Critică constructivă
Critică constructivă
Traian Guminski
Majoritatea politicienilor, vedetelor din lumea muzicii sau filmului, şefilor din administraţiile locale , şefilor de isntituţie, patronilor, primarilor, sportivilor nu le plac criticile presei. Mulţi le consideră atacuri comandate de rivali, adversari duşamni reali sau imaginari. Sunt dintre cei care le consideră şi tentative de şantaj şi asta datorită acelor uscături din presa centrală şi locală care fac de râs breasla noastră.
Acei puţini indivizi raţionali care pot să îşi recunoască greşelile sau slăbiciunile, lacunele profesionale sau politice şi care încearcă să îndrepte, să repare, să nu mai repete aceleaşi greşeli, să evolueze, să găsească soluţii, acei indivizi progresează. Flosesc şuturile în fund ale presei ca să facă paşi înainte. Sunt puţini, sunt greu de găsit în România dar există. Săptămâna trecută am criticat câţiva tineri consilieri locali. În cel mult trei fraze am atras atenţia acestora că dau divadă de neimplicare politică şi administrativă şi că apar publicului ca nişte propulsaţi pe nedrept în consiliu care nu s e pricep şi care nu fac.
Unul dintre ei ne-a înjurat pe la colţuri şi nu a înţeles nimic. Altul cred că nici acum nu a aflat ce am scris despre el ( ea) deoarece nu citeşte nici presa ( poate doar cea de modă şi cu poze de autoturiseme) şi probabil nici hotărârile de consiliu pe care le votează mecanic. Al treilea ne-a uimit prin reacţia sa. Este vorba de liberalul Adrian Panduraşu, lider al organizaţiei municipale de tineret şi cunoscut om de afaceri. Acesta nu ne-a dat telefoane să ne reproşeze, nu s-a plîns la colegii sau şefii din partid, nu ne-a înjurat.
În schimb s-a consultat cu oamenii săi de încredere din organizaţie şi din firmele sale. Şi s-a mişcat repede. A înaintat consiliului local o propunere interesantă, aceea ca toţi consilierii să renunţe la indemnizaţiile pe luna în curs pe care să le doneze familiilor afectate de incendiul din blocul de pe Gib Mihăescu. A solicitat edilului alcătuirea unei comisii care să verifice ce se întîmplă cu hidranţii de la toate imobilele din municipiu,a solicitat un inventar al acestora şi un raport privind starea de funcţionare şi eventualul necesar.
A emis un comunicat în care anunţa presa că una din firmele sale va asigura materialul necesar refacerii unei camere din fiecare apartament afectat de incendiu. Nu analizăm acum eficienţa şi oportunitatea demersurilor sale. Important este că acest om a dovedit că este receptiv la critici şi că încearcă să evolueze, să se implice activ în viatţa administrativă la fel cum s-a implicat în campaniile politice. Un ales local nu trebuie doar să lipească afişe din patru în patru ani, să răspândească pliante , să dea declaraţii presei, să împartă pixuri şi brichete.
Adrian Panduraşu a dovedit că a înţeles mesajul nostru şi nu l-a interpretat ca un atac al adversarilor , o răutate a gazetarilor sau o tentativă de şantaj. Îl felicităm pe tânărul liberal şi aşteptăm şi faptele colegilor săi din consiliu. A tututror nu numai a celor tineri. Şi pe cele ale consilierilor judeţeni preocupaţi mai mult în ultima perioadă în a se certa pe comisii şi pe dreptul sau nedreptul unora de a fi reprtizat într-o anumită comisie. Electoratul nu are nevoie de discuţii sterile ci de decizii eficiente.