|vineri, noiembrie 22, 2024
  • Follow Us!

Privatizarea cu fonduri de investiţii, cea mai bună soluţie pentru Oltchim 

Privatizarea cu fonduri de investiţii, cea mai bună soluţie pentru Oltchim

În cadrul unei întâlniri avute săptămâna trecută cu reprezentanţii unor fonduri de investiţii în vederea atragerii de investitori pentru privatizarea Oltchim, directorul general al combinatului, Constantin Roibu a spus că cea mai bună soluţie pentru societate este privatizarea acesteia cu un fond de investiţii. El nu a exclus însă nici posibilitatea ca statul să îşi păstreze în continuare majoritatea acţiunilor.

BERD şi IFC – invitaţi să colaboreze cu Oltchim

Directorul general al Oltchim a invitat de asemenea Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi International Finance Corporation (IFC), membră a grupului Băncii Mondiale, să investească în dezvoltarea combinatului şi să devină participanţi la capital. „Prefer ca Oltchim să colaboreze cu fonduri de investiţii, şi nu cu parteneri strategici, deoarece este nevoie de investiţii puternice şi de interes pentru dezvoltarea pe termen lung a combinatului. Un eventual investitor strategic ar avea în vedere, în primul rând, producţia şi propriile afaceri.

Un investitor strategic nu ar fi interesat, spre exemplu, să închidă o fabrică din vestul Europei şi să mute producţia în România. Nu se poate vorbi de privatizare până când nu va fi rezolvată problema legată de datoria faţă de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului.

Cea mai bună soluţie în acest sens ar fi transformarea datoriilor în acţiuni, care va fi efectuată dacă litigiul dintre conducerea companiei şi unii acţionari va fi soluţionat favorabil Oltchim. Aştept în cursul anului 2008 ca IFC să BERD să se alăture acţionarilor Oltchim. Suntem convinşi că, dacă vom duce la bun sfârşit preluarea Arpechim, vom fi una dintre cele mai atractive astfel de uzine din Europa”, a declarat la Bucureşti directorul general al Oltchim.

Privatizare anunţată

Problema companiei este în acest moment să fie cât mai atractivă pentru potenţialii cumpărători, având în vedere că, recent, Teodor Atanasiu, preşedintele AVAS, acţionarul majoritar al Oltchim, a declarat că Oltchim va fi scos la privatizare în acest an, la un preţ care va fi influenţat de eventuala preluare a principalului furnizor de materii prime, Petrochemical Argeş, deţinut de Petrom.

Constantin Roibu a arătat că o eventuală privatizare a societăţii nu va duce la concedieri de personal, însă nu înseamnă că vor fi create mai multe locuri de muncă. Oltchim a înregistrat anul trecut venituri totale de 1,96 miliarde lei (587,7 milioane euro), în creştere cu 8,3%, şi pierderi de 78,5 milioane lei, faţă de câştigul de 8,7 milioane lei din 2006.

Alte stiri din editia curenta:

(Impact)Prea-cinstitul Cîlea a fost condamnat penal
(Impact)Dumitru Buşe distruge echilibrul din transportu…
(Actualitate)Privatizarea cu fonduri de investiţii, cea mai …
(Editorial)Paraziţii PSD-ului Valcea
(Administratie)Primarul de la Frânceşti, trimis în judecată de…
(Fapt divers)Isprăvile poliţistului Chituc
(Sport)Municipalii au pierdut primul meci din acest re…
(Sparle si soparle)Sparle si Soparle
(Politica)Geoană, şantajat de sindicate! Dinozaurii au în…
(Impact)Atenţie, domnule Buşe: În Consiliul Judeţean se…
(Administratie)Şantierul din Fârtăţeşti ia amploare
(Politica)Deputatul Emilian Frâncu ajută sistemul sanitar…
(Administratie)Primarul din Popeşti inaugurează un Cămin Cultural
(Administratie)Punct sanitar în satul Marcea
(Administratie)Edilul Ionescu a băgat în faliment Primăria St…


Leave a Response