|luni, septembrie 30, 2024
  • Follow Us!

Indexarea trimestrială a pensiilor în raport cu rata inflaţiei 

O idee bună a PSD

Indexarea trimestrială a pensiilor în raport cu rata inflaţiei

Printr-o declaraţie de presă, preşedintele organizaţiei judeţene a PSD ,Ion Câlea, a prezentat măsurile luate de PSD în sprijinul celei mai defavorizate categorii sociale din România, pensionarii. "După doi ani şi jumătate de guvernare de dreapta, pensionarii din România se aflau într-o situaţie îngrijorătoare.

├×inând cont de faptul că, pentru o viaţă decentă, în 2007, aveam nevoie 640 lei, iar pensia medie era de 340 lei, dar şi că pensia medie reprezintă doar 70% din mărimea pe care o avea in 1990, 31% din salariul mediu pe economie, 55,3% dintre pensionari n-au avut posibilitatea să facă faţă cheltuielilor pentru satisfacerea nevoilor de consum din anul 2006, dar şi creşterile la utilităţi, PSD a impus în Parlament, în luna iunie 2007, aprobarea creşterii pensiilor cu 50% în ciuda opoziţiei constante a PNL şi PD.

Ca urmare a Legii PSD, un pensionar care avea în iunie 2007 un venit de 300 ron, va avea 430 ron în anul 2008, iar la 1 ianuarie 2009, aproximativ 560 ron. Valoarea punctului de pensie la începutul lunii ianuarie 2009 va reprezenta 45% din salariul mediu pe economie. De asemenea, PSD a propus pentru pensionari şi a insistat pentru finanţarea de la bugetul de stat a unor drepturi, cum ar fi: acordarea soţului supravieţuitor a 25% din cuantumul pensiei soţului decedat, decontarea tichetelor de călătorie neutilizate de pensionari, creşterea cu 50% a fondului alocat pentru bilete de odihnă şi tratament pentru pensionari sau compensarea integrală a medicamentelor pentru pensionarii cu venituri mici.

PSD a propus devansarea creşterii pensiilor încă din luna noiembrie 2007, ca urmare a anunţatelor creşteri masive de preţuri, însă guvernul, în loc să ţină în frâu creşterea preţurilor, s-a apucat să trimită scrisori pensionarilor, care au costat 1,1 milioane de euro, suma din care se puteau plăti, spre exemplu, pensiile lunare a 22.000 de pensionari agricultori.

Cu toate acestea, puterea de cumpărare a pensionarilor nu a crescut atât de mult pe cât a sperat PSD atunci când a iniţiat aceasta lege de majorare a pensiilor, pentru ca preţurile au explodat datorită proastei guvernări, marca Tăriceanu II. În ultimele trei luni, prin iniţiativa de devansare a creşterii punctului de pensie încă de la 1 noiembrie 2007 (de la 416 la 541 lei) şi de la 1 ianuarie 2008 (de la 541 la 581, 3 lei), PSD a reuşit să crească prin măsurile propuse punctul de pensie din luna noiembrie 2007 până azi cu 39%. De aceea, PSD va propune un proiect de lege care să revină la indexarea trimestrială a pensiilor în raport cu rata inflaţiei, în aşa fel încât puterea de cumpărare să rămână neatinsă.".

Alte stiri din editia curenta:

(Actualitate)Singura şansă de supravieţuire a studentului es…
(Sport)Galacticele de la Oltchim Valcea vor înfrunta L…
(Actualitate)Florian Marin şi-a îndeplinit „pofta ce-a…
(Reportaj)Bogdan Gunici – Povestea unui campion al ringur…
(Fapt divers)Curba Morţii – identificată pe DN7
(Sparle si soparle)Sparle si soparle
(Editorial)La Ramnicu Valcea campania electorală va începe…
(Administratie)Asociere între comunele vâlcene
(Politica)Mircia Gutău, pârtie deschisă spre fotoliul de …
(Fapt divers)Bătaie între doi elevi la Colegiul Forestier di…
(Politica)Indexarea trimestrială a pensiilor în raport cu…
(Politica)Deputaţii Vlădoiu şi Frâncu se bat pentru primu…
(Administratie)Săraci mutaţi în casă nouă
(Administratie)Primăria Ramnicu Valcea organizează Balul Pensi…
(Administratie)36 de localităţi din judetul Valcea – cod…


 

 

 

Leave a Response