|duminică, ianuarie 19, 2025
  • Follow Us!

Coşmarul nu se termină la Mateeşt 

Coşmarul nu se termină la Mateeşti


Halda de steril înaintează cu aproape un metru pe oră şi pune în pericol a opta locuinţă

 Alunecarea de teren de la halda de steril Panga Nord, din Mateeşti – Vâlcea înaintează şi acum, ea ajungând la aproximativ 50 de metri de cea de-a opta casă. Autorităţile monitorizează în continuare situaţia şi urmează să ia măsuri de evacuare în cazul în care locuinţa riscă să fie îngropată de pământ. Primarul comunei, Nicolae Stănişor, a declarat că alunecarea nu este uniformă şi înaintează puternic în unele puncte. Prefectul Radu Renga spune că oamenilor trebuie să li se construiască locuinţe în altă parte.

Familia lui Marian Golescu ar fi următoarea care urmează să fie evacuată în caz de necesitate. „Dacă alunecarea va avansa în acelaşi ritm, mă văd nevoit să mut şi această familie, care este compusă din patru persoane: soţ, soţie şi doi copii. Probabil, o vom muta la rudele, în Berbeşti”, a precizat primarul comunei Mateeşti.

Deviere de albie

Alunecările au obturat cursul pârâului Tărâia, afluent al Olteţului, astfel că echipele de la Apele Române au stabilit traseul pentru o nouă albie, ce va fi săpată după ce localnicii prin curţile cărora va trece vor fi de acord. O altă variantă luată în calcul de autorităţi este aceea de montare a unor tuburi pe vechea albie. „Sunt două variante: aceea de expropriere a unor terenuri, pentru amenajarea unei noi albii şi cea de montare a unor tuburi pe albia veche, prin care apa să poată curge. Exproprierea presupune însă ca oamenii să fie consultaţi şi despăgubiţi mai întâi cu bani pentru terenul pe care îl pierd, iar lucrările nu pot di terminate, în opinia mea, mai devreme de 3 – 4 luni.” – spune prefectul de Vâlcea, Radu Renga.

Două variante de deviere

Echipele Administraţiei Naţionale Apele Române (ANAR) au evaluat situaţia şi au apreciat că există riscul ca fenomenul să continue în cursul următoarelor zile, limitând tot mai mult curgerea apei în albie. „Alunecarea continuă în acelaşi ritm. Deocamdată aşteptăm. Sunt în pericol şi alte locuinţe, dar două zile nu ştim dacă se va impune demolarea acestora şi strămutarea familiilor.

Nu ştiu dacă problema alunecării din halda de steril poate fi imputată celor de la SNLO. Am văzut documentele de predare a haldei către Consiliul Local Mateeşti de cei de la exploatarea minieră. Oricum, nu sunt eu cel care să analizez această problemă şi ar fi prea devreme să dăm verdicte. Problema oamenilor este cea mai presantă acum”, a declarat prefectul Renga. Drumul de acces către cătunul Copăciş a fost reparat. O firmă sibiană se va ocupa de elaborarea a două proiecte pentru evitarea obturării pârâului Tărâia.

Casă fără stăpân, înghiţită de pământ

Şapte locuinţei au fost evacuate până acum din Turceşti, dar, dintre acestea, pentru una nu vor fi acordate niciun fel de ajutoare sau despăgubiri, pentru că moştenitorii proprietarilor nu au apucat să facă succesiunea. „Una dintre case era nelocuită, proprietarii muriseră, iar copiii nu făcuseră succesiunea, aşa că nu le putem acorda nici un ajutor. Halda a mai acoperit însă o casă aproape nouă, a familiei lui Constantin Manole, construită în 1997.

Nu ştiu cum s-a dat acordul de la Primărie pentru construcţia acestei case, pentru că alunecările erau active de atunci, dar omul nu are nicio vină pentru că şi-a pus casa acolo. La vremea respectivă a avut toate avizele necesare, aşa că va fi şi el despăgubit.” – a mai spus prefectul Renga. Locuinţa lui Constantin Manole era evaluată, la aproximativ 60.000 de euro, după. Episcopul Râmnicului, PS Gherasim Cristea, a fost şi el la Mateeşti pentru a-i binecuvânta pe sinistraţi şi pe militarii care îi ajută să evacueze bunurile din locuinţe.

Acesta a oferit celor şapte familii evacuate câte 200 de lei din partea episcopiei, pentru a-şi cumpăra cele necesare. PS Gherasim Cristea a stat de vorbă şi cu militarii, cărora le-a oferit câte 100 de lei. Consilierii judeţeni vâlceni au aprobat şi ei un ajutor financiar de 6.000 de lei pentru fiecare familie sinistrată, din fondul de rezervă al CJ Vâlcea. Vicepreşedintele CJ Vâlcea, Ion Câlea, a precizat că oamenii nu vor mai fi trimişi la Primăria Mateeşti, ci fiecare familie îşi va deschide un cont la banca existentă în localitate.

Guvernul a finalizat evaluarea situaţiei familiilor afectate de alunecările de teren din Mateeşti – Vâlcea şi a aprobat acordarea de ajutoare de urgenţă în valoare totală de 125.000 de lei. Cinci familii ale căror case au fost distruse vor primi câte 20.000 de lei, iar cea de-a şasea 25.000 de lei, întrucât sunt trei persoane afectate. Premierul Călin Popescu Tăriceanu a declarat, în şedinţa de miercuri, că Guvernul nu a acordat despăgubiri pentru sinistraţi deoarece aceştia au mai primit bani şi în trecut.

Alte titluri din editia curenta:

(Sport)Galacticele de la Oltchim au învins clar Lada
(Politica)Blonda de la Cotroceni i-a arătat cartonaşul ga…
(Reportaj)Localnicii din Ocnele Mari s-au întors în Evul …
(Actualitate)Oltchim suplimentează cu 44,5 milioane de lei o…
(Impact)Coşmarul nu se termină la Mateeşt
(Sparle si soparle)Sparle si Soparle
(Editorial)Greşeli de campanie
(Actualitate)Campionat naţional de box feminin la Călimăneşti
(Fapt divers)Reclamaţie de viol, la Călimăneşti
(Administratie)Mai mult de jumătate din populaţia Râmnicului b…
(Politica)Ion Dobre minte electoratul cu neruşinare
(Actualitate)Furnizorul de servicii IT RomSoft Râmnicu Vâlce…
(Finante)Directorul executiv al DGFP Vâlcea, ec. Gheorgh…
(Editorial)Pescuitul politic
(Administratie)Ilie Amuzan a ajuns şef la „Apa Vâlcea…

Leave a Response