|duminică, ianuarie 19, 2025
  • Follow Us!

Centru anticorupţie la Vâlcea 

Centru anticorupţie la Vâlcea

Reprezentanţii Centrului Naţional pentru Integritate au precizat că, în scurt timp, se vor înfiinţa astfel de centre în mai multe judeţe din ţară, inclusiv la Vâlcea. CNI şi-a propus să dezvolte 23 de Grupuri de acţiune anticorupţie în tot atâtea judeţe ale ţării, printre care Botoşani, Argeş, Dâmboviţa, Brăila, Constanţa, Dolj, Mehedinţi, Gorj, Tulcea, Vaslui, Hunedoara, Bacău, Călăraşi, Ialomiţa, Prahova, Vâlcea, Neamţ, Vrancea, Giurgiu, Caraş-Severin, Arad, Timiş, Bihor şi Ilfov, în cadrul cărora sunt dezbătute măsuri necesare pentru îmbunătăţirea şi creşterea eficienţei instituţiilor în prevenirea corupţiei.

Coordonatorul centrului, Alexandru Cumpănaşu a criticat recent Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), despre care a afirmat că este „una dintre cele mai inactive instituţii din România” şi a spus că CSM trebuie să evite să se transforme într-un for politic „care să mulţumească şi pe unul şi pe celălalt”. „Nu am văzut prea multe cazuri în care CSM să se sesizeze cu privire la activitatea procurorului sau judecătorului şi să ia nişte decizii. Trebuie să îşi facă şi curăţenie în ogradă, pentru că, altfel, dacă nu vine cu nişte exemple în care arată că a sancţionat un judecător sau un procuror care nu şi-a făcut bine treaba, nu poţi să ai prea mare încredere în el”, a afirmat coordonatorul CNI.

Alexandru Cumpănaşu a avut o atitudine similară şi faţă de Colegiul Medicilor, pe care l-a considerat „protectorul infractorilor din sistemul sanitar”. „Colegiul Medicilor doarme pe el de când mă ştiu eu. Noi avem în vedere ca acest colegiu să fie complet restructurat sau să devină mai activ, pentru că toate dosarele penale înaintate către el mor înainte de a ajunge la judecător”, a susţinut coordonatorul CNI. CNI este susţinut de Asociaţia pentru Implementarea Democraţiei România, în parteneriat cu Ministerul Internelor şi Reformei Administrative, împreună cu ambasadele Marii Britanii Regatului ├×ărilor de Jos, Suediei, Finlandei şi Germaniei din ţara noastră.

Scopul CNI este sprijinirea cetăţenilor în scopul interacţionării cu MIRA, încurajarea voluntariatului tinerilor pentru a lupta împotriva corupţiei şi educarea acestora cu privire la cauzele şi riscurile corupţiei, întărirea relaţiei dintre MIRA şi societatea civilă.

Leave a Response