|duminică, septembrie 29, 2024
  • Follow Us!

Vâlcea şi Argeş îşi dispută supremaţia infracţiunilor pe internet 

Vâlcea şi Argeş îşi dispută supremaţia infracţiunilor pe internet

• Tinerii care comit fraude prin intermediul licitaţiilor electronice scapă de puşcărie deoarece păgubiţii, majoritar americani, nu răspund citaţiilor procurorilor din România

• Băieţii din Râmnicu Vâlcea, Drăgăşani sau Piteşti se cearta pe internet, revendicandu-şi supremaţia în domeniul infracţiunilor informatice

• Ultimele lovituri date în urma unor licitaţii pe ebay s-au făcut prin complicitatea unor funcţionari din străinătate ai unor companii de servicii financiare. Victime de toate naţionalităţile O tânără a fost uşurată de 1.000 de dolari de un vâlcean în urma unei escrocherii clasice operate de acesta prin intermediul ebay. „Am vrut să cumpăr un laptop pe ebay, dar am pierdut licitaţia.

La scurt timp, am fost contactata de un membru al ebay, acesta oferindu-se să-mi vândă acelaşi tip de laptop, dar la un preţ mult mai mic – 1000 de dolari. Ulterior, am primit un mesaj, ca din partea firmei de curierat TNT, care îmi spunea că pachetul a fost expediat şi este pe drum. Mi-am dat ulterior seama că tipul respectiv folosise o adresă de e-mail falsă, care avea încorporat numele TNT.

Mi se sugera în e-mail că ar fi de preferat să folosesc Moneygram pentru a-i trimite banii“, spune tânăra care a căzut în capcana. Banii i-a trimis în Atena pe adresa unei anume Ana Maria în timp ce „infractorul“ s-a recomandat a fi Kiriacos Guvis. După ce şi-a dat seama că a fost înşelată, păgubita a căutat pe internet şi a descoperit că atât adresa de mail a lui Guvis, cât şi cea de pe care i s-ar fi adresat TNT fuseseră create de la un computer din Vâlcea şi că vâlceanul cu nume fictiv de grec mai dăduse câteva lovituri, păcălind amatorii de chilipiruri în timpul Jocurilor Olimpice de la Atena.

La fel i s-a întâmplat unui brazilian pe nume Rosa. „Am primit un mail de la Laurenţiu din Vâlcea. Am vrut să cumpăr nişte telefoane mobile, iar oferta lui era nemaipomenită. Am negociat patru ore, iar peste alte două am primit un e-mail ce părea să fie în regulă, de la compania de curierat UPS. Mi se confirmă că există un pachet pe numele meu.

Nimeni nu m-a informat că era un fals, aşa că am completat un formular Western Union şi am trimis banii.“ Citaţii cu „adrisant“ necunoscut Abundând în cazuri similare, două judeţe din România se află în topul înşelăciunilor comise pe internet. În judetul Vâlcea există peste 100 de dosare în lucru privind infracţiunile informatice comise prin intermediul portalului de lictaţii ebay.

La Piteşti, numărul dosarelor a scăzut la jumătate în ultimii doi ani. În Piteşti şi Vâlcea au avut loc în ultimii doi ani câteva acţiuni de amploare organizate de către poliţiştii de la crima organizată din regiune. În luna august a anului trecut, ca urmare a operaţiunii „Uraganul“, 24 de tineri care organizau licitaţii false pe internet au fost arestaţi preventiv, în timp ce alţi 68 au fost bănuiţi că sunt implicaţi în afacere.

La un an şi jumătate distanţă, nimeni nu a fost condamnat în dosar, toţi tinerii fiind eliberaţi şi cercetaţi în libertate. „Cauza nesoluţionării acestui caz o constituie lipsa de procedură cu cele 110 părţi civile din SUA. Nu avem un semnal că păgubiţii au primit vreo citaţie trimisă de noi. Fie documentele nu au ajuns, fie nu au fost corect traduse.

Am rugat ambasadorul SUA să obţină acordul părţilor civile păgubite, pentru ca ambasada să-i poată reprezenta în proces“, ne-au precizat surse de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vâlcea. „Sunt destui tâmpiţi cărora am să le zbor banii“ Escrocarea pe internet a declanşat o aprigă rivalitate „local-patriotică“ în Vâlcea şi Drăgăşani, oraşe considerate între primele în clasamentul infracţionalităţii cibernetice din România.

„Sunt din Râmnicu Vâlcea, dar acum sunt plecat din ţară. Vreau să zic că băieţii din Râmnicu Vâlcea sunt cei mai tari şi vom face din ce in ce mai mulţi bani. I-am luat unui idiot din Franţa, care vroia să cumpere de pe ebay o motocicletă inexistentă, 7.000 de euro“, spune „bestscammer“ pe www.scam.com, un portal unde cei păgubiţi pe internet pot depune plângeri.

Iritat, un tovarăş infractor ascuns sub numele „goatman“ îi răspunde: „În primul rând, eşti un idiot, deoarece băieţii din Drăgăşani ştiu cel mai bine să facă bani din licitaţii fictive pe internet. M-am decis să păcălesc români pentru că sunt sigur că voi găsi destui tâmpiţi cărora am să le zbor banii din portofele.

Ştii în câte adrese de e-mail de la voi din Vâlcea am intrat în ultimele trei luni? În peste 1.000. Pentru că aveţi parole idioate, pe care le poate ghici oricine. Am informaţii despre voi şi operaţiunile voastre“. Există şi posibilitatea ca cel de-al doilea infractor cibernetic să fie de fapt un poliţist infiltrat.

(România Liberă)

(Actualitate) În absenţa concurenţei, URBAN majorează tarifel…
(Impact) Judecătorul vâlcean, Gheorghe Cerbeanu, ar pute…
(Administratie) Ion Tudor, preşedintele PSD Râmnicu Vâlcea
(Actualitate) Funcţionarii de la BANC POST, corijenţi la mani…
(Impact) Doctorul ginecolog Marian Stoica investeşte în …
(Administratie) Anuţa Handolescu, trimisă la…ascuţit de c…
(Sparle si soparle) Sparle si soparle
(Fapt divers) Vâlcea şi Argeş îşi dispută supremaţia infracţi…
(Fapt divers) Contrabandă cu ţigări la Vâlcea
(Actualitate) Olimpicii – premiaţi la Balul Primăriei
(Announcements) Mare agitată, politica românească
(Actualitate) Academia bunicilor
(Fapt divers) Depozitul de proiectile – distrus într-o …
(Actualitate) Analize gratuite pentru diabetici
(Finante) În atenţia contribuabililor persoane fizice!

Leave a Response