Negocierile pentru vânzarea Dacos vor fi finalizate la sfârşitul lunii august
Negocierile pentru vânzarea Dacos vor fi finalizate la sfârşitul lunii august
• cel mai probabil, compania va fi vândută societăţii Veolia din Franţa
Chiar dacă nu admite că una dintre soluţii ar fi vânzarea companiei Dacos SRL Râmnicu Vâlcea, proprietarul Dan Petrescu a spus că, în prezent, se află în negocieri cu o companie de transport din Europa. Potrivit precizărilor formulate tot de Dan Petrescu, negocierile vor fi încheiate spre finele lunii august din acest an. Chiar în primăvara acestui an, conducerea Dacos a anunţat public că a „încetinit” negocierile de vânzare a firmei către o companie internaţională, cu toate că anunţase de două ori „iminenta” vânzare a SC Dacos SRL.
Motivul a fost explicat chiar de către Dan Petrescu: licitaţia pentru trasee, unde au fost prezente peste 4.000 de companii de transport. Creşterea preţului petrolului la nivel internaţional are efecte şi asupra costurilor companiilor de transport terestru din România, Dacos având cheltuieli cu până la 35% mai mari. De la 1 iunie, Dacos a crescut tarifele cu 20%, din motive care ţin tot de preţul petrolului.
În primele şase luni ale acestui an, afacerile companiei au crescut cu 20%, cea mai mare parte a veniturilor venind din cursele interne. Anul trecut, cifra de afaceri a companiei a fost de aproximativ şase milioane de euro, cu 25% mai mult faţă de anul anterior. Aceeaşi creştere ar putea fi înregistrată şi în acest an, până la 7,5 milioane de euro. Dacos are o flotă de 58 de autocare şi se ocupă, în special, cu transportul intern. Ocazional, compania organizează curse în Europa, cele mai solicitate destinaţii fiind Spania şi Italia.
Pe piaţa autohtonă, principalii concurenţi ai Dacos sunt Atlassib şi Eurolines, urmaţi de Open World. Potrivit datelor Federaţiei Operatorilor de Transport, în România, această piaţă este acoperită, în proporţie de 50%, de Atlassib şi Eurolines, urmate de Dacos şi Open World (30%), iar restul, de companii mai mici, care fac transport de persoane cu unul sau cu două autocare. Compania de transport SC Dacos SRL va investi, în acest an, aproximativ 5 milioane de euro în achiziţionarea a 16 autocare noi.
Deja, Dacos a achiziţionat opt autocare, urmând ca, până la finele acestui an, să mai cumpere încă opt. La începutul acestui an, proprietarul companiei Dacos arunca informaţia că se află în „negocieri avansate” cu o firmă internaţională pentru vânzarea companiei pe care o conduce. Dan Petrescu spunea că era în discuţii serioase cu două companii din Europa de Vest şi încă una din Statele Unite ale Americii. Pe căi neoficiale, am aflat că cei doi cumpărători interesaţi de Dacos erau companiile Veolia din Franţa (care a mai purtat negocieri şi anul trecut cu Dacos) şi încă o firmă din Austria.
Dan Petrescu mai considera că tranzacţia s-ar putea ridica la circa 25 milioane de euro. Aceasta putea fi prima tranzacţie pe piaţa transportului terestru de persoane după ce unul dintre cei mai importanţi jucători din domeniu, Eurolines, a anunţat că este în discuţii cu operatori străini pentru dezvoltarea unui parteneriat. Societatea Dacos SRL a fost înfiinţată în data de 3 martie 1992 de către Dan Petrescu, în prezent, unicul acţionar al firmei. În prezent, societatea are un capitalul social de 457.000 lei, din care 70.446 lei aport în natură al asociatului unic, iar restul de 386.554 lei reprezintă capital social vărsat în numerar.
Ultima majorare de capital a avut loc în data de 20 iunie 2005, conform încheierii nr. 18097/20 iunie 2005. Dacos foloseşte în prezent peste 100 de staţii publice pentru îmbarcarea sau debarcarea clienţilor şi, pentru efectuarea zilnică a programului de transport, mai mult de 50 de autocare. Structura parcului deţinut este caracterizată de un grad de confort ridicat, toate autocarele folosite în transportul de persoane fiind dedicate transportului turistic.
Urmare reformulării strategiei de dezvoltare, Dacos poate fi identificat acum în activitatea desfăşurată de următoarele companii: Dacos Service (se ocupă de activitatea de întreţinere şi reparaţii a autocarelor proprii), Dacos Parts (se ocupă cu aprovizionarea cu piese de schimb din import) şi Dacos Med (monitorizează din punct de vedere medical activitatea desfăşurată de componentele “sistemului” Dacos). În prezent, în cadrul societăţii lucrează peste 220 de salariaţi.