoană pe an la care se adaugă TVA. Pentru o familie de patru persoane asta înseamnă undeva la 60 de euro pe an. Adică jumătate dintr-un salariu minim fiecare familie va plăti pentru gunoi.

O majorare nejustificată.

Dacă urmăreşti evoluţia financiară a firmei URBAN realizezi că această firmă a adus un profit imens familiei Florescu, acţionarul majoritar. Un profit care permite vile, concedii de lux, autoturisme de lux, trai de cinci stele familiei dar şi unei grămezi de acoliţi strânşi în cor de lăudători. O echipă de liga I de handbal, mai mulţi luptători de Local Kombat, o formaţie de fotbal din eşalonul doi ( niciuna dintre acestea din Vâlcea!!!) sunt sponsorizate de URBAN. Din banii râmnicenilor regele gunoaielor din judeţ mai plăteşte apariţia unui ziar de sport şi a unui cotidian, dar şi contracte de publicitate unui număr însemnat de ziare locale. Publicitate care desigur nu-şi va avea rostul dacă pe piaţa locală va exista un singur „ gunoier”. Nu suntem împotriva profitului. Ne bucură că unele firme pot să-şi multiplice veniturile exponenţial. Ne deranjează însă când acest lucru se întâmplă pe spinarea noastră, a celor obligaţi să apelăm la serviciile cuiva pentru că nu avem alterna

tivă. În fond fiecare familie din Râmnic sponsorizează vrând nevrând o echipă de fotbal din Otopeni şi una de handbal din Braşov. URBAN obţinea un munte de bani şi fără să mărească tarifele. Iar modul de a tarifa populaţia pentru gunoi la persoană este extrem de subiectiv. De aceea URBAN s-a zbătut mereu pe gunoiul cartierelor de blocuri. Unde trăiesc mulţi oameni. Populaţia Râmnicului este de multe ori plecată în mediul rural multe zile, sau în concedii sau la muncă în străinătate. Gunoiul este taxat însă la persoană. Şi e evident că lumea nu produce aceeaşi cantitate de gunoi. O familie amărâtă, care abia are ce mânca nu va produce niciodată aceeaşi cantitate de gunoi, precum familia Florescu care îşi permite să arunce la tomberon metri cubi de ambalaje ale produselor cumpărate. Într-un cartier ca Ostroveniul, URBAN poate încasa, doar de la persoanele fizice peste 750.000 de euro. Iar dacă cei de la Rosal au dreptate şi cântarul de la groapa de gunoi nu cântăreşte tot gunoiul depozitat de cei de la URBAN, râmnicenii pierd şi prin redevenţa pe care URBAN trebuie să o achite primăriei.

Memorie scurtă

Cei de la URBAN au solicitat primarului Gutău excluderea imediată de pe piaţa Râmnicului a firmei ROSAL. Ziarele sponsorizate de URBAN au cerut, imediat după decizia instanţei ardelene ca ROSAL să nu mai ridice gunoiul din Râmnic. Adică să-şi trimită oamenii în şomaj în plin decembrie, să-şi lase clienţii cu care are contract descoperiţi într-o lună grea şi să părăsească Râmnicul. Păi stimabililor aţi uitat că atunci când ROSAL a câştigat primul proces URBAN a făcut uz de contract care prevede expres că serviciile vor fi prestate în continuare de firma care a pierdut concesionarea serviciului pe o perioadă de până la 90 de zile ? Păi acest contract este valabil şi în acest caz iar prevederea a fost menţionată special pentru a permite retragerea treptată, întocmirea documentaţiei pentru persoanele disponibilizate, întocmirea de noi contracte între persoanele fizice şi juridice cu noul prestator. Deci şi ROSAL poate beneficia de această perioadă şi-şi poate continua activitatea până în martie 2008 în municipiu.

(Actualitate) În absenţa concurenţei, URBAN majorează tarifel…
(Impact) Judecătorul vâlcean, Gheorghe Cerbeanu, ar pute…
(Administratie) Ion Tudor, preşedintele PSD Râmnicu Vâlcea
(Actualitate) Funcţionarii de la BANC POST, corijenţi la mani…
(Impact) Doctorul ginecolog Marian Stoica investeşte în …
(Administratie) Anuţa Handolescu, trimisă la…ascuţit de c…
(Sparle si soparle) Sparle si soparle
(Fapt divers) Vâlcea şi Argeş îşi dispută supremaţia infracţi…
(Fapt divers) Contrabandă cu ţigări la Vâlcea
(Actualitate) Olimpicii – premiaţi la Balul Primăriei
(Announcements) Mare agitată, politica românească
(Actualitate) Academia bunicilor
(Fapt divers) Depozitul de proiectile – distrus într-o …
(Actualitate) Analize gratuite pentru diabetici
(Finante) În atenţia contribuabililor persoane fizice!

Leave a Response