|sâmbătă, ianuarie 18, 2025
  • Follow Us!

A doua ediţie a taberei „Vlaicu Ionescu” 

Eveniment cultural sub egida UNESCO la Călimăneşti:

A doua ediţie a taberei „Vlaicu Ionescu"

Cea de a doua ediţie a Taberei Internaţionale de Pictură „Vlaicu Ionescu“ de la Călimăneşti, amplă manifestare culturală care reuneşte artişti consacraţi din ţări europene şi-a deschis porţile săptămâna trecută. Organizată de Primăria oraşului Călimăneşti cu sprijinul Departamentului UNESCO – Catedra de relaţii interculturale şi interreligioase şi al Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Vâlcea, tabăra de creaţie şi-a propus să transforme muntele Cozia într-un spaţiu al dialogului intercultural şi interreligios.

Timp de 14 zile, 20 oaspeţi de seamă din domeniul artelor plastice, Bulgaria, Georgia, Slovenia, Lituania, Republica Moldova, Germania, Federaţia Rusă, Andora, Ucraina, Austria şi România vor picta pentru Călimăneşti, câte trei dintre lucrările pe care le vor realiza în tabără urmând să ajungă într-o colecţie de artă contemporană. Într-un viitor apropiat, o astfel de colecţie ar putea fi admirată într-un muzeu de artă contemporană care va fi deschis în staţiunea vâlceană de la poalele Coziei. Pentru câteva zile, artiştii au fost mutaţi în staţiunea Călimăneşti, la un hotel de trei stele.

Creaţie în aer liber

Oaspeţii, veniţi mai mult din partea de est a Europei au sosit la Călimăneşti săptămâna trecută şi, după un scurt popas la primăria din localitate s-au grăbit să urce pe munte, la cabana Cozia, locul unde se desfăşoară tabăra. Pictorii au fost primiţi la Călimăneşti de primarul localităţii, Ilie Amuzan şi de stareţul mânăstirii Cozia. „După ce, anul trecut au fost în tabăra de pictură organizată de noi au dus impresiile lor în Europa şi în lume, că există şi un loc care se numeşte Călimăneşti, o zonă deosebit de pitorească. Noi am încercat să facem în aşa fel încât pictorii să transmită tuturor că acesta este un loc deosebit.” – a spus primarul Amuzan.

Pe Cozia, artiştii şi-au întins şevaletele şi, inspiraţi de frumuseţea peisajelor montane, s-au pus pe treabă. „Este o experienţă benefică pentru un pictor, care are astfel posibilitatea să iasă din găoace şi să adune informaţii. Artistul închis între patru pereţi nu mai este artist. Ne trebuie informaţie, doar suntem artişti ai timpului", spune Dumitru Balica, un tânăr pictor din Republica Moldova. Pictorii spun că se simt bine la Cozia, e aer curat, dar că uneori e prea rustic.

Elita pictorilor

Nicoleta Zagura, reprezentanta UNESCO în România este cea care a adus această tabără de creaţie în Călimăneşti. „Noi vrem să facem lumea să conştientizeze cât de importantă este natura, într-o oarecare măsură este o acţiune antiglobalizare, antipoluare şi pentru descoperirea identităţilor culturale. Cultura globală influenţează negativ micile culturi şi ne confruntăm cu un fenomen de sărăcire a identităţii culturale.

Participanţii la aceste tabere sunt recomandaţi de comisiile UNESCO din ţările din care provin. România are posibilităţi nelimitate în ceea ce priveşte creativitatea. Avem talente deosebite.", ne spune Nicoleta Zagura. „Tabăra a fost concepută pe două trepte: prima să adunăm nişte artişti şi să punem în aplicare Convenţia pentru diversitate culturală, iar a doua treaptă – să facem oamenii conştienţi că din cultură se pot face bani şi circuitele turistice pot deveni circuite culturale.", mai spune reprezentanta UNESCO în România.

Artă de dragul identităţii culturale

Tabăra de la Cozia din acest an este doar începutul proiectului UNESCO dedicat rutei culturale şi care poartă titlul generic „Din Est spre Vest. Cultura dialogului.” De la Călimăneşti, participanţii taberei vor pleca spre o altă tabără de creaţie, care va avea loc în Principatul de Andora. „Ideea principală a acestui proiect este aceea de a promova schimburile interculturale şi de a conserva identitatea culturală în faţa globalizării culturii. Activitatea sa este strâns legată de promovarea Convenţiei UNESCO pentru promovarea şi protejarea diversităţii culturale, ratificată în 2005, şi a Convenţiei privind protejarea moştenirii naturale şi culturale a lumii.", a mai adăugat Nicoleta Zagura.

Anul acesta, tabăra de la Călimăneşti şi-a propus  să se desfăşoare pe două nivele, unul de lucru – al pictorilor consacraţi şi celălalt al şcolii de pictură pentru copii, şapte dintre participanţi fiind juniori. Printre artiştii participanţi se numără pictorul bulgar stabilit în Statele Unite Peter Micev, Tatiana Ivanova (Bulgaria), Zaal lobjanidze (Georgia), Faust Campama (Andora), Ana Asavei şi Eugen Raportoru din România.

Leave a Response