|duminică, ianuarie 19, 2025
  • Follow Us!

Campionat naţional de box feminin la Călimăneşti 

Campionat naţional de box feminin la Călimăneşti


Fete care bat băieţi „de le sună apa-n cap“

 Staţiunea Călimăneşti – Căciulata va găzdui în perioada 17 – 26 februarie 2008 Campionatul Naţional de Box feminin, la care vor participa membrii cluburilor sportive din toată ţara. Deşi boxul este un sport de pe urma căruia este foarte greu de câştigat bani, fiind de asemenea vitregit, în sensul că în România finanţarea se limitează în majoritatea cazurilor la fotbal, se mai găsesc tineri pasionaţi de box, ba chiar şi fete care au făcut o pasiune pentru „bătaia” cu colegii.

În premieră, la campionatul din acest an, la care participă membrii cluburilor deja consacrate din ţară, cum sunt cluburile Steaua, Dinamo, dar şi cele din Sibiu, Arad, Baia Mare, Iaşi, etc. Călimăneştiul va avea pentru prima oară o reprezentantă proprie. Simona Mihăilescu, elevă în clasa a XII-a la Liceul Economic şi de Servicii din staţiune a obţinut performanţe bune în box, deşi practică acest sport numai de un an. Ea are curajul de a se întrece săptămâna aceasta cu cei mai buni sportivi din ţară. Campionatul naţional este de altfel un test pentru calificarea în Campionatul European de Junioare şi pentru selectarea lotului naţional de box feminin.

Competiţie eliminatorie

Competiţia de la Călimăneşti este de altfel una eliminatorie. Oricine se poate înscrie în gală, dar numai cele mai bune sportive au şanse de câştig. Campionatul poate aduce la Călimăneşti sportivi consacraţi, cum sunt Leonard Doroftei sau Francisc Vaştag, dar şi pe cei mai buni antrenori din ţară, în frunte cu Adrian Lăcătuş, antrenorul lotului naţional de box feminin. Primele gale încep la 18 februarie. „Am invitat la Călimăneşti toate cluburile din ţară care au loturi de box feminin. Federaţia de box se ocupă de desfăşurarea competiţiei. Noi, organizatorii, plătim doar arbitrii delegaţi şi asigurăm asistenţa medicală, cazarea şi masa participanţilor.” – spune Doru Tărăşenie, preşedintele Box Club Vilcart, un club particular de box care este de altfel gazda competiţiei de la Călimăneşti, în colaborare cu Primăria Călimăneşti.

Boxul – o variantă pentru tinerii din Călimăneşti

Competiţia se va desfăşura în sala de sport a Şcolii Generale cu clasele I – VII Călimăneşti, unde se antrenează de altfel în fiecare săptămână copiii pasionaţi de acest sport. Este o variantă foarte bună pentru barurile şi discotecile unde şi-ar putea petrece timpul liber tinerii din Călimăneşti şi elevii navetişti care învaţă la şcolile din localitate. Simona Mihăilescu, speranţa Călimăneştiului la acest campionat nu pare deloc la prima vedere o specialistă a boxului. Ea spune că a început să practice acest sport în urmă cu aproximativ un an. Pare o adolescentă fragilă şi timidă, dar prima impresie este spulberată imediat de vivacitatea cu care îşi loveşte adversarii – în general băieţi, pentru că fetele nu prea au curajul să o înfrunte. „Înainte veneam la antrenament aici, în sala de sport de la Călimăneşti în fiecare zi, dar acum ne antrenăm de trei ori pe săptămână, câte două ore.” – spune Simona, care este acum elevă în clasa a XII-a la Liceul Economic şi de Servicii din Călimăneşti, dar îşi face timp să înveţe şi pentru bacalaureat.

Mai mult, adolescenta care este considerată de antrenorii săi ca fiind cea mai promiţătoare sportivă din zonă spune că, în viaţa de toate zilele, este cât se poate de paşnică. „În general nu îmi place să mă bat, mă înţeleg bine cu toată lumea, nu sunt bătăioasă, dar când eram mică mă mai înfruntam cu băieţii. La început am venit aici din curiozitate, dar mi-a plăcut, şi am continuat. Nu ştiu dacă voi face până la urmă din box scopul meu în viaţă. Vreau să termin o facultate, în domeniul contabilităţii sau dreptului.” – spune adolescenta, care nu este bună doar la sport, ci a participat de asemenea la olimpiada de contabilitate. Tânăra este de fapt din Fârtăţeşti, dar stă la internatul şcolar al liceului unde învaţă. Spune că nu frecventează barurile şi că sportul este cea mai bună distracţie pentru ea.

Boxeuri în devenire, la 10-11 ani

Împreună cu Simona, la sala de sport a şcolii generale practică boxul şi alţi 15-20 de copii din Călimăneşti. Chiar dacă, pentru unii dintre ei, mănuşile de box sunt de zece ori mai mari decât mâinile, iar sacii de antrenament sunt chiar mai mari decât ei, micuţii localnici, dintre care mulţi sunt copii de rudari practică în continuare acest sport vitregit, cu aerul unor oameni mari, care au de îndeplinit o misiune importantă. „La noi, la şcoală, se organizează un fel de curs de box, la care poate să participe orice copil din localitate.

Este gratuit, pentru că profesorii sunt plătiţi de o firmă din localitate, Vilcart, aşa că elevii nu mai trebuie să dea bani.” – spune Larisa Scârlea, director adjunct al Şcolii Generale din Călimăneşti. Antrenorul copiilor, care a câştigat în tinereţe foarte multe premii la campionatele de box şi care i-a antrenat ca profesor pe Doroftei, Vaştag, pe Gheorghe Oprea – locul trei la mondiale şi europene şi pe Marian Fănăţan, vicecampion mondial la box, spune că face în continuare antrenament cu copiii, deşi a ieşit la pensie, deoarece boxul a rămas pasiunea vieţii sale. „Din păcate, în acest sport nu prea poţi face bani în România, deşi am avea destui performeri.

Este adevărat că, în campionatele profesioniste, se pot câştiga şi 25 de milioane de dolari în 25 de reprize a câte trei minute, dar este foarte, foarte greu să se ajungă acolo. Chiar dacă aici, la sală, pot veni toţi copiii din localitate, dacă vor, pentru că antrenamentul este gratuit, din păcate mulţi renunţă. Din 100 care vin, este bine dacă rămâne măcar unul. Mai avem şi probleme cu părinţii, care nu îi mai lasă la box, chiar dacă unii ar avea talent pentru asta. Practic, clubul nostru a fost înfiinţat abia anul trecut, în luna iunie şi funcţionăm datorită sponsorizărilor şi sprijinului de la Consiliul Local. Patronul care ne sprijină cu bani a fost boxeur şi este pasionat de acest sport. Altfel nu ştiu dacă am fi avut vreo şansă, pentru că acesta este un sport de contact.

Dacă nu am fi avut o sală de antrenament nu am fi făcut nimic. Acum, în afară de Simona, mai am câţiva tineri promiţători la Călimăneşti, cum sunt Ionuţ Miu şi Sorin Zgripcea.” – spune antrenorul Eugen Petruş. Chiar dacă Simona Mihăilescu a început să practice boxul la 18 ani, în loc de 12 – 13 ani, cât este vârsta normală pentru începerea acestui sport, antrenorul copiilor din Călimăneşti spune că fata are destule şanse de a câştiga un premiu. „Evoluţia unui sportiv este foarte greu de precizat în box, pentru că nu este un sport în care să ştii la ce te poţi aştepta.

Este un sport în care o lovitură te poate determina să renunţi sau să abandonezi.” – mai spune antrenorul de box care a strâns în colecţia personală 15 titluri de campion naţional şi două medalii la campionatele mondial, una la europene şi două titluri balcanice. După organizarea acestei competiţii, patronul firmei Vilcart, Doru Tărăşenie intenţionează să iniţieze la Călimăneşti şi o ediţie regională sau chiar naţională a Cupei Vilcart, la care să participe sportivi de la cluburile din Târgu Jiu, Craiova, Bucureşti, Sibiu şi chiar studiază posibilitatea înfiinţării unui centru de pregătire al lotului naţional de box la Călimăneşti.

Alte titluri din editia curenta:

(Sport)Galacticele de la Oltchim au învins clar Lada
(Politica)Blonda de la Cotroceni i-a arătat cartonaşul ga…
(Reportaj)Localnicii din Ocnele Mari s-au întors în Evul …
(Actualitate)Oltchim suplimentează cu 44,5 milioane de lei o…
(Impact)Coşmarul nu se termină la Mateeşt
(Sparle si soparle)Sparle si Soparle
(Editorial)Greşeli de campanie
(Actualitate)Campionat naţional de box feminin la Călimăneşti
(Fapt divers)Reclamaţie de viol, la Călimăneşti
(Administratie)Mai mult de jumătate din populaţia Râmnicului b…
(Politica)Ion Dobre minte electoratul cu neruşinare
(Actualitate)Furnizorul de servicii IT RomSoft Râmnicu Vâlce…
(Finante)Directorul executiv al DGFP Vâlcea, ec. Gheorgh…
(Editorial)Pescuitul politic
(Administratie)Ilie Amuzan a ajuns şef la „Apa Vâlcea…

Leave a Response