Directorul Andreescu a cerut suplimentarea numărului de bilete de tratament
Directorul Andreescu a cerut suplimentarea numărului de bilete de tratament
Pensionarii vâlceni se luptă cu turiştii pentru locuri de cazare la Marea Neagră
Letiţia LAZăR
La sediul Casei Judeţene de Pensii Vâlcea au fost depuse peste 9.000 de cereri de solicitare a unui bilet de tratament până în prezent în condiţiile în care Casa Naţională de Pensii a transmis judeţului Vâlcea 4.700 de bilete de tratament. Conducerea a cerut suplimentarea numărului de bilete de tratament, astfel încât o mare parte din cererile înregistrate să aibă şi finalizare.
Directorul executiv Gabriel Andreescu susţine că operatorii de turism din staţiuni nu deservesc doar pensionarii, în staţiuni fiind prezente şi persoane din alte categorii sociale, venite la odihnă, prin intermediul agenţiilor de turism sau pe cont propriu, ceea ce face ca spaţiile de cazare să nu facă faţă cererii. „Pentru a se evita imposibilitatea onorării tuturor cererilor de bilete de tratament, apelăm la înţelegerea potenţialilor beneficiari să conştientizeze că acestea sunt bilete de tratament, nu de odihnă, şi se pot folosite pe tot parcursul anului, nu doar în sezonul estival.
De asemenea, ne confruntăm cu o mare problemă, şi anume imposibilitatea asigurării cererii pentru litoralul românesc, având în vedere numărul mare al turiştilor existenţi în prezent la Marea Neagră. Ca de fiecare dată, în topul preferinţelor pensionarilor vâlceni sunt staţiunile din judeţul Vâlcea, urmate de litoral, Covasna, Heculane şi Băile Felix. Preferinţa vâlcenilor pentru staţiunile vâlcene se datorează atât faptului că acestea sunt situate aproape de locuinţa beneficiarilor, dar şi faptului că în aceste staţiuni se tratează o gamă variată de afecţiuni”, a mai spus directorul Alexandrescu.
Repartizarea biletelor, afişată pe site şi la sediul instituţiei
Pentru obţinerea unui bilet de tratament, pensionarii trebuie să depună o cerere tip la care se anexează ultimul cupon de pensie, recomandare medicală şi copie după actul de identitate. Pensionarii trebuie să plătească 50 la sută din valoarea sejurului, restul până la acoperirea costurilor fiind asigurată din bugetul de asigurări sociale. Pentru a evita neclarităţile, directorul executiv al Casei Judeţene de Pensii Vâlcea, Gabriel Andreescu, susţine că aceste bilete sunt netransmisibile şi pot fi ridicate de la sediul Casei de Pensii doar de titular sau de o persoană împuternicită prin act notarial să reprezinte pensionarul.
„Pentru a se evita posibilele aglomeraţii de la sediul Casei Judeţene de Pensii Vâlcea, aceste cereri se pot depune, pe tot parcursul anului şi prin intermediul poştei. În acest mod, pensionarii nu vor mai fi nevoiţi să vină până la sediul instituţiei pentru a-şi depune cererile, în acest mod evitându-se repetarea incidentului produs la sfârşitul anului trecut la Casa de Pensii. Repartizarea biletelor de tratament este afişată atât la parterul instituţiei, de pe Calea lui Traian, cât şi pe site-ul instituţiei: www.cjpvl.unet.ro”, mai adaugă directorul Gabriel Alexandrescu.