|sâmbătă, noiembrie 23, 2024
  • Follow Us!

Judecătorul vâlcean, Gheorghe Cerbeanu, ar putea fi exclus din magistratură 

Scandal de corupţie la vârful justiţiei

Judecătorul vâlcean, Gheorghe Cerbeanu, ar putea fi exclus din magistratură

 Un scandal fără precedent zguduie din temelii justiţia vâlceană. Judecătorul de la Secţia Penală a Tribunalului Vâlcea, Gheorghe Cerbeanu, este implicat în scandalul de corupţie de la ultimele concursuri pentru funcţiile de conducere la judecători şi procurori.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au început urmărirea penală, în cursul lunii noiembrie, faţă de următoarele persoane:

– Gheorghe Dumitru, procuror al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Piteşti, pentru săvârşirea infracţiunii de cumpărare de influenţă, prevăzut de art. 61 din Legea 78/2000;

– Sterian Guli, prim procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Urziceni, pentru instigare la infracţiunea de permitere a accesului la informaţii care nu sunt destinate publicităţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, prevăzută de art. 12, lit. b) din Legea 78/2000;

– Gheorghe Cerbeanu, judecător la Tribunalul Vâlcea, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la cumpărare de influenţă, prevăzută de art.26 C.p. raportat la art. 61 din Legea 78/2000;

– Gheorghe Bucur, notar în municipiul Bucureşti, fost judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi fost membru al CSM, pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la cumpărare de influenţă prevăzută de art. 26 C.p. raportat la art. 61 din Legea 78/2000 şi trafic de influenţă, prevăzută de art. 257 C.p.;

– Georgeta Gabriela Ghiţă, procuror la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi preşedintă a Comisiei de examinare a participanţilor la concursul pentru numirea în funcţii de conducere a procurorilor, pentru săvârşirea infracţiunii de permitere a accesului la informaţii care nu sunt destinate publicităţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, prevăzută de art. 12, lit. b) din Legea 78/2000;

– Eugen ojocaru, procuror la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi membru supleant al aceleiaşi Comisii de examinare, pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenţă prevăzut de art. 257 C.p. şi instigare la infracţiunea de permitere a accesului la informaţii care nu sunt destinate publicităţii, prevăzut de art. 25 C.p. raportat la art. 12, lit. b) din Legea 78/2000.

Toate lucrările la concursurile pentru funcţiile de conducere la judecători şi procurori au fost ridicate de DNA în cadrul anchetei care îi vizează pe cei şase magistraţi puşi sub urmărire penală, motiv pentru care CSM nu poate valida concursurile. Ancheta DNA a stabilit traseul mitei, care ar fi constat în afară de plicul cu mii de euro şi în produse, exact ca în cazul Remeş.

Surse judiciare afirmă că în cercul suspecţilor intră şi un membru CSM, de la secţia de procurori, care ar fi fost şpăguit cu carne, peşte şi vin aduse de la Olteniţa. Preşedintele CSM, Anton Pandrea, a declarat că în functie de fapta penala a celor sase magistrati, CSM va lua măsurile prevăzute de lege, care pot merge până la excluderea din magistratură.

Euro, peşte, carne şi vin Potrivit anchetatorilor DNA, Dumitru Gheorghe, procurorul care aspira să devină şeful Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, i-a dat lui Eugen Cojocaru, procuror la Parchetul General şi membru supleant în comisia de concurs, suma de 15.000 euro în schimbul subiectelor de la examen.

Suma pretinsă iniţial de Cojocaru era de 50.000 euro, dar intermediarii, adică judecătorul Gheorghe Cerbeanu şi notarul Bucur, fost membru CSM şi fost judecător la Înalta Curte, au reuşit să scadă preţul. Argumentul forte al celor doi intermediari a fost legat de racolarea altor clienţi care să intre pe filieră.

Dumitru Gheorghe a obţinut nota cea mai mare la examenul pentru ocuparea postului de procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Piteşti. Dumitru Gheorghe este singurul caz în care traseul mitei a fost stabilit cu precizie de anchetatori, fiind depistaţi atât intermediarii care au negociat suma, cât şi cei care au primit banii furnizând în schimb subiectele de examen.

Surse judiciare afirmă că în cercul suspecţilor intră cel puţin un membru CSM, de la secţia de procurori, care în schimbul furnizării subiectelor de examen ar fi primit mită nu doar bani, ci şi produse. Mai exact, ar fi vorba de carne, peşte şi vin aduse de la Olteniţa.

Sursele citate susţin că parte din probele în cazul lui Dumitru Gheorghe, procurorul care voia să ajungă şef la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, şi al celor care i-au intermediat mita până la Gabriela Ghiţă, preşedinta Comisiei de examinare, cea care a dat subiectele, provin din înregistrări telefonice. Procurorii şi judecătorii ar putea fi excluşi din magistratură Declaraţia a fost făcută de preşedintele CSM, Anton Pandrea, după şedinţa în care s-a analizat situaţia creată de aceste cazuri de corupţie.

CSM nu a fost informat de ancheta DNA, iar lucrările au fost ridicate de la Institutul Naţional de Magistratură, a spus Pandrea, precizând că vor fi validate doar acele concursuri care nu au ridicat probleme şi asupra cărora nu planează nicio suspiciune. „Sprijinim ancheta DNA şi CSM regretă acest incident care a pus într-o lumină nefavorabilă întregul sistem judiciar româneasc“, este poziţia oficială a conducerii CSM, care nu a făcut niciun comentariu legat de bănuielile care planează chiar asupra unora dintre membrii săi.

În funcţie de probele pe care le are DNA şi de fapta penală a magistraţilor, plenul CSM va discuta măsurile care vor fi luate împotriva acestora, şi care pot merge până la exlcuderea din magistratură.

Nicu TRANDAFIR

(Actualitate) În absenţa concurenţei, URBAN majorează tarifel…
(Impact) Judecătorul vâlcean, Gheorghe Cerbeanu, ar pute…
(Administratie) Ion Tudor, preşedintele PSD Râmnicu Vâlcea
(Actualitate) Funcţionarii de la BANC POST, corijenţi la mani…
(Impact) Doctorul ginecolog Marian Stoica investeşte în …
(Administratie) Anuţa Handolescu, trimisă la…ascuţit de c…
(Sparle si soparle) Sparle si soparle
(Fapt divers) Vâlcea şi Argeş îşi dispută supremaţia infracţi…
(Fapt divers) Contrabandă cu ţigări la Vâlcea
(Actualitate) Olimpicii – premiaţi la Balul Primăriei
(Announcements) Mare agitată, politica românească
(Actualitate) Academia bunicilor
(Fapt divers) Depozitul de proiectile – distrus într-o …
(Actualitate) Analize gratuite pentru diabetici
(Finante) În atenţia contribuabililor persoane fizice!

Leave a Response