|sâmbătă, ianuarie 18, 2025
  • Follow Us!

Cea mai veche şcoală din Ocniţa, lăsată în voia sorţii 

Cea mai veche şcoală din Ocniţa, lăsată în voia sorţii

• Clădirea unde a învăţat şi preşedintele CJ, Ion Câlea, a fost lăsată în voia sorţii de muncitori
• Firma constructoare nu şi-a primit la timp banii pentru lucrări

Începutul anului şcolar poate fi unul cu multe probleme la Ocnele Mari, din cauza faptului că Şcoala cu clasele I – IV Ocniţa, care a intrat în acest an într-un proces de reabilitare generală a fost „părăsită” de câteva luni de muncitorii firmei care se ocupa de lucrări. Firma care a câştigat licitaţia a început lucrările, dar nu le-a mai continuat din cauza faptului că nu şi-a primit banii la timp. La şcoala cu pricina, care este cea mai veche din Ocnele Mari, se mai păstrează încă mobilier care datează din anii 50- 60, aici fiind de altfel elev, în clasele primare, chiar actualul preşedinte al Consiliului Judeţean Vâlcea, Ion Câlea.  

An şcolar sub semnul întrebării

Sute de elevi de la Ocniţa riscă să înceapă şcoala în condiţii improprii, după ce şi în anul precedent de învăţământ au fost probleme, din cauza lipsei apei. Este posibil ca elevii să fie obligaţi să înveţe alternativ, pe schimburi sau înghesuiţi în cele câteva clase unde lucrările sunt aproape finalizate. Lucrările la unitatea de învăţământ au fost stopate din luna mai a acestui an. „Lucrările au fost oprite pentru că firma constructoare nu îşi primise banii la timp, dar mai este încă timp să fie finalizate.” – a precizat primarul oraşului, Petre Iordache.

Directoarea şcolii este însă disperată şi a apelat la forurile locale şi judeţene pentru a solicita remedierea situaţiei. „Am făcut un proiect pentru care ni s-au aprobat o parte din bani. Constructorul a demarat lucrările, iar noi am fost în situaţia de a reorganiza procesul de învăţământ pe mai multe schimburi. Din păcate, nu s-au respectat termenele de execuţie şi, din luna mai, nu am mai văzut nici picior de muncitor pe aici, deşi constructorul ne-a promis că mai poate recupera timpul pierdut şi că la 1 septembrie lucrările pot fi finalizate.” – spune Elena Florescu, directorul interimar al şcolii.

Fără autorizaţie de funcţionare

În aceste condiţii, şcoala din cartierul Ocniţa riscă să nu primească autorizaţie de funcţionare. De altfel, şcoala a funcţionat şi anul trecut fără autorizaţie sanitară, mai ales datorită amplasării WC-urilor insalubre în curtea unităţii. În mod normal, grupurile sanitare ar fi trebuit să fie amenajate în actualul spaţiu al bibliotecii. Şcoala din Ocniţa are două corpuri de clădire, vechi de peste o sută de ani. Unul dintre acestea a fost construit în anul 1870, iar cel de-al doilea, cel mai vechi, care are doar două săli de clasă este din anul 1963.

Dacă la clădirea veche de aproape 150 de ani sunt aproape finalizate două săli de clasă, la cea de-a doua au fost montate doar geamurile termopan, pentru care s-a făcut un contract de subantrepriză. Renovarea a început iniţial la clădirea veche, unde au fost văruiţi pereţii, schimbată podeaua şi geamurile, dar a rămas nefăcut … acoperişul, prin care a plouat apoi în interior.

Reprezentanţii conducerii şcolii spun că, şi în acest caz, lucrările au fost executate de mântuială deoarece, la scurt timp după începerea lor, parchetul din clase s-a umflat, iar tencuiala a căzut în unele locuri de pe pereţi. Mai nou, uşile din termopan au început şi ele să se umfle, iar acum abia se deschid atunci când este căldură afară. La cel de-al doilea corp al şcolii, cel unde lucrările sunt cu mult întârziate, orele s-ar desfăşura cu mare greutate. Clădirea nu a suferit niciodată renovări capitale, clasele sunt mici, iar un miros greu face aerul aproape irespirabil.

Şcoală construită din dărâmăturile Salinei

Respectiva clădire a fost construită din materialele rămase după dezafectarea magaziilor de la Salina Ocnele Mari. Directoarea şcolii spune că elevii vor învăţa mai ales în cele două clase din corpul vechi de clădire, dar, în cazul în care acestea nu vor putea fi folosite, va fi nevoie să fie înghesuiţi şi în clasele unde însă nu s-au realizat lucrările în interior. Cea mai mare problemă a respectivei unităţi de învăţământ sunt WC-urile, aflate în curte, pe marginea unui pârâu, care par a fi focare de infecţie la orice oră. Reprezentanţii primăriei spun că şi acestea trebuie modernizate, dar până acum firma constructoare nu s-a apucat de lucrări.

Fără bani
 
Conducerea Primăriei Ocnele Mari speră că situaţia se va rezolva cât de curând, dar asta depinde foarte mult de bani. „Reparaţiile capitale au început anul trecut şi proiectul a fost de 4,5 miliarde de lei vechi, 2 miliarde urmând să fie alocate de la Ministerul Educaţiei, dar nu au fost alocaţi până acum decât o parte din bani. Am luat legătura cu firma constructoare şi ne-au promis că vor veni să termine lucrarea, iar noi am cerut sprijin pentru alocarea fondurilor. Până acum, firma constructoare, Damila a primit în jur de 1,5 miliarde. Mai au de lucrat mai mult la exterioare.

Oricum, mai avem nevoie de circa 3 miliarde pentru mobilier, pentru că acesta este foarte vechi, unele corpuri sunt de când s-a înfiinţat şcoala, din 1950. ” – spune primarul Petre Iordache. Viceprimarul Constantin Lăzăroiu a spus însă că de la Guvern s-au alocat până acum circa 1,7 miliarde, iar de la bugetul local o sumă destul de mică. Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Vâlcea a demarat de asemenea o anchetă la această unitate de învăţământ, pentru a identifica soluţiile de rezolvare a problemei, dar toată lumea este sceptică în privinţa primirii şcolarilor în condiţii decente la 15 septembrie.

Şcoala de la Buda, închisă

Secretarul Primăriei Ocnele Mari, Dumitru Angheluţă spune că, în prezent, la Ocnele Mari mai funcţionează trei şcoli, având în total 230 de copii de vârstă şcolară şi 80 de preşcolari. Şcoala de la Buda a fost închisă în urmă cu 6-7 ani, din cauza lipsei elevilor, iar şcoala de la Ocniţa a rămas acum cea mai veche din localitate. Cu toate acestea, oraşul minier nu beneficiază încă de un microbuz şcolar pentru transportul elevilor.

     

Leave a Response