|vineri, noiembrie 22, 2024
  • Follow Us!

Ion TUDOR, presedintele Organizatiei Municipale Ramnicu Valcea a PSD 

Ion TUDOR, presedintele Organizatiei Municipale Ramnicu Valcea a PSD, despre


“Epopeea votului uninominal”

In ultima perioada de timp s-a scris si s-a discutat foarte mult despre necesitatea reformarii clasei politice romanesti, o solutie “miraculoasa” fiind considerata introducerea votului uninominal, pentru alegerea parlamentarilor, iar mai nou si a presedintilor Consiliilor Judetene. Chiar daca de mai bine de un an, votul uninominal agita scena politica romaneasca, alegatorii inca nu cunosc cum isi vor desemna reprezentantii in legislativul tarii.

Se stie ca presedintele Traian Basescu si-a asumat rolul de portdrapel si a trecut la amenintari la adresa guvernului si a clasei politice, pe tema introducerii votului uninominal, urmate de convocarea unui referendum, pe data de 25 noiembrie 2007, insa, datorita absenteismului, prezenta la urne fiind de numai 26,37%, referendumul s-a transformat dupa cum a recunoscut chiar seful statului, intr-un “esec total”. Nici cabinetul Tariceanu nu a inregistrat o victorie , stiut fiind ca proiectul pentru care si-a asumat raspunderea privind introducerea uninominalului a fost respins in decembrie 2007 de Curtea Constitutionala.

In perioada 20-28 ianuarie 2008, Asociatia pentru Transparenta si Libertate de Expresie a efectuat un sondaj , pe un esantion reprezentativ, referitor la tipul de vot uninominal pe care il prefera romanii , rezultand ca cei mai multi, 57,8%, dintre cei intrebati, au fost de acord cu uninominalul pur, 21,9% cu uninominalul mixt, iar multi, 20,3% nu au raspuns. Sa analizam pe scurt ce li se ofera alegatorilor.

Conform variantei presedintelui Basescu, uninominalul in doua tururi favoriza intrarea in Paralament a numai trei partide puternice, nemultumea partidele mici si descuraja coalitiile. De asemenea se dublau costurile pentru organizarea celui de-al doilea tur de scrutin intre primii doi clasati, daca niciunul din candidati nu intrunea 50% + 1 din voturi.

Varianta Guvernului Tariceanu care prevede organizarea unui singur tur de scrutin sustine partidele mici si asigura o reprezentativitate mai mare a clasei politice, dar are dezavantajul ca jumatate din parlamentari sunt stabiliti pe listele de partid.

Parlamentarii din Comisia de cod electoral au schimbat principiile votului uninominal si astfel legea capata un contur constitutional, dar intr-o versiune alterata. Conform prevederilor legii, toate judetele vor fi impartite in colegii electorale, egal ca numar cu cel al parlamentarilor, iar pentru a castiga un mandat, un candidat are nevoie de 50% plus unu din sufragii. Celelalte mandate vor fi redistribuite direct proportional cu numarul de voturi primite. Avantajul este ca s-a renuntat la redistribuirea pe liste a mandatelor, care nu au fost castigate direct, iar dezavantajul ca exista posibilitatea ca majoritatea locurilor din Parlament sa fie obtinute prin redistribuire.

Aceasta formula de compromis, sustinuta de majoritatea partidelor parlamentare trebuie totusi apreciata prin prisma faptului ca sunt sanse ca alegerile parlamentare urmatoare sa se desfasoare in sistem uninominal. Exista si voci care sustin ca este posibil ca Legea votului uninominal sa fie din nou respinsa de Curtea Constitutionala, ca fara modificarea Legii fundamentale – Constitutia tarii nu vom avea alegeri uninominale. Sa nu ne facem insa iluzii ca odata cu introducerea votului uninominal pentru alegerea parlamentarilor vom intra intr-o epoca noua, cu o clasa politica transformata calitativ, din temelii. Un efect al acestui sistem de vot uninominal va fi amanarea reformei clasei politice, pentru ca partidele nu mai au timp pentru experimente, fiind vorba de o campanie scurta.

In ce ne priveste, Partidul Social Democrat s-a pronuntat, in mod consecvent, pentru introducerea votului uninominal si nu are de ce sa se teama fiindca este un partid puternic, cu cei mai multi oameni de valoare, in toate structurile sale.

Totodata, in opinia noastra, adaptarea Legii votului uninominal trebuie urmata de o activitate sustinuta de prezentare si de explicare a prevederilor acesteia, pe care sa le inteleaga tot electoratul.

Ion TUDOR,
Presedinte PSD Ramnicu Valcea

Alte stiri din editia local:

(Impact)În Justiţie există o mafie
(Actualitate)La judecată cu Băsescu, pentru Nadia Comăneci
(Sparle si soparle)Sparle si Soparle
(Administratie)Interes mare pentru Centrul de Convenţii de la …
(Administratie)Procentele lui Mircia (I)
(Impact)Elevii din Făureşti fac autostopul în drum spre…
(Administratie)Primarul Horia Horăscu a făcut din nou spectacol
(Administratie)Comuna Scundu are un primar de nota 10
(Administratie)În Orleşti se introduce canalizarea
(Administratie)Liberalul Popolan face treaba primarului din Dă…
(Fapt divers)Bătrânii şi poliţiştii, parteneri în combaterea…
(Sport)Sportivii lui Mihai Ioniţă s-au întors cu un nu…
(Administratie)Primarul Ion Cătănoiu a schimbat faţa Ioneştiului
(Politica)Ion TUDOR, presedintele Organizatiei Municipale…
(Impact)Primăriţa din Runcu a fost victima unor mizerabili

Leave a Response