|duminică, ianuarie 19, 2025
  • Follow Us!

Bolnavii de la Călimăneşti spun că nu vor supravieţui fără clinică 

Bolnavii de la Călimăneşti spun că nu vor supravieţui fără clinică:

„Noi murim dacă ne desfiinţează spitalul” – spun bătrânele internate

 În scurt timp, atât bolnavii, cât şi cadrele medicale de la Clinica Balneofizioterapeutică şi de Recuperare Medicală de la Călimăneşti ar putea rămâne pe drumuri, pentru că, în conformitate cu o hotărâre judecătorească rămasă definitivă şi irevocabilă, clinica a fost retrocedată în natură moştenitorilor fostului proprietar.

Instanţa a menţionat data de 31 martie 2008 ca dată limită când imobilul urmează să fie evacuat. Cu toate că nu ştiu care va fi soarta lor în perioada următoare, cadrele medicale de la Călimăneşti mai speră încă într-o minune şi îşi fac datoria în continuare, mai ales că programările pentru clinică sunt deja făcute până în … august 2009.

Cadrele medicale nu mai fac faţă programărilor

Datorită faptului că pensionarii nu prea mai au acces la celelalte baze de tratament prin bilete subvenţionate de stat, baza de tratament a clinicii a rămas singura din ţară unde se poate face recuperare gratuit pentru bolnavi. „Mai este sanatoriul de la Eforie, Mangalia, iar pentru boli cardiovasculare se mai poate apela la baza din Târgu Mureş, dar fiecare are specificul ei, noi suntem singura clinică balneofiziologică din ţară, unde sunt trataţi gratis bolnavi cu afecţiuni cronice.

Avem pacienţi între 20 şi 80 de ani. Anul trecut, am avut internate 2837 de persoane pe 80 de paturi.” – spune medicul şef de secţie, Teodora Tomescu. Clinica a pierdut de altfel 10 paturi de la data de 1 ianuarie 2007, în condiţiile în care, în anul 1974, când a fost înfiinţată, secţia dispunea de 126 de paturi şi se subordona direct Institutului de Balneofiziologie Bucureşti.

Pentru a avea acces la tratament, un bolnav este obligat să aştepte mai mult de un an din momentul când se programează, media fiind de 1,1 ani avea o clinică SC Călimăneşti Căciulata, clinica a rămas singurul loc din judeţ şi probabil chiar din ţară unde se pot trata afecţiuni.

Culmea, deşi clinica dispune de foarte puţine paturi, unul dintre holuri este închis de mai mulţi ani, deoarece firma care trebuia să amenajeze interiorul camerelor a lăsat lucrările neterminate. Acum, holul cu pricina, unde se mai află încă scările muncitorilor este încuiat cu lacăt, iar camerele nu se pot folosi, pentru că le lipseşte parchetul şi amenajările interioare.

„Nu ştiu ce ne-am face fără spitalul acesta”

Bolnavii internaţi la Călimăneşti pot opta pentru a fi cazaţi gratuit în camere de 3-4 paturi, cu baie comună, sau, în cazul în care plătesc 5 de lei pe zi beneficiază de cazare în cele 12 camere duble, cu baie proprie. Pacienţii sunt în general trecuţi de prima tinereţe, iar majoritatea au afecţiuni grave.

Se înghesuie cuminţi pe holurile strâmte de la parterul clinicii, unde este baza de tratament, de parcă ar fi la şcoală. Holul de numai câţiva metri pătraţi este neîncăpător pentru mulţimea de bătrânei care aşteaptă să le vină rândul la proceduri. Liniştea este însă spartă deodată în momentul când oamenii află că ar fi posibil să le se desfiinţeze clinica. „Cum să se desfiinţeze, păi, dacă nu mai este spitalul acesta noi murim sigur.

Este singurul loc unde ne mai putem face bine” – spune o bătrânică. Într-un colţ, un călugăr care are probleme cu spatele spune că el se simte foarte bine la Călimăneşti. Într-o cameră, o pacientă care a suferit de curând un accident vascular spune că tratamentul de la clinică i-a ameliorat foarte mult boala. „Clinica asta este tot ce ne-a mai rămas şi nouă, amărâţilor, de ce să o desfiinţeze?” – se întreabă femeia.

Nici soarta cadrelor medicale nu este mai roză în cazul desfiinţării stabilimentului, deoarece pe specialitatea lor mai este doar o singură secţie de 40 de paturi la Spitalul Judeţean de Urgenţă, dar în mod sigur nu ar avea loc toţi cei 53 de salariaţi, dintre care 6 medici şi 30 de asistente. „Noi am lucrat împreună de atâţia ani, încât nu ştiu ce ne-am face fără spitalul acesta. Probabil ne-am căuta undeva unde să fim tot împreună.” – spune asistentul medical Daniel Babiciu.

Soluţie salvatoare

Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă, Georgeta Sălişte, de care ţine în prezent clinica spune că există două soluţii pentru salvarea clinicii: fie Consiliul Judeţean va cumpăra spaţiul, sau Primăria Călimăneşti va găsi un alt spaţiu, deşi acest lucru ar fi foarte dificil. În privinţa unei soluţii salvatoare pentru clinica de la Călimăneşti, primarul staţiunii, Ilie Amuzan spune că este posibil să fie alocaţi de la Guvern 1,5 milioane de euro către administraţia locală din Călimăneşti, pentru răscumpărarea clinicii.

La Călimăneşti se tratează afecţiuni renale, digestive, articulare, alergii, tulburări metabolice, arsuri, dar se face şi electroterapie, infuzii cu apă sulfuroasă. Mulţi dintre bolnavii internaţi au suferit însă accidente vasculare. În urmă cu mai mulţi ani a fost chiar şi un caz când un pacient înscris pe „lista de aşteptare” pentru a fi primit la clinică a murit între timp, într-un accident rutier.

Alte stiri din editia curenta:

(Impact)Şeful de post Mircea Chituc a fost prins în fla…
(Actualitate)VTV – Râmnicu Vâlcea, cea mai modernă tel…
(Impact)Bolnavii de la Călimăneşti spun că nu vor supra…
(Actualitate)Oltchim şi-a vândut 1,3% din active pentru 24,4…
(Editorial)Câlea, Persu şi… caii morţi
(Impact)PD-L intră cu forţa în presa locală
(Administratie)Primarul Stănică se ţine de cuvânt: Apa a ajuns…
(Sparle si soparle)Sparle si Soparle
(Actualitate)Ziarul de Vâlcea este lider pe piaţa locală
(Impact)Acţiunile DNA fac curăţenie în Poliţie
(Politica)Primarul Mircia Gutău criticat de PSD
(Sport)Tadici vrea arbitri străini la meciurile cu Bai…
(Administratie)Propunerea de buget local pentru anul 2008 din …
(Administratie)Vicepimarul Dicu se implică în salubrizarea Râm…
(Actualitate)Sanitas renunţa la greva

Leave a Response