Cristian Buican se pregăteşte pentru postul de deputat
Cristian Buican se pregăteşte pentru postul de deputat
Colegiul Brezoi votează consecvenţa unui politician de excepţie
Cristian Buican este cu siguranţă vâlceanul cel mai îndreptăţit să reprezinte un colegiu în Camera Deputaţilor. În această toamnă se va vota pentru prima dată uninominal pentru Parlament. Pentru prima dată un parlamentar nu va mai reprezenta un teritoriu foarte mare ca suprafaţă şi populaţie, un judeţ, ci va fi alesul unei zone mai restrânse de care se poate ocupa mai intens şi pe care o poate vizita mai des în week-end-uri şi vacanţe parlamentare.
Vâlcenii pot elimina pralamentarii impuşi altădată de liste
Cristian Buican este un politician pe care îl cunoaşte nu numai populaţia din Colegiul Brezoi, unde s-a născut ( Perişani) . Este un tânăr liberal a cărei ascensiune politică s-a făcut treptat, după 15 ani de muncă ,în care cuvântul „consecvenţă” l-a caracterizat. Om de cuvânt, echilibrat, cinstit, bun profesionist, cunoscător al problemelor locale din fiecare localitate, legat de mediul rural Buican va beneficia în campania electorală de susţinerea unui număr mare de canale media. Ziariştii îl simpatizează nu neaparat pentru figura carismatică şi în nici un caz pentru că ar fi un bogat care poate cumpăra cuvinte scrise şi mai ales poate plăti deformarea adevărului.
Cristian Buican este un politician de excepţie pentru că este altfel. Îl simţi că nu vrea putere pentru el, că nu aleargă pentru bani, că nu are copii ale căror cariere vrea să le construiască prin influenţă şi pentru care vrea să strângă averi. Copii lui sunt sutele de elevi pe care i-a avut sau de care a avut grijă în centrele de Plasament. Femeile din viaţa lui sunt sutele de profesoare, învăţătoare, funcţionare publice, colege de partid, femei de la ţară cu multe greutăţi şi mulţi copii, pe care a încercat să le ajute în carieră, în problemele de famile, în cele politice. Nu este misogin, nu este îngâmfat, nu este parvenit.
Prietenii săi nu sunt neaparat colegii de generaţie alături de care merge la o bere ci toţi bărbaţii care l-au cunoscut şi care nu îi sunt adversari politici.Toată lumea ştie că în cele 23 de localităţi din colegiul Brezoi tânărul liberal este cunoscut, are prieteni, are mulţi susţinători. Şi adversarii ştiu că el va fi cel care va obţine cel mai mare număr de voturi. Numai că alegătorii trebuie să ştie şi din păcate mulţi dintre ei nu ştiu că un candidat primeşte mandatul doar dacă obţine la vot jumătate plus unul din numărul voturilor exprimate.
Nu există un al doilea tur de scrutin între primii doi clasaţi. Iar dacă un candidat nu obţine direct mandatul poate să nu îl obţină la redistribuire chiar dacă are cel mai mare număr de voturi din colegiul respectiv. De exemplu Buican ar putea să obţină 20.000 de voturi dar dacă acestea nu reprezintă jumătate din numărul voturilor totale din Colegiul respectiv deputat ar putea ajunge un candidat votat de doar 6000 de alegători.
Tocmai de aceea în perioada următoare vom prezenta proiectele candidatului liberal, ceea ce pregăteşte să facă când va ajunge deputat. Proiectele sunt legate de comunităţile din zonă şi d e problemele lor. El le cunoaşte tocmai pentru că vorbeşte mereu cu oamenii din zonă, cu cei aleşi primari sau consilieri dar şi cu cetăţenii din fiecare sat.
Subvenţii pentru toţi agricultorii
La sfârşitul săptămânii candidatul liberal Cristian Buican a petrecut o oră în redacţia noastră timp în care a vorbit în principal despre problemele pe care le au cetăţenii din acest colegiu datorită disfuncţionalităţii din APIA (Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură).
„Am discutat cu sute de proprietari de terenuri care nu au reuşit să încaseze subvenţiile prevăzute de lege. Am descoperit mai multe hibe în sistem care au generat aceste nedreptăţi. APIA dispune de un sistem de cartografiere a terenurilor făcută prin satelit. Hărţile sunt bune dar pe ele nu au fost identificate suprafeţele exacte pe care le deţine fiecare proprietar.
Oamenii care au solicitat subvenţii au fost puşi de funcţionarii din APIA să îşi recunoască pe hartă suprafeţele. Mulţi dintre fermieri sunt oameni bătrâni care nu ştiu să citească o hartă sau oameni care au un nivel de şcolarizare mai redus. Apoi sunt oameni care folosesc de generaţii aceste suprafeţe în armonie cu vecinii dar nu ştiu exact care este suprafaţa pe o hartă, au hotare stabilite în minte, trebuie să se afle pe teren ca să poată spune că terenul lor este până la nu ştiu ce copac, bolovan sau reper natural.
Aceştia au greşit în indicaţiile lor pe hartă. Şi apoi, la verificările prin calculator s-a dovedit că suprafeţele pentru care solicitau subvenţii se suprapuneau cu altele ale altor proprietari sau cu terenuri din domeniul public sau privat al unor administraţii locale. Şi nu au primit banii. Nu este în regulă. APIA a beneficiat de fonduri imense pentru a se organiza, pentru a pune la punct un sistem viabil. A avut posibiliatea de a angaja specialişti. Are o tehnică excelentă şi de multe ori oameni buni în structuri.
Ei bine cred că un management bun al acestei instituţii precum şi un regulament intern conceput în sprijinul fermierilor ar elimina astfel de situaţii. Bani sunt pentru a acorda subvenţii tuturor agricultorilor. În aceste condiţii nu este normal ca să fie vitregiţi, atenţie, exact acei fermieri cu suprafeţe mai mici, oameni cu nivel de şcolarizare redus, oameni în vârstă şi care au terenuri în zone d e munte în care trebuie făcute eforturi deosebite pentru a obţine recolte rezonabile.
M-am consultat cu mai mulţi colegi şi cred că unul din primele lucruri pe care le voi face când voi fi deputat va fi să contactez toţi membrii comisiei pentru agricultură din Camera Deputaţilor pentru a găsi o soluţie prin care să remediem mai bine zis să îmbunătăţim calitatea serviciilor oferite de APIA. Consultanţa fermierilor trebuie să meargă până la capăt. Fiecare om, fiecare solicitant trebuie ajutat să obţină dreptul legal într-un termen cât mai scurt. Ştiu că situaţii de acest gen nu sunt numai în Colegiul Brezoi şi în nici un caz numai în judeţul Vâlcea.
De aceea cred că voi putea capacita deputaţi din toate zonele ţării şi din toate partidle pentru a sprijini acest proiect. În paralel voi ajuta administraţiile locale din Colegiul Brezoi să înceapă o operaţiune de ajutorare a populaţiei din medfiul rural în sensul că toate tereneurile să fie intabulate.
Vreau ca după patru ani d e mandat orice cetăţean din Colegiu Brezoi să ştie ce teren are, să aibă titlu de proprietate pe el iar acel teren să fie identificat, şi intabulat. Acest lucru va uşura vânzarea, arendarea, închirierea, ipotecarea, luarea de credite şi primiea de subvenţii tuturor şi va permite şi administraţiilor locale calcularea corectă a bugetului de venituri.”