|duminică, ianuarie 19, 2025
  • Follow Us!

Alegerile locale în judeţul Vâlcea 

Alegerile locale în judeţul Vâlcea

Aşa cum anticipam puterea organizaţiilor judeţene ale principalelor partide din România s-a făcut simţită în judeţul nostru prin o bună prezenţă la vot. Până la ora 10 votaseră în Vâlcea 10 la sută din cei înscrişi pe listele electorale. Media pe ţară pentru acest interval era de 7,3%. În realitate prezenţa la vot a fost şi mai bună, dacă raportăm prezenţa la urne cu numărul populaţiei prezente în  judeţ.

Doar din Râmnicu Vâlcea lipsesc peste 25.000 de cetăţeni înscrişi pe liste. Aceştia sunt plecaţi la studii sau la muncă în alte judeţe sau în alte ţări. La ora 14.00 Vâlcea trecuse pe primul loc din Oltenia la prezenţa la urne cu un procent de 28%. Dealtfel acest pronostic îl dădusem şi noi în ediţia trecută când estimam că o treime din vâlceni va vota în prima jumătate a zilei.

Râmnicu Vâlcea

Ultimele zile de campanie electorală au fost dominate de acţiunile PDL şi PNL. Cele două partide au folosit resurse financiare şi umane mari şi se pare că nu degeaba. Edilul în funcţie Mircia Gutău era clasat în ultimul sondaj cu 44% din opţiunile de vot. În condiţiile în care 19 la sută din cei chestionaţi erau indecişi este posibil ca Mircia Gutău să fi obţinut un al doilea mandat cu 52-53 %. Surpriza plăcută alegerilor din Râmnic a reprezentat-o campania tânărului liberal Bogdan Pistol.

Acesta va obţine cel mai bun scor al vreunui liberal pentru primăria Râmnicului. A doua poziţie, la diferenţă mare de Gigi Matei, pesedistul cu maxim 12 la sută din voturi. În ultima noapte înainte de vot echipe pedeliste au acoperit afişele tuturor contracandidaţilor primarului cu abţibilduri portocalii inscripţionate „ Şi eu votez Mircia Gutău”.

Echipe liberale au împărţit prin cutiile poştale câteva sute de ziare potrivnice edilului. Cei doi candidaţi ( PDL şi PNL) au votat în cursul dimineţii la Şcoala Take Ionescu în prezenţa unei asistenţe numeroase din partea presei. Gigi Matei a votat undeva pe lângă barieră fără prea mulţi spectatori. Iar Ion Cîlea a votat la 7.15 şi a fugit prin comune încercând să mai păcălească câţiva ţărani pe ultima sută de metri.

Cârciumi multe

În judeţul nostru numărul cârciumilor este foarte mare , raportat la numărul populaţiei. Conform unei informaţii prezentate de Realitatea TV au fost găsite patru baruri deschise la mai puţin de 500 de metri de o secţie de votare. Pentru comercianţii aflaţi în astfel de situaţii a fost greu să reziste tentaţiei de a face bani. Timpul frumos a dus. Mai ales în mediul rural, mii de oameni la cârciumă. Iar de cele mai multe ori acestea sunt organizate şi ca magazine mixte şi aşezate în apropierea şcolilor, adică acolo unde au fost amplasate secţii de votare.

Coadă la vot în Păuşeşti Măglaşi

Am remarcat, între orele 12.00-15.00 cozi permanente la una din secţiile de votare din Păuşeşti Măglaşi. Aici candidatul PC, a vorbit permanent cu oamenii. ├×inând seama că în comparaţie cu principalii săi contracandidaţi secretarul primăriei este tânăr şi după campania susţinută pe care a dus-o anticipăm o victorie a sa.

Ghinion la Vlădeşti

Sorin Ghiţă , primarul PSD al comunei Vlădeşti, consideră că nu va putea obţine victoria din primul tur datorită faptului că la tragerea la sorţi PSD a obţinut poziţia a cincea pe buletinul de vot. „ Sunt prea multe buletine de vot, cu prea multe pagini. Lumea e derutată. Mai devreme cineva mi-a spus că m-a votat. Am realizat că a pus ştampila pe un trandafir în loc să pună pe trei. Oamenii nu văd bine, mulţi dintre ei şi nici nu prea ştiu unde să mă caute. Oricum în turul doi îmi va fi mai uşor să le explic cum să voteze”.

O ştampilă furată şi mai multe buletine de vot

La Stoeneşti dintr-o secţie de votare a dispărut o ştampilă de vot. După câteva ore poliţia a depistat un bărbat care plecase, din greşeală, acasă cu ştampila. La Câineni Mari liberalii ai depus o contestaţie şi au apelat la poliţie după ce un candidat la consiliul local din partea PDL a fost găsit încercând să introducă în urnă mai multe buletine de vot pentru alegerea primarului. În urma anchetei s-a depistat că secţie respectivă primise mai multe buletine de vot pentru primar decât numărul alocat iar un membru al comisiei îi dăduse  lui darie Dumitru Droaşcă ( inginer silvic) mai multe buletine. Reamintim că în conformitate cu legislaţia votarea pe mai multe buletine de vot poate duce la o condamnare între 2-7 ani.

Bătălie mare la Olăneşti

Oraşul staţiune, prost gospodărit în ultimii patru ani, a reprezentat o ţintă pentru patru formaţiuni politice cu şanse de accedere în turul doi. PNL-PDL-PRM şi PSD s-au mobilizat exemplar. În satul Cheia PDL părea să aibă mai mulţi susţinători după câte am remarcat. Am asistat exact la votul exercitat de maicile de Schitul Iezer. În faţa fiecărei secţii din Olăneşti patrulau echipe peneliste.

Cei din PDL ne-au dus la sediu şi ne-au arătat cum în cursul nopţii le fuseseră rupte toate afişele de pe ferestre. „ Sunt liberalii, aşa au făcut toată campania electorală. Ciucă este disperat că pierde” ne-a spus preşedinta organizaţiei de tineret. Undeva pe lângă parc ne întâlnim cu Vasilache, candidatul PSD. Îl fotografiem şi acesta ne roagă să nu scriem ceva rău de el. Nu scriem.

Nu credem că are vreo şansă pentru turul doi. În faţa liceului nu găsim pe nimeni. E ora 14.00 şi secţie este pustie. Majoritatea cetăţenilor a votat de dimineaţă. Cei care mai sunt de votat vor venii mai spre seară. Plecăm din Olăneşti după ce ne întâlnim cu un grobian notoriu. Slugă la o haimana din presa vâlceană.

Ioneştiul a votat cu ajutorul nostru

Constantin Neagoe, candidatul independent din Ioneşti, a avut mult d eluptat cu un staf bine organizat al edilului Cătănoiu. Altădată prieteni cei doi au devenit duşmani în aceste alegeri locale. Mai mulţi cetăţeni care au declarat că nu văd bine să voteze şi au dorit să intre în cabine cu susţinători erau cât pe ce să nu fie lăsaţi de către membrii comisiei dintr-o secţie de votare. Intervenţia unui coleg de-al nostru la Biroul Electoral Judeţean ia ajutat pe aceşti oameni ( bănuiţi de cei din secţie că ar vota cu Neagoe) să îşi exercite dreptul de vot.

Emoţii la Popeşti

Cotat în urmă cu o lună cu 65% edilul liberal Constantin Şerban a avut emoţii mari duminică. Ultimul sondaj arăta o reorientare a unui segment al electoratului său către un tânăr ţărănist, fost secretar al consiliului local ce a demisionat atras de mirajul fotoliului de primar. Credem totuşi că realizările primarului Şerban au cântărit suficient pentru evitarea unui nou tur de scrutin în mica comună.

Disperarea lui Dobre

Aşa cum bănuiam Ion Dobre, primarul din Dăeşti, a avut un comportament de om disperat duminică. Fără un contracandidat serios atâtea alegeri ( omul e primar din 1992) Dobre s-a văzut depăşit în sondaje de mai tânărul George Popolan, candidatul PNL. A încercat să recupereze diferenţa duminică plimbându-se peste tot cu un controversat învăţător sexagenar îmbrăcat în tricou roşu ( culoarea PSD). A încercat să influenţeze electorat prin faţa secţiilor de votare şi s-a folosit de nişte beţivi notorii cu pretenţii de ziarişti. S-a făcut de râs. Nu ştim rezultatele din Dăeşti dar sperăm din toată inima într-o exmatriculare din primărie a slabului edil pesedist.

Mateeşti, luptă liberală împotriva unui fost ţărănist

Nicolae Stănişor, a fost în urmă cu patru ani singurul ţărănist care a mai ocupat un post de primar în Vâlcea. Atunci liberalii au pierdut bătălia în turul doi datorită unui candidat trecut de 70 de ani. Anul acesta o echipă energică ( condusă tot de un fost ţărănist) s-a ocupat timp de patru luni pentru a putea obţine o victorie împotriva lui Stănişor. Primarul din Mateeşti, acuzat în mai multe dosare penale, cercetat de DNA , de Procuratură de Poliţie, este un personaj controversat cu destui oameni simpli care-l susţin considerându-l cinstit şi apropiat. PNL şi-a mobilizat electoratul de pe fiecare uliţă încă de la primele ore şi spera într-un rezultat bun.

(Tiberiu Pirnau, Traian Guminski, Octavian Avram)

Leave a Response