Animalele de la Zoo Valcea vor avea bucătari de la restaurant
Animalele de la Zoo vor avea bucătari de la restaurant
• Proiect de 4,3 milioane lei pentru reabilitarea Grădinii Zoologice de la Vâlcea
• 18 grădini zoo vor fi închise în ţară
În timp ce în ţară vor fi închise nu mai puţin de 17 grădini zoologice, prin ordin al ministrului mediului, grădina zoologică de la Vâlcea este privilegiată. Împreună cu alte 17 grădini din ţară, aceasta intră într-un amplu proces de modernizare şi reabilitare cu bani de la minister, pentru a se încadra în standardele europene. O parte din cele 82 de animale care populează grădina beneficiază deja de spaţii conform standardelor europene, dar lucrările abia au început.
În curând, este posibil ca animalele de la grădina zoo să aibă chiar şi bucătari de la restaurant pentru a le prepara hrana în cele mai bune condiţii. Conducerea grădinii are deja aprobat un studiu de fezabilitate aprobat pentru un proiect de modernizare în valoare de 4,3 milioane de lei, care va transforma grădina într-un adevărat parc de distracţii pentru copii şi adulţi. Până acum aproximativ un an, grădina ajunsese aproape în paragină, nefiind făcute schimbări prea multe nici pentru vizitatori, nici pentru animalele găzduite.
Împrospătarea „colecţiei” de animale
Grădina este în prezent administrată de un fost militar de carieră, col (r) Petre Niţu, fostul şef al Jandarmeriei Vâlcea, care a trecut, după ieşirea la pensie de la comanda unei unităţi militare forfotind de oameni la ordinul unei grupe de animale sălbatice dintre care multe îi mănâncă acum din palmă. Grădina zoologică este posibil să se transforme într-un parc de distracţie pentru copii şi părinţi, cu restaurant, loc de joacă, adăposturi noi şi spaţioase pentru animale, protejate prin instalaţii electrice şi chiar împrospătarea «colecţiei» de animale de la grădină, care cuprinde în prezent 20 de specii, prin achiziţionarea de animale de la persoane fizice sau de la alte grădini zoologice. „Aici trebuie să vină oamenii şi să aibă ce să facă toată ziua, nu doar să stea o jumătate de oră să privească animalele şi apoi să plece. Am avut într-o zi chiar şi 600 de vizitatori aici, şi era o zi ploioasă.
Atunci mi-am dat seama că trebuie să fac adăposturi şi pentru oameni, nu doar pentru animale. Sunt 20 de specii de animale acum la grădină, dar plănuiesc să aduc mult mai multe, să aduc tigri, zebre, mamifere şi păsări exotice, de la papagali până la canari, ba chiar să fac o aşa-zisă şerpărie, în termeni populari.” – spune Petre Niţu. În prezent, la grădina zoologică sunt 18 angajaţi, dar administratorul vrea să mai angajeze personal, inclusiv bucătari cu diplomă, pentru prepararea mâncării animalelor. „Ne trebuie personal specializat, deoarece animalele mănâncă la fel de bine ca şi oamenii. Au raţii, iar carnea sau legumele trebuie să fie proaspete. Cu carne ne aprovizionăm de la un abator specializat.” – mai spune administratorul grădinii.
Urşii – pensionarii grădinii
Pensionarii grădinii zoologice sunt urşii, cărora li se pregătesc acum adăposturi conform cu normele Uniunii Europene. Pe leneşii mormăitori i-am găsit stând îmbrăţişaţi, în groapa care le-a servit până acum pe post de cadă. În noul adăpost însă li se pregătesc multe surprize, inclusiv o roată cu care se vor putea juca. Urşii au deja 11 ani, iar leii, care le urmează îndeaproape spre … vârsta de pensionare au 7 ani. La grădină mai este şi un jaguar în vârstă de 9 ani care acum nu mai vede bine cu un ochi, dar care este unul dintre cei mai sprinteni. „Iese din cuşcă numai noaptea, pentru că este animal de pradă.
Este foarte sprinten.” – spun îngrijitorii. Până nu demult, cei şapte lei stăteau într-o cuşcă de numai câţiva metri pătraţi, în timp ce acum vor avea la dispoziţie un spaţiu amenajat de 650 de metri pătraţi, la fel ca şi celelalte animale mari. De asemenea, pentru spaţiile din interior unde animalele pot fi văzute în timpul iernii, care acum miros ca un WC public, se va face curăţenie, fiind montat în interior şi un proiector luminos, care se poate aprinde.
Proteza dentară, pierdută în adăpostul lamei
Unii dintre vizitatorii grădinii zoologice au avut însă parte şi de aventuri mai puţin plăcute, care i-au amuzat pe toţi lucrătorii. „A fost o dată un bărbat care venise cu fiul său la grădină, să vadă animalele, şi a nimerit la adăpostul lamelor, pe care noi le-am botezat Georgică şi Suzana. Lamele te scuipă dacă te apropii de ele, iar bărbatul acela, nervos că fusese scuipat de Georgică a vrut să se răzbune, scuipându-l şi el pe masculul lamei.
I-a sărit însă proteza din gură în adăpostul lor, şi a venit la noi, disperat, să ne roage să-l ajutăm să o recupereze. Am trimis îngrijitorii şi au scos-o de acolo, dar ne-am amuzat toţi de disperarea omului, care tot repeta că aceea a fost una dintre cele mai nefericite zile din viaţa lui. Până la urmă i-am spălat proteza şi i-am dat-o.” – spune râzând administratorul grădinii. Animalele periculoase nu au scăpat niciodată din adăposturi. Doar cerbul, mai sprinten, a mai rupt poarta şi a ieşit la plimbare pe alei, fiind descoperit însă de îngrijitori şi dus la locul lui.
Alte titluri din editia curenta:
(Sport)Primarul Gutău pierde promovarea
(Impact)Constantin Pop a fost executat din motive poli…
(Politica)Peseditul Dumitru Persu, un profitor lipsit de …
(Administratie)Primarul din Goleşti se şcoleşte la Bruxelles
(Politica)Deputatul Vlădoiu a adus milioane de euro în Râ…
(Editorial)Câlea sau Frâncu?
(Sparle si soparle)Sparle si Soparle
(Actualitate)Animalele de la Zoo Valcea vor avea bucătari de…
(Actualitate)Directoarea Spitalului de Urgenţă Valcea, demis…
(Fapt divers)Prinsă în flagrant, făcând sex
(Actualitate)Femeile – marginalizate pe piaţa muncii
(Administratie)Gutau este într-o campanie perpetuã
(Actualitate)World Vision ajută copiii defavorizaţi
(Editorial)Mărturisiri
(Fapt divers)Vagon deraiat în gara Drăgăşani