|duminică, ianuarie 19, 2025
  • Follow Us!

Hackeri din Valcea si din alte şase oraşe, prinşi cu ajutorul FBI 

Hackeri din şase oraşe,

prinşi cu ajutorul FBI

Comercianţii vâlceni primesc o lovitură grea

Anda Vlad

 Aproximativ 30 de apartamente şi case în case se aflau suspecţi de fraude informatice din şase oraşe au fost percheziţionate marţi dimineaţa, în urma unei descinderi în masă la care au participat şi reprezentanţi FBI. Echipe mixte de poliţişti, jandarmi şi procurori au descins la domiciliile hackerilor din Râmnicu Vâlcea, Bucureşti, Sibiu, Alexandria, Drăgăşani şi Hunedoara, acţiunea forţelor de ordine fiind denumită ,,MALWARE”.

În timpul acţiunii au fost identificate şi ridicate în vederea cercetărilor 19.500 de lei, 24.300 de euro, 4.580 lire sterline, 1.100 de dolari, 18 laptop-uri, 12 unităţi de calculator şi hard discuri, 29 de telefoane mobile, 8 memory stick-uri, 5 modem-uri, 6 cartele SIM, 2 routere, 2 receivere şi 1 switch. Majoritatea unităţilor centrale şi a laptop-urilor erau conectate la internet şi erau folosite pentru comiterea infracţiunilor informatice.

5 persoane au fost duse la sediul SCCO Vâlcea pentru cercetări, din primele date rezultând că membrii grupărilor se ocupau cu activităţi ilicite de accesare a sistemelor şi conturilor bancare ale unor cetăţeni străini, după care organizau licitaţii fictive pe diferite site-uri, unde au atras sute de cetăţeni străini. În urma infracţiunilor aceştia au dobândit până în prezent peste 400.000 de euro, bani cu care au reuşit să-şi cumpere case, maşini de lux, etc. Dată fiind complexitatea acţiunii şi ingeniozitatea modului de operare folosit de membrii acestei grupări infracţionale a fost nevoie de monitorizarea permanentă a acestora, folosindu-se şi specialişti FBI.

În atenţia FBI

„Amploarea fenomenului privind criminalitatea informatică la nivelul judeţului Vâlcea a determinat poliţiştii din structura FBI să-şi intensifice activităţile de investigare, identificând mai multe grupuri criminale organizate constituite în scopul săvârşirii infracţiunilor de acest gen. Pentru identificarea suspecţilor s-au desfăşurat activităţi anterioare, coordonate de procurori din cadrul DIICOT – Serviciul Teritorial Vâlcea.” – au precizat surse din cadrul Poliţiei Vâlcea.

În urma unei solicitări FBI (Federal Bureau of Investiagtion), procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) au monitorizat aproximativ şase luni activitatea reţelei de licitarori prin internet, ca urmare a prejudicierii mai multor cetăţeni americani.

La acţiunea de marţi au participat 80 poliţişti din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Vâlcea, Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Piteşti şi Direcţiei Generale de Combatere a Criminalităţii Organizate, Detaşamentului Poliţiei de Intervenţie Rapidă Vâlcea, cu sprijinul SCCO Sibiu, SCCO Hunedoara, 100 de jandarmi ai Brigăzii Speciale de Intervenţie ,,Vlad ├×epeş” Bucureşti.

Romeo Chiţa arestat în casa deputatului PD-L Neamţ, Dumitru Puzdrea

Surse judiciare au precizat ca liderul grupării a fost găsit în locuinţa deputatului PD-L de Neamt Dumitru Puzdrea, care – conform declaraţiei de avere completată în 9 iunie 2008 – are ca proprietăţi imobiliare un apartament în sectorul 1 al Capitalei. Deputatul PDL Dumitru Puzdrea a declarat, marţi, că nu ştie despre descoperirea de către procurorii DIICOT a liderului unei reţele de fraude pe internet în locuinţa sa, că soţia sa a închiriat apartamentul unei persoane, iar Politia urmează să le dea mai multe detalii.

Liderul reţelei se numeşte Romeo Chiţă, el fiind găsit în locuinţa pe care a închiriat-o de la soţia deputatului PDL Neamţ. Termenul “malware” este folosit pentru a descrie orice formă de software periculos, care poate prelua controlul asupra PC-ului şi produce daune sau cel puţin comportări stânjenitoare, ca: viruşi, troieni, conţinut activ nedorit etc. Principalele categorii de malware sunt reprezentate de viruşi, viermi, troieni şi hoaxes. În general, se greşeşte numindu-se "viruşi" toate programele create în scopuri dăunatoare: viruşii sunt doar un tip de malware.

Iată lista celor audiaţi marţi de procurorii DIICOT

Târnăcop Virgiliu Iulian – Vâlcea
Chera Cristian – Vâlcea
Merca Gh. Mădălin – Bucureşti
Nicolăiţă – Vâlcea
Anuţa Alexandru – Vâlcea
Tudor Manuel Alexandru – Bucureşti
Chera Ionuţ – Vâlcea
Chiţa Romeo -VL – capul reţelei
Radu Teodor Viorel – Vâlcea
Jurja Mihai – Bucureşti
Stan Solomon – Bucureşti
Antonie Cristian Reddy – Drăgăşani
├×urlea Claudiu Virgil – Hunedoara
Olteanu Nichita Cătălin – Vâlcea
Mugioiu Mihail Cristian – Vâlcea
Bunescu Petre Cătălin – Măciuca
Bunescu Alin Ionuţ – Bălceşti
Enescu Costin – Drăgăşani
Matei Marian Valentin – Argeş
Vlădoiu Ioan Andrei – Rm. Vâlcea
├×ârlea Bogdan – Vâlcea
Barbu Constantin Cătălin – Vâlcea
Tudor N. – Vâlcea

Leave a Response