Procesul senatorului Popescu – amânat pentru pregătirea apărării
Generali sub ghilotină!
Procesul senatorului Popescu – amânat pentru pregătirea apărării
* Ion Iliescu a insistat în 2004 pentru a i se da imunitate parlamentară lui Mihail Popescu şi l-a impus cu forţa pe lista PSD Vâlcea
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis săptămâna trecută acordarea unui nou termen în dosarul „Tofan”, în care este cercetat generalul în rezervă Mihail Popescu şi alţi cinci foşti ofiţeri pentru abuz în serviciu. Următorul termen de judecată, dat pentru pregătirea apărării, conform solicitării avocaţilor celor şase inculpaţi a fost acordat pentru 19 martie. Avocaţii lui Mihail Popescu şi ai celorlalţi inculpaţi – Eugen Bădălan, Neculae Oţelea, Toader Mandea, Eugen Calcan şi Simion Linca – au cerut un termen pentru a studia documentele procurorilor şi pentru a-şi pregăti apărarea.
Urmăriţi penal în afacerea Tofan
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au declanşat urmărirea penală împotriva generalului Eugen Bădălan, şef al Statului Major General, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată şi continuată, în dosarul „Tofan Grup", în septembrie 2006. În acest dosar este învinuit şi predecesorul său la şefia Statului Major General, generalul Mihail Popescu, precum şi alţi patru ofiţeri. Cei doi generali sunt acuzaţi că au vândut la preţuri subevaluate deşeuri metalice rezultate din dezmembrarea tehnicii militare în perioada cât au fost şefi ai Statului Major al Forţelor Terestre şi că au acceptat preţuri supraevaluate la anvelope în faimosul contract cu SC Tofan Steel SRL.
Profit uriaş din utilajele subevaluate
Acuzaţiile vizează vânzarea la fier vechi a nu mai puţin de 2874 de autovehicule, transportoare blindate, tractoare de artilerie şi alte bunuri aparţinând mai multor unităţi militare din ţară. 80% dintre acestea erau încă funcţionabile la momentul schimbului. Beneficiarul acestor bunuri a fost firma Tofan Grup, patronată de Gelu Tofan care a reuşit în câţiva ani să acumuleze un profit de zeci de miliarde de lei oferind în schimbul transportoarelor blindate ale armatei 3.300 de anvelope.
Procurorii DNA afirmă că inculpaţii şi-au încălcat şi depăşit atribuţiile cu ocazia negocierii, încheierii şi derulării contractului de schimb L3535/01.06/2000, semnat între SMFT şi Tofan Grup prin Tofan Steel SRL, înţelegere care prevedea predarea de tehnică militară scoasă din funcţiune către firmele private, la schimb cu anvelope, în valoare totală de 318.592 de dolari. Afacerea a început în iunie 2000 când SMFT, condus de actualul senator PSD Mihail Popescu a încheiat în taină un contract cu firma Tofan, fără aprobarea ministrului apărării.
Astfel s-a prevăzut predarea de tehnică militară care nu era scoasă din funcţiune în schimbul unor cauciucuri. Deşi la încheierea contractului erau scoase din funcţiune numai 1.508 mijloace fixe, s-au prevăzut a fi predate 2.874 astfel de mijloace (autovehicule, transportoare blindate, tractoare de artilerie şi altele). Mai mult, s-a prevăzut predarea a 5.000 de tone deşeu de fier vechi, nouă tone alamă şi cinci tone cauciuc, care nu erau aprobate la schimb, prin ordin al ministrului.
Afacerea a ţinut până în septembrie 2004 fără ca SMFT şi Tofan Grup să încheie un act adiţional sau un nou contract, după ce contractul iniţial, de 318.592 de dolari, se finalizase la 2 august 2002, iar statul ar fi putut vinde cu preţuri mai mari tehnica militară, prin Compania Naţională Romtehnica, decât în urma contractului dintre Armată şi firma privată.
În acest fel, susţin procurorii, Armata a suferit o pagubă de 2.600.000 de lei noi – conform expertizei efectuate în cauză -, din cauza depăşirii, fără drept, a prevederilor contractului încheiat între SMFT şi Tofan Grup. La aceasta se adaugă paguba produsă unităţii prin modul defectuos de negociere a preţurilor şi de derulare a contractului în limita valorică iniţială, de aproape 180.000 de lei.
Japcă la drumul mare
Schimbul dintre Armată şi SC Tofan Steel SRL a fost pur şi simplu o japcă la drumul mare. Comparând valoarea anvelopelor predate cu sumele obţinute de SC Tofan Steel SRL de la unităţile de profil unde au fost predate tehnica nedezmembrată şi deşeurile, procurorii au ajuns la o sumă de peste două milioane de lei în beneficiul societăţii private. Practic, în ultimii trei ani de derulare a contractului (2001-2004), rolul SC Tofan Steel SRL a fost de simplu intermediar între armată şi societăţile de preluare a materialelor refolosibile, încasând diferenţa de preţ.
Magistraţii nu au putut însă demonstra până acum că cei şase inculpaţi în acest proces au primit foloase materiale din partea conducerii Tofan. Ca un bun partener de afaceri însă, SC Tofan SRL a sponsorizat unităţile militare subordonate SMFT cu aproape 12.500 de lei noi. Alţi şapte foşti generali şi colonei la SMFT au fost scoşi de sub urmărire penală în acest caz, pentru că aceştia, deşi au participat material la derularea contractului, nu au luat decizii în ceea ce priveşte negocierea, încheierea şi derularea. Procurorii încearcă acum să acopere o parte din paguba provocată Armatei prin sechestrarea bunurilor materiale ale celor şase inculpaţi.
Alte titluri din editia curenta:
(Impact)Primăriţa din Runcu a fost victima unor mizerabili
(Administratie)La Ramnicu Valcea lansările electorale debuteaz…
(Ancheta)Procesul senatorului Popescu – amânat pen…
(Actualitate)VV şi VV nu sunt tari pe WWW
(Announcements)Sparele si Soparle
(Ancheta)Justiţia funcţionează doar pentru proşti
(Impact)Poliţia Rutieră Valcea a fost manipulată de pre…
(Finante)Finanţele vând curse de şoareci
(Fapt divers)Accident produs de un poliţist în timpul servic…
(Administratie) Mihăeştiul are primarul pe care îl merită
(Administratie)Mateeşti: A opta familie – aproape de eva…
(Politica)2008 – Anul Schimbării
(Politica)Dumitru Persu pune haina de cameleon
(Actualitate)Calculatoarele de la ASE Bucureşti ajung la ele…
(Editorial)Cui convin anticipatele?