|duminică, ianuarie 19, 2025
  • Follow Us!

Ion TUDOR, presedintele PSD Ramnicu Valcea invita la dezbatere pe o tema majora: 

Ion TUDOR, presedintele PSD Ramnicu Valcea invita la dezbatere pe o tema majora:

Economia romaneasca incotro?

   
Zilele trecute, Institutul National de Statistica a publicat date referitoare la rezultatele economice inregistrate de Romania, in anul 2007. Conform acestora, Produsul Intern Brut (PIB) a crescut cu  6%, ajungand la 404,7 miliarde lei, si aceasta ca urmare a progreselor inregistrate in sfera serviciilor si in constructii. Totodata se precizeaza ca un element esential care a determinat cresterea PIB a fost consumul populatiei mai mare in 2007, comparativ cu 2006, cu 10%.

Dar, la cresterea economiei in 2007, industria  a contribuit cu numai 1,2%, desi are o pondere de 23,5% din PIB. Aceasta si-a temperat ritmul de crestere la 5,1%, inferior celui inregistrat de economie, in ansamblul sau. In ianuarie 2008, cifra de afaceri a scazut fata de luna precedenta cu 5,9%, fiind influentata de scaderile din toate sectoarele: industria extractiva, prelucratoare, energiei electrice si termice, gaze si apa.
   
Anul trecut s-a inregistrat un deficit comercial care a continuat si in ianuarie a.c., si se preconizeaza ca se va plasa la 18,4% din PIB, nivel similar celui din 2007, insa din punct de vedere valoric va fi mai ridicat.
   
Desi suntem o tara cu un potential agricol ridicat, cea mai slaba evolutie dintre ramurile economiei nationale au avut-o agricultura, piscicultura si silvicultura; productia agricola a scazut cu 16,9% in 2007 fata din 2006, pe seama reducerii productiei vegetale si animale, avand o contributie negativa la PIB, cu 1,3%, 2007 fiind cel mai slab an agricol din ultima perioada.

Asistam, din pacate, la diminuarea suprafetelor cultivate, la cresterea celor necultivate, care au depasit alarmanta cifra de peste un mililon de hectare, la care se adauga neachitarea subventiilor restante, cat si a platilor la hectar, in 2007. Este o realitate ca la noi se practica o agricultura de subzistenta, iar problemele multiple ale satului romanesc continua sa treneze.
   
Cresterile  salariale si ale pensiilor au fost estompate de urcarea vertiginoasa a preturilor la carburanti, gaze naturale, produsele alimentare si nealimentare, care au generat protestele diferitelor categorii, care vor continua si in perioada urmatoare. Am prezentat, cateva date pe care le-am considerat semnificative, care sa ne permita conturarea unor aprecieri cu privire la nivelul real atins de economie, dar mai ales la proiectele si programele de viitor.
   
Graiul sec al cifrelor din raportul Institutului National de Statistica demonstreaza ca in economia nationala au existat si continua sa se manifeste dezechilibre intre ramuri, in interiorul acestora, intre mediul urban si cel rural. De aceea putem afirma fara teama de a gresi ca cele mai grave probleme ale Romaniei sunt starea economiei si saracia.
   
Din analiza evolutiei economiei se desprinde concluzia ca trebuie continuata dezvoltarea pe baze durabile, in stransa legatura cu protejarea mediului, eliminata risipa de energie, care ne situeaza pe primul loc in Europa, agricultura sa ramana un domeniu strategic, sa reducem decalajele care ne despart de tarile Uniunii Europene, incat in anii 2025-2030 sa ajungem la nivelul de dezvoltare medie a acestora.
   
Romania dispune de un program  amplu de dezvoltare durabila, elaborat in timpul mandatului presedintelui Ion Iliescu, ce poate constitui o baza de pornire pentru evolutia, pe termen lung a tarii. Se pune insa intrebarea ce guvern are capacitatea si competenta sa produca transformari calitative, de anvergura, in economia nationala, in beneficiul romanilor?
   
Suntem convinsi ca la aceasta intrebare vor raspunde romanii, care vor sti cui sa incredinteze destinul european al tarii.

Ion TUDOR
Presedinte PSD Ramnicu Valcea

Leave a Response