|duminică, septembrie 29, 2024
  • Follow Us!

înghesuiala pentru bilete de tratament a fost în zadar 

Înghesuiala pentru bilete de tratament a fost în zadar

 La Vâlcea, ca de altfel în toată ţara, înghesuiala pentru biletele de tratament a fost zadarnică. Sute de pensionari s-au călcat efectiv în picioare în faţa Casei Judeţene de Pensii Vâlcea, în condiţiile în care repartizarea biletelor nu se ştie dacă va ţine cont de ordinea înscrierii, aşa cum au crezut vârstnicii, atâta timp cât nici nu se cunoaşte în prezent bugetul alocat pentru astfel de bilete. Şi la sfârşitul săptămânii se şi făceau înscrieri, ceea ce demonstrează că aglomeraţia din faţa instituţiei a fost una zadarnică şi care nu a putut fi controlată de conducerea Casei de Pensii.

35 de pensionari pe un bilet

Din păcate, deşi au muncit peste program, angajaţii Casei de Pensii nu au făcut nimic pentru a preîntâmpina îmbulzeala, fenomenul înregistrându-se de ani de zile. O notă a Casei Naţionale de Pensii transmisă în 2006 recomandă caselor de pensii teritoriale să primească cererile solicitanţilor de bilete de tratament începând cu luna decembrie pentru anul următor. Înghesuiala şi disperarea pensionarilor, de a căpăta un bilet de tratament este dată şi de numărul mic al acestora, în comparaţie cu solicitanţii.

Astfel, pentru cei 5,5 milioane de pensionari şi 4,6 milioane de salariaţi care plătesc asigurările sociale au fost alocate în acest an numai 285.000 de bilete, număr care este posibil să se menţină şi anul viitor. La Vâlcea sunt 140.000 de pensionari, pentru care au fost alocate 7.000 de bilete, plus compensaţiile. 35 de persoane „se luptă" astfel pentru un loc de tratament într-o staţiune balneară.

Deşi în fiecare an se întâmplă aproape acelaşi lucru, aglomeraţia pe scările Casei de Pensii fiind foarte mare, angajaţii instituţiei nu au luat din timp măsuri pentru informarea populaţiei şi pentru programarea pensionarilor în aşa fel încât aceştia să nu stea zile întregi la cozi interminabile, în condiţiile în care fiecare Casă de Pensie este liberă sa ia decizia pe care o consideră mai bună, trimiterea prin poştă a cererilor putând evita aglomeraţia.

Cereri şi în 2008

Casa de Pensii Vâlcea mai primeşte şi acum cereri pentru bilete de tratament, şi va continua să primească şi în anul 2008, chiar dacă nu se ştie în prezent cu exactitate numărul locurilor disponibile. Urmează ca, după votarea bugetului să se organizeze o licitaţie unică pentru întreaga sumă alocată prin bugetul de asigurări sociale. În prima zi, au fost înregistrate peste 2400 de cereri, mai ales pentru staţiunile de pe litoral.

Luni a fost o aglomeraţie de nedescris la Casa de Pensii, câtorva pensionari, care au stat o zi şi o noapte la coadă făcându-li-se rău. În următoarele zile, aceştia nici nu au mai călcat pragul Casei de Pensii. Marţi au fost depuse încă 2400 de cereri, toată aglomeraţia fiind pusă pe seama … bârfelor la colţ de stradă. Vestea că bilete de tratament au venit sau sunt pe drum i-a înnebunit aproape de tot pe oameni.

Anul trecut, cele 7.000 de bilete de tratament pe care le-a primit Casa Judeţeană de Pensii Vâlcea au acoperit doar 90% din cererile pensionarilor. „În acest an am reuşit să obţinem, prin suplimentările pe care le-am cerut la Bucureşti destule bilete pentru a acoperi circa 90% din cereri" – a mai spus Gabriel Andreescu.

(Politica) Ion Tudor pe primul loc, PSD pregăteşte bătălia…
(Fapt divers) Cazan a primit NUP
(Actualitate) Înghesuiala pentru bilete de tratament a fost î…
(Impact) Fraudarea tezelor unice:
(Sport) Fãrã medalie !
(Politica) Deputatul Ungureanu, trimis la reeducare
(Sparle si soparle) Sparle si soparle
(Actualitate) OLTCHIM a primit, pentru al treilea an consecut…
(Politica) Liberalii cred că bugetul va fi votat
(Finante) Contribuabili! Economisiti timp depunând electr…
(Actualitate) Din cauza lipsei de fonduri, la Fârtăţeşti
(Actualitate) Cadouri pentru bătrânii singuri
(Editorial) Vinovatii fãrã vinã?
(Cultura) George Achim a mai fabricat o carte
(Fapt divers) Copil dispărut – dat în urmărire generală

Leave a Response