Directorul Cîlea şi-a semnat demisia!
Directorul Cîlea şi-a semnat demisia!
• Împreună cu contabila şefă a DGAA – Vâlcea a scos din bugetul statului aproape o sută de milioane de lei pentru o firmă care nu există!
Pentru prima dată de la declanşarea luptei anticorupţie a actualei puteri, ziarul nostru trage perdeaua după o afacere care a costat statul peste un miliard şi jumătate de lei în anul 1997.
Două firme vâlcene: „GEOCRIS” din comuna Popeşti şi „ARTPRINT” din comuna Orleşti, au produs numai anul trecut o gaură în bugetul ţării de 623 de miliarde de lei, reprezentând subvenţii pentru creşterea unor porci care n-au existat decât pe hârtie, Cazul l-am prezentat pe larg în numărul trecut al săptămânalului nostru şi continuat chiar şi în cel de astăzi. Rezumând: Clanul Dumitrescu cumpără de la producătorii agricoli individuali(?) 9148 porci, îi sacrifică printr-o firmă de-a lor şi tot ei sunt cei caree cumpără carnea rezultată, pe care o revând prin propriile magazine sau unor persoane fizice în târguri şi oboare.Patronul firmei ”GEOCRIS” este George Dumitrescu, iar patronul firmei ”ARTPRINT” este socrul său, Pătru Ilie.
În păcălirea statului au mai fost implicate şi firmele: „GDGEDA”(patron Daniela Dumitrescu), „MARELDO” (patron Marinoaia Dorel), „SUD” (patron Urşeanu Valentin ) şi „YILMENA” (patron Albăstroiu Iuliana). Tot patronii acestor firme sunt rude şi împreună au „inventat” un carusel prin care au plimbat porcii şi carnea rezultată din tăiere, pentru ca „GEOCRIS” şi „ARTPRINT” să-şi poată însuşi primele de la buget acordate crescătorilor. Până aici totul pare o „inginerie finanţistă”, dar există şi o dexteritate contabilicească, care va scoate mulţi peri albi anchetatorilor, pentru obţinerea adevărului. Greu va fi, dar nu şi de nedovedit!
Noi, ca şi nespecialişti, am văzut din totalul actelor care ne-au fost puse la dispoziţie, o şarlatanie care dovedeşte complicitatea unor factori responsabili ai Direcţiei Generale pentru Agricultură şi Alimentaţie- Vâlcea, la păgubirea statului. Prin semnăturile directorului general şi al contabilei şefe puse pe ordinele de plată, nr. 34 din ATEN├×IE! 2 septembrie 1996, firma „ARTPRINT” primeşte suma de 98.924.050 de lei, înainte ca această societate să se fi înfiinţat! Firma lui Pătru Ilie, din comuna Orleşti a fost înscrisă în Registrul Comerţului, în ziua de 10 septembrie, conform certificatului de înmarticulare, seria A, nr. 217955, la numărul J38 / 569 / 10.09.1996.
Deci, la 8 zile de la virarea primei subvenţii de la bugetul statului, societatea comercială devine persoană juridică, iar numai după 3 luni de funcţionare, totalul subvenţiilor primite se ridică la suma de 759 milioane de lei. Cine a aprobat plata subvenţiilor şi în baza căror acte? Răspunsul este simplu, iar numele lor poate fi citit pe ordinele de plată: Cîlea Ion şi Tolea Rada, contabil şef. Despre directorul general, Cîlea ion, tot vâlceanul ştie că mănâncă agricultură pe pâine încă de pe vremea când era pionier.
Cum a fost posibil să nu se întrebe de unde au „cumpărat” porcii, cei de la „ARTPRINT” de au ajuns pe primul loc în topul subvenţiilor de la stat? Pentru a primi subvenţii într-un astfel de cuantum, o firmă privată trebuia să aibă o producţie de cel puţin 1,5 miliarde de lei, cam cât a CARVIL-ului din Râmnicu- Vâlcea!
Scuza subţire cu ceaţa în care l-au băgat subordonaţii pe Ion Cîlea, nu prea ţine, mai ales că lucrează cu contabila şefă, ec. Tolea Rada, de la 1.06. 1989, adică de pe vremea răposatului, când numai cei „aleşi” erau promovaţi în astfel de „demnităţi”!
Justificările nu vor mai putea convinge pe nimeni, aşa că, singura soluţie, bărbătească, este ca domnia sa să-şi depună demisia, şi să se pună la dispoziţia anchetatorilor pentru lămurirea competenţei sale profesionale!
Domnule, Cîlea Ion, în calitate de contribuabili, la bugetul statului, de care aţi abuzat, vă cerem demisia! Pentru opinia publică – şi nu numai – prezentăm logica solicitării:
– O societate comercială se consideră înfiinţată de la data înmatriculării. Urmează obţinerea codului fiscal şi ridicarea actelor cu regim special de la Percepţie. Firma ”ARTPRINT” este înmatriculată la data de 10 septembrie 1996, capătă codul fiscal la data de 11 noiembrie 1996 şi ridică facturile fiscale, avizele de însoţire a mărfurilor, la data de 11 septembrie 1996, de la Percepţia Drăgăşani. Capitalul social al firmei a fost de 250.000 de lei.
Asociatul unic este Pătru Ilie, om paralizat de circa 4 ani, căruia îi este greu să se deplaseze, darămite, să desfăşoare acte şi fapte de comerţ! Printr-o procură autentificată de notarul public Firan Rodica (încheierea de autentificare nr. 77 din 10.09.1996) ginerele patronului, Urşeanu Valentin, patronul S.C. „SUD” S.R.L. este împuternicit să-l reprezinte în activitatea comercială desfăşurată. Şi deşi există această împuternicire, actele depuse pentru primirea subvenţiei de 98.924.050 de lei, sunt completate de fiica patronului, Daniela Dumitrecu, soţia patronului altei firme care a „cumpărat” porci şi a primit subvenţii şi anume „GEOCRIS”.
Deci, într-un aşa cadru de înfiinţare şi funcţionare a S. C. „ARTPRINT”, la 2 septembrie 1996, DGAA – Vâlcea virează în contul curent al societăţii prima subvenţie. Actele prezentate pentru obţinerea sumei sunt în afara cadrului legal şi ca atare şi subvenţia este acordată ilegal D.G. 294 din 1996 stabileşte: „…în vederea încasării de la bugetul de stat a primelor plătite producătorilor agricoli sau agenţilor economici, se vor depune la DGGA Judeţeană, centralizatorul de achiziţii şi deconturile justificative pentru a fi verificate şi avizate sub aspectul realităţii şi legalităţii lor. Salariaţii cărora le revin obligaţii de serviciu în legătură cu acordarea primelor, răspund disciplinar, material, civil sau penal, după caz.” Despre legalitatea actelor, nu mai avem alte argumente, dar să vedem acum şi realitatea acestora.
Articol apărut sub semnătura ziaristului Romeo Popescu în defuncta publicaţie „Săptămâna vâlceană”, în data de 28.04.1997
(continuarea în numărul viitor)