|duminică, septembrie 29, 2024
  • Follow Us!

Micii matematicieni, „racolaţi“ de şcoli particulare internaţionale 

Micii matematicieni, „racolaţi“ de şcoli particulare internaţionale

Elevii vâlceni eminenţi, care au câştigat medalii la olimpiade naţionale şi internaţionale sunt „vânaţi” pur şi simplu de conducerea unor şcoli particulare din România sau chiar din străinătate. Mulţi dintre ei ajung să-şi facă o carieră peste hotare, deoarece condiţiile de viaţă sau ofertele de muncă din ţară sunt mult sub aşteptările lor.

Exportul minţii

Elevii vâlceni au ajuns de pe acum „spaima” olimpiadelor naţionale de matematică. Pentru că în ultimii ani olimpicii noştri au reuşit să câştige majoritatea medaliilor puse la bătaie, organizatorii concursurilor le-au sugerat subtil profesorilor vâlceni să se prezinte la olimpiade cu… mai puţini elevi, pentru a nu mai lua toate medaliile. Anul trecut, olimpicii au reuşit să aducă la Vâlcea nu mai puţin de 25 de medalii de aur, argint şi bronz.

De multe ori, atunci când sunt cooptaţi în străinătate, copiii ajung să semneze contracte cu companii externe chiar înainte de terminarea liceului. La ultima ediţie a taberei de matematică organizată la Voineasa au participat 80 de olimpici, 40 dintre aceştia fiind elevi de clasele V-VIII ai şcolilor vâlcene.

Olimpici de aur şi argint

Medaliaţi cu aur, argint şi bronz la Olimpiadele naţionale şi internaţionale, copiii şi-au împărţit timpul între matematică, săniuş şi bătăi cu zăpadă, ba chiar au avut şi program de discotecă în fiecare seară. Cei mai mulţi dintre ei sunt elevi ai Şcolii Take Ionescu din Râmnicu Vâlcea şi sunt pregătiţi de profesorul Ştefan Smărăndoiu. „Anul trecut şcoala noastă a avut opt olimpici care au reuşit să ia medalii la Olimpiada Naţională.

Patricia Anghel (clasa a VII-a) a fost medaliată cu aur atât la faza naţională, cât şi la olimpiada internaţională, Iulia Duţă (clasa a VI-a) şi Lucian Lazăr (clasa a V-a) au luat argint şi încă cinci elevi din clasele a VI-a şi a VII-a au obţinut medalii de bronz. Dacă în urmă cu trei – patru ani elevii doljeni ocupau primele locuri pe podium, acum vâlcenii au fost cel mai bine pregătiţi” – ne-a spus profesorul Smărăndoiu. Pentru că vâlcenii s-au impus în ultimii ani la olimpiade, organizatorii concursurilor naţionale le-au sugerat profesorilor vâlceni să se prezinte la concurs cu mai puţini elevi. „Mai în glumă, mai în serios ni s-a spus să-i mai lăsăm şi pe alţii să câştige.

Cu toate acestea, la olimpiada următoare, judeţul nostru va participa cu 33 de elevi.” spune profesorul Florin Smeureanu, inspector general adjunct la ISJ Vâlcea. Staţiunea Voineasa este de 25 de ani locul de întâlnire al micilor matematicieni. Prima tabără a fost organizată aici în anul 1981, iar de atunci, în staţiune au poposit, de trei ori pe an, sute de olimpici din toată ţara. La următorul concurs, care se va desfăşura în perioada 31 ianuarie – 9 februarie 2008 vor fi prezenţi elevi din şapte judeţe (Vâlcea, Argeş, Olt, Alba, Prahova, Dolj, Caraş Severin) şi din Bucureşti. Din păcate, profesorii vâlceni nu pot să-i pregătească pe olimpici până la sfârşitul celor douăsprezece clase.

Mulţi dintre ei sunt transferaţi imediat după ce câştigă câteva olimpiade la alte licee sau şcoli particulare finanţate de companii străine. „În ultimii ani, foarte mulţi olimpici au plecat de la şcolile noastre către Liceul Internaţional de Informatică. E o şcoală finanţată de nişte turci. De acolo, aceştia sunt „racolaţi” de reprezentanţii unor companii puternice din lume şi unii dintre ei semnează contracte încă înainte să termine şcoala. Anul acesta însă, pentru prima dată, patru elevi au refuzat oferta turcilor şi au decis să rămână în Vâlcea. E drept că pentru ei am găsit nişte sponsori care să-i susţină…” – mărturiseşte inspectorul Smeureanu.

Alte titluri din editia curenta:

(Impact)Mircea Perpelea s-a îmbogăţit fără măsură
(Fapt divers)Fiica unui fost poliţist, violată într-un apart…
(Impact)Colegiul Medicilor, atitudine suspectă în cazul…
(Actualitate)Departamentul de Control al Guvernului ne crede…
(Actualitate)Anna Lesko a incendiat cazinoul President din R…
(Fapt divers)Valea Oltului a făcut două victime într-o singu…
(Religie)Vânătoarea
(Politica)Văduva vâlceanului mort în Italia într-un accid…
(Sparle si soparle)Sparle si soparle
(Sport)Galacticele Vâlcii au defilat în Liga Campionil…
(Actualitate)AVAS scoate din administrare specialã Ol…
(Actualitate)Micii matematicieni, „racolaţi“ de …
(Fapt divers)Poliţiştii nu au descoperit jefuitorii de la re…
(Finante)În decembrie 2007, Fiscul vâlcean a stabilit su…
(Administratie)Directorul Finantelor Publice îi dã o lect…

Leave a Response