|sâmbătă, ianuarie 18, 2025
  • Follow Us!

Dumitru Buşe spune cu mândrie adio Consiliului Judeţean 

Dumitru Buşe spune cu mândrie adio Consiliului Judeţean

„ Un preşedinte adevărat nu uită că este dator mereu unui judeţ”

Traian Guminski

 În 2004, după alegerile locale, Dumitru Buşe a ajuns preşedinte al consiliului judeţean. Partidul pe listele căruia fusese ales, PUR actual PC, reuşise să obţină doar doua mandate de consilier judeţean. Dar Liderul judeţean PUR a fost ales cu voturile consilierilor PRM şi PSD. De atunci a fost atacat, de multe ori şi în presă, pentru faptul că deşi reprezenta un partid minoritar în Consiliul Judeţean a ajuns preşedinte al acestuia. Timpul a dovedit însă că actualul preşedinte a meritat acest post. El a făcut tot posibil pentru a asigura un echilibru între grupurile de consilieri, a condus democratic şedinţele, a contribuit la atragerea de fonduri pentru comunităţile din judeţ, a trata primarii la fel indiferent de culoarea politică, a fost transparent în actul administrativ şi a pus uneori datoria sa mai presus de propria sănătate. Nu am fost printre lăudătorii săi în aceşti patru ani şi nu suntem nici acum. I-am oferit doar posibilitatea de a vorbi despre realizările sale, acum pe final de mandat, într-un scurt interviu.

# Domnule preşedinte cum veţi părăsi biroul la finele acestui mandat, cu ce gânduri ?
– Nu m-am gândit la acest moment deşi ştiu că el se apropie. Aş spune că o voi face cu fruntea sus dar poate părea prea şablonizat acest răspuns. Mă voi retrage cu sentimentul că fără a putea mulţumi pe toată lumea am încercat să îi mulţumesc pe cât mai mulţi dintre vâlceni. Să îmi îndeplinesc sarcinile şi să las o instituţie bine pusă la punct, modernizată, cu un personal profesionalizat, în urma mea.

# Ce aţi făcut în acest sens?
– A fost regândită întreaga structură a Consiliului. Am trimis salariaţii la cursuri de perfecţionare, la schimburi de experienţă, la masterate. Am înfiinţat o direcţie special pentru ajutorarea administraţiilor locale în accesarea unor fonduri europene. Am ajuns la o mai bună comunicare cu personalul folosind internetul permanent dar şi cu primăriile . Sunt în contact cu toţi primarii, pot să le dau răspunsuri la întrebări sau să rezolvăm multe probleme fără ca aceştia să fie nevoiţi să vină în Râmnic.

# Nu puţine au fost discuţiile legate de repartizarea fondurilor la primării pe criterii politice. Vă reproşaţi ceva pe această temă ?
– Nu cred că pot fi acuzat de acest lucru decât din răutate. Am considerat că este normal ca toţi consilierii să încerce să ajute primarii care sunt colegi de partid cu ei. Acest lucru îl pot face şi liderii partidelor, parlamentarii. Rolul unui preşedinte de Consiliu Judeţean este de a crea un echilibru. De a distribui banii acolo unde este mai mare nevoie. De a încerca să tempereze, să armonizeze doleanţele consilierilor judeţeni şi de a îi convinge să propună, să susţină o repartizare echilibrată a bugetului.

# Aţi fost un om de echipă, aţi lucrat în echipă?
– Eu le mulţumesc celor care m-au ajutat în tot ce am realizat. În primul rând salariaţilor Consiliului Judeţean din care destui au lucrat de multe ori peste program sau şi-au sacrificat zile libere dar le mulţumesc şi consilierilor judeţeni care, în mare majoritate, au dovedit bun simţ şi respect şi s-au implicat în ajutorarea comunităţilor. Am făcut echipă şi cu cei doi vicepreşedinţi, cei de acum, din păcate cât timp a fost vicepreşedinte domnul Nicolae Pătru nu a făcut decât să comenteze orice decizie de cele mai multe ori cu argumente nefondate. În schimb Ion Câlea şi Cristi Buican au privit cu responsabilitate poziţia lor de vicepreşedinţi.

# Aţi traversat o perioadă mai grea cunoscută public, aceea în care starea sănătăţii dumneavoastră v-a ţinut ceva timp departe de birou. Ce a determinat decizia dumneavoastră de a reveni deşi puteaţi lesne să vă retrageţi, eventual să vă pensionaţi?
– Am fost în contact şi din spital cu problemele din Consiliu. În nici un caz nu m-am întors la muncă din orgoliu sau pentru a beneficia de avantaje materiale. Am vrut să îmi duc acest mandat până la capăt, am vrut în acelaşi timp să evit o luptă politică dusă pentru şefia consiliului judeţean. Acea luptă ar fi putut paraliza pentru o perioadă de timp activitatea în sensul că ar fi distras atenţia unei părţi a personalului de aici şi ar fi creat probleme şi unor primari care nu ar fi ştiu la cine şi cum să apeleze. Am crezut că pot să îmi duc acest mandat până la final şi mă bucur că am putut face acest lucru.

# Ce sfat îi puteţi da următorului preşedinte de consiliu judeţean ştiut fiind că nu veţi mai candida pentru acest post?
– Sunt multe sfaturi. Nu îmi vin în minte toate acum. În primul rând să nu uite că a depus un jurământ şi că este dator să facă ceva pentru toţi vâlceni nu doar pentru colegii săi de partid ci şi pentru cei care au votat în favoarea altor candidaţi. Să fie om şi dacă nu înţelege ceva, nu ştie ceva nu pricepe, nu cunoaşte să nu ezite nicio clipă să apeleze la un specialist în domeniu. Nimeni nu se pricepe la toate şi e mai grav a persista în neştiinţă decât a solicita sprijin. Un preşedinte adevărat nu uită că este dator mereu unui întreg judeţ. Iar un om de onoare face totul pentru a îşi achita datoriile.

Alte titluri din edita curenta

(Administratie)Scandal la Primăria Berislăveşti
(Reportaj)Casele olarilor din Horezu, în pericol din cauz…
(Administratie)Dumitru Buşe spune cu mândrie adio Consiliului …
(Actualitate)„ Ziarul de Vâlcea „ susţine olimpi…
(Sparle si soparle)Sparle si Soparle
(Administratie)Primarii pesedişti vor să dea în judecată Guvernul
(Sport)„Chimistele” aşteaptă o minune de …
(Editorial)Alegeri
(Fapt divers)Magistrati vâlceni, cercetati de DNA
(Actualitate)Am primit la redacţie din partea S.C.Vadova S.R.L
(Announcements)Căruţaşul Bou a mânat calul în faţa maşinii
(Politica)Oprescu încearcă recucerirea primăriei la Păuşe…
(Politica)Dumitru Persu îl sabotează pe Ion Câlea
(Fapt divers)Şcoala din Roeşti, golită de calculatoare
(Administratie)Comuna Fârtăţeşti s-a transformat în şantier

Leave a Response