Primarul din Mateeşti, incompetenţă maximă
Localnicii, afectaţi de alunecările de teren acuză autorităţile locale:
Primarul din Mateeşti, incompetenţă maximă
Alunecarea de teren de la Mateeşti – Vâlcea a început să se stabilizeze, la aproximativ cinci zile după ce a început, iar autorităţile vâlcene au decis sistarea evacuărilor pentru moment. Cea mai mare problemă este acum evitarea blocării cursului de apă din apropiere, care ar putea inunda zeci de case şi sute de hectare de teren. În ultimele 24 de ore s-a lucrat la degajarea văii pârâului Tărâia.
Până în prezent nu s-a găsit vreo soluţie, dar nici bani pentru construirea de case pentru sinistraţi, şi nici bani pentru acest lucru, aşa cum a declarat primarul localităţii. Oamenii stau în continuare pe unde apucă. Între timp, după de ministrul muncii, Paul Păcuraru a trecut în viteză prin zonă, fiind huiduit de câţiva dintre sinistraţi, la faţa locului şi-a anunţat prezenţa chiar şi preşedintele Traian Băsescu.
Sistarea evacuărilor
Evacuarea unor noi locuinţe se poate face doar dacă alunecarea de teren se accentuează în perioada următoare. Momentan se crede însă că aceasta nu a mai înaintat spre restul caselor aflate în cătunul Turceşti. „Acum nu există un pericol iminent de alunecare în continuare a haldei de steril Panga Nord Mateeşti, astfel că operaţiunea de evacuare a familiilor aflate în zonă a fost sistată” – a spus colonelul Adrian Andrei Mesescu, şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Vâlcea.
Până acum, de la Mateeşti au fost evacuate şapte familii. Dacă din primele două case, acoperite la repezeală de pământ nu s-a mai putut salva mare lucru, restul locuinţelor au fost demolate parţial chiar de proprietari, care încercau să mai salveze câte ceva din materialele de construcţie. Primarul localităţii nu a găsit până în prezent soluţii pentru construirea unor noi case pentru sinistraţi, deoarece spune că nu are teren disponibil pentru acest lucru şi nici banii necesari.
Oamenii acuză
Sinistraţii rămaşi fără care acuză conducerea Exploatării Miniere şi chiar conducerea Primăriei că nu au luat măsuri până acum pentru limitarea alunecărilor, observate în zonă încă din 2005. Pe de altă parte, consilierii locali din Mateeşti susţin că nu aveau ce să facă, nu era de competenţa lor să ia măsuri în acest caz, şi că halda ar fi trebuit consolidată de Exploatarea Minieră Berbeşti.
Pe de altă parte, prefectul de Vâlcea este îngrijorat în momentul de faţă de faptul că pământul ar putea obtura râul, creând şi mai multe necazuri. „Situaţia este destul de gravă, malul de pământ ar putea obtura pârâul, şi atunci ar fi inundate sute de hectare. În acest sens s-a lucrat în ultima perioadă.” – a spus prefectul Radu Renga.
Muncitorii de la Exploatarea Minieră şi chiar sinistraţii stau de pază pentru a monitoriza fenomenul în timpul nopţii. Ministrul muncii, Paul Păcuraru a promis că va încerca să-i ajute pe sinistraţi făcându-le dosare pentru ajutor şi că Guvernul va interveni pentru despăgubirea celor care au suferit pagube.
Doar cu lacrimile pe obraji
Imaginile de la Mateeşti sunt de coşmar. Oameni nevoiţi să îşi dărâme casele cu propriile mâini, pentru a mai salva cel puţin cărămizile, ziduri dărâmate de blestemul pământului şi femei care, rămase fără un acoperiş deasupra capului, se plimbă pe locul unde până nu demult au avut curtea, vorbind singure sau plângând. Aceasta a fost în ultimele zile atmosfera de la Turceşti, un sat locuit până nu demult chiar de familiile minerilor care au lucrat la exploatarea Panga.
În ultimele zile, oamenii au fost ajutaţi să-şi care lucrurile din case de pompieri şi de angajaţi de la exploatarea de cărbune. Ca o ironie a sorţii, cei care au rămas fără locuinţe au lucrat toată viaţa la Miniera Berbeşti, iar acum pământul pe care aceştia l-au scos din subteran le-a înghiţit agoniseala de-o viaţă. „Ce să facem maică, în ultima noapte când am stat aici nu am dormit, iar acum cred că o să stăm la şcoală sau la vecini, ce să facem?” – spune una dintre femeile rămase fără casă.
Blestemul pământului
Muntele de pământ care a înghiţit casele s-a format în urma exploatărilor miniere de la Berbeşti. Minerii au săpat după cărbune iar pământul scos din galerii a fost transportat şi depozitat de-a lungul timpului într-o luncă din Mateeşti. Milioanele de tone de steril au luat-o însă la vale din cauza apei care s-a infiltrat în pământ.
Localnicii spun că acum 30 de ani, în locul în care se află acum sterilul era satul Vlăduţeşti. Printr-un decret al lui Ceuşescu s-a hotărât ca cele 47 de gospodării să fie strămutate, iar în locul lor să fie adus pământul scos din Mina Berbeşti. Oamenii au fost alungaţi cu forţa din case şi mutaţi „mai la vale” pentru a se face loc muntelui de steril. „Cred că s-a întors blestemul celor cale au locuit cândva aici.
Pe vremuri satul Vlăduţeşti era unul dintre cele mai prospere. Comuniştii ne-au obligat să plecăm pentru că nu mai aveau unde să depoziteze pământul scos din mine. Îmi aduc aminte că lucram la mină şi a venit cineva din sat să-mi spună să mă duc repede acasă, că e de rău. Când am ajuns erau unii cu remorcile cu pământ, îmi acopereau casa. Mi-am luat cei cinci copii şi am plecat fără nimic…
Acum muntele pe care l-au construit comuniştii vine peste sat” spune Gheorghe Niţu (61 de ani). Oamenii îi acuză pe cei la Exploatarea Minieră pentru situaţia creată. Aceştia afirmă că de mai multe ori în zonă au fost trimise maşini de pompieri care au băgat intenţionat apă în pământ pentru a provoca alunecările. În acest fel suprafaţa de depozitare a sterilului se mărea şi muntele „se apropia” tot mai mult de casele lor.
Sinistraţi, în beznă
În zonă s-au luat măsuri pentru tăierea copacilor din zona stâlpilor de joasă tensiune, pentru a evita ruperea firelor, prelungirea drumului de acces în sat prin balastare şi tăierea arborilor de lângă case. S-a decis şi balastarea drumului de acces către locuinţele din cătunul Copăciş dar şi deplasarea de utilaje aparţinând Sistemului de Gospodărire a Apelor în zona albiei râului Tărâia, astfel încât acestea să acţioneze de urgenţă pentru a preveni obturarea cursului râului. Echipe ale CEZ – Sucursala de Distribuþie Vâlcea vor efectua un traseu pe o rutã ocolitoare, pentru restabilirea alimentãrii cu energie electricã a familiilor afectate de distrugerea reþelei. Fenomenul este monitorizat permanent.
Alte titluri din editia curenta
(Reportaj)Primarul din Mateeşti, incompetenţă maximă
(Administratie)Lădeştiul, Lăpuşata şi Roeştiul sunt administra…
(Fapt divers)Spărgătorii reprezentanţelor de la Vâlcea, depi…
(Sparle si soparle)Sparle si Soparle
(Administratie)Primarul Gutău joacă totul pe cartea investiţiilor
(Fapt divers)Furturi masive de motorină, din locomotive
(Editorial)Hocus – pocus
(Administratie)Gheorghe Iordache edilul din Drăgăşani, gentelm…
(Administratie)Milioane de euro pentru verificarea aerului din…
(Fapt divers)Cinci răniţi, în urma răsturnării unui autobuz
(Fapt divers)Poliţia din Lădeşti are sediu nou
(Sport)Chimista Ramona Maier, pe locul trei în top 10 …
(Politica)Preşedintele PAS, Constantin Rotaru
(Administratie)Primarii care nu rezolvă problema proprietăţilo…
(Sport)Premieră în fotbalul juvenil vâlcean