Bătălia pentru Parlament
Bătălia pentru Parlament
Loteria uninominalelor
Sistemul de vot uninominal este desigur mai bun decât cel pe liste. Dar calcule exacte arată dinainte de vot, în cel puţin 50% din colegii, ce partid va câştiga mandatul din zona respectivă. În aceste condiţii trasul sforilor uneori mascat de alegeri interne este în plină desfăşurare. Unii lideri stabilesc intenţionat candidaţi salbi în anumit colegiu pentru a ajuta alt partid. La rândul său partidul respectiv va arunca un candidat slab în colegiul întâiului lider spre a-l ajuta pe acesta. Jocurile de culise nu ţin cont de dorinţele şi speranţele electoratului ci numai de interese personale sau ale unor grupuri mici.
Colegii bătute în cuie
Membrii Comisiei de cod electoral au trasat deja colegiile uninominale din 20 de circumscripţii electorale. În judeţul Vâlcea vor fi aleşi astfel 6 deputaţi şi 3 senatori. Colegiul 1 pentru Camera Deputaţilor este format din localităţile din zona Bălceşti, colegiul 2 – din zona Drăgăşani. Colegiul 3 este compus din: o parte a municipiului Râmnicu Vâlcea, Ocnele Mari, Mihăeşti, Băile Govora, Şirineasa, iar colegiul 4 cuprinde: cealaltă parte a municipiului Râmnicu Vâlcea, Vlădeşti, P. Măglaşi, B. Olăneşti.
Cel de-al cincilea colegiu cuprinde localităţile Călimăneşti, Sălătrucel, Berislăveşti, Racoviţa, Titeşti, Perişani, Boişoara, Bujoreni, Muereasca, Brezoi, Câineni, Malaia, Voineasa, Dăieşti, Runcu, Budeşti, Goleşti, Milcoiu, N. Bălcescu, Dănicei, Stoileşti, Galicea iar colegiul uninominal 6 cuprinde zona Horezu. Pentru Senat, în judeţul Vâlcea, primul colegiu va fi compus din colegiile 1 şi 2 de deputaţi, al doilea colegiu senatorial va fi format din suprapunerea colegiilor 5 şi 6, iar al treilea colegiu din Senat cuprinde colegiile 3 şi 4 de deputaţi.
Liberal-democraţii ţintesc municipiul
Înscrierile pe listele partidelor pentru alegerile parlamentare nu s-au încheiat, ba din contră, apar tot mai mulţi pretendenţi, fie că sunt impuşi de la centru sau sunt desemnaţi de partid prin vot democratic. Candidaţii nici măcar nu sunt siguri dacă vor un fotoliu de senator sau deputat. În PDL listele nu sunt definitivate. Potenţialii candidaţi încearcă să se hotărască dacă vor opta pentru Senat sau Camera Deputaţilor.
Cert este că nume sonore din PDL şi-au exprimat intenţia de a candida la alegerile din toamnă. Sorin Zamfirescu, fostul primar al Râmnicului se pare că va candida în colegiul Râmnicu Vâlcea Nord pentru Camera Deputaţilor, în timp ce Samoil Vâlcu va reprezenta partea de sud a Râmnicului. Actualul senator Dorel Jurcan se gândeşte şi el serios să mai obţină un mandat de patru ani ca senator, reprezentând colegiul Râmnicu Vâlcea Sud – Râmnicu Vâlcea Nord. „Cu siguranţă, nu voi candida într-o zonă unde lumea nu mă cunoaşte. Având în vedere că la municipiu am luat cele mai multe voturi, probabil aici voi fi repartizat”, susţine Zamfirescu.
Notorietate pare să fie principalul atu al candidaţilor PDL pentru Parlament, luând exemplul edilului Mircia Gutău, care la alegeri a obţinut peste 70 la sută din votul cetăţenilor. Totodată, democrat-liberalii vâlceni au infirmat zvonurile potrivit cărora Elena Udrea, secretarul PDL ar urma să candideze pentru Parlamentul României reprezentând judeţul Vâlcea. Printre cei dornici să ajungă în Parlament mai sunt vehiculate nume ca Petre Ungureanu, Iuliana Moise şi Bogdan Almaşi. Democrat liberalii speră să obţină cel puţin trei mandate de deputaţi şi alte două de senatori. Fostul ministru Valeriu Stoica vrea să candideze şi el în Vâlcea.
Candidaţii PNL
Fostul director al Serviciului de Informaţii Externe (SIE), Cătălin Harnagea ar putea candida pentru un mandat de deputat în Colegiul Bălceşti. Loc dorit şi de Nicolae Badea, directorul Direcţiei de Protecţia Copilului. Doi dintre cei care au şanse reale de a intra în Parlament sunt Cristian Buican, care va candida pentru Camera Deputaţilor în colegiul Nord şi Emilian Frâncu care va candida pentru un mandat de senator în Colegiul Nord plus Horezu.
Pentru Râmnic se bat patru liberali. Ion Nicolae şi Bogdana Gras se vor confrunta într-un vot intern al liberalilor din colegiul Râmnic Sud în timp ce Bogdan Badea şi Aristotel Ungureanu vor face acelaşi lucru pentru Colegiul Râmnic Nord. În Colegiul Drăgăşani va candida doctorul Alin Pavelescu , fost candidat şla primăria Drăgăşani la recentele locale. În Colegiul Horezu va fi desemnat Ilie Fârtat. În Colegiul Senat centru liberalii îl bagă în luptă pe Gheorghe Ioniţă iar în Colegiul Senat Drăgăşani plus Bălceşti PNL merge tot cu un medic, Gheorghe Folea
25 august, termen limită pentru pesedişti
Un al candidat de la nivel naţional „repartizat” judeţului Vâlcea ar putea fi social democratul, Cristian Diaconescu.Social democraţii l-au aruncat din nou în bătălia electorală pe deputatul Aurel Vlădoiu, care deja şi-a depus candidatura pentru colegiul Horezu. Se pare că şi Remus Grigorescu îşi doreşte să reprezinte Vâlcea în Parlament, acesta optând pentru zona Bălceştiului. În cazul lui Vasile Bleotu va candida pentru un mandat de deputat în Drăgăşani sau de senator în colegiul Drăgăşani plus Bălceşti.
Deputatul Aurel Vlădoiu a declarat că lista candidaţilor cu care Alianţa PSD+PC va aborda campania electorală pentru alegerile parlamentare din toamnă va fi definitivată până cel mai târziu pe 25 august. „Noi am fixat termenul de 25 august ca fiind termenul limită cel mai târziu în care candidaturile vor fi finalizate pe fiecare colegiu. „