|sâmbătă, ianuarie 18, 2025
  • Follow Us!

Prefectul Renga l-a învins în instanţă pe Cîlea 

Eşecul „Sforerului“ Persu

Prefectul Renga l-a învins în instanţă pe Cîlea

• Pesediştii acuză Prefectura de partizanat politic
• Prefectul spune că activitatea consiliului nu este blocată complet

 Acţiunea prefectului de Vâlcea, Radu Renga, de a ataca în contencios administrativ modul de constituire a comisiilor de specialitate în cadrul Consiliului Judeţean Vâlcea a declanşat un război declarativ între cele două instituţii. La Tribunalul Vâlcea, unde s-a judecat acţiunea prefectului, instanţa i-a dat însă câştig de cauză lui Radu Renga.

Prefectul, acuzat de partizanat cu PNL-ul

Conducerea Consiliului Judeţean Vâlcea îl acuză pe prefect că „demonstrează partizanat politic” în acţiunea pe care a intentat-o împotriva unei hotărâri adoptate cu votul consilierilor judeţeni PSD şi PD-L. „Prefectul judeţului şi-a asumat o mare răspundere, atacând la instanţa de contencios administrativ hotărârea CJ. (…) Iniţiativa cu vădit caracter politic a Instituţiei Prefectului nu va face decât să blocheze funcţionarea instituţiilor şi serviciilor publice de interes judeţean, precum şi a consiliilor locale şi primăriilor din judeţ, care nu vor putea să primească sprijin din partea CJ”, a apreciat Ion Câlea.

În opinia conducerii CJ Vâlcea, nu prefectul judeţului ar fi trebuit să atace în contencios hotărârea cu pricina, ci consilierii judeţeni PNL, nemulţumiţi de felul în care s-a făcut împărţirea mandatelor în cele opt comisii de specialitate ale instituţiei. „Nerespectând principiul democratic potrivit căruia minoritatea se supune majorităţii, reprezentanţii liberali aleşi în CJ s-au supărat ca văcarul pe sat şi au părăsit sala de şedinţe,” se mai arată în comunicarea CJ.

Prefectul Renga: „Legea este obligatorie pentru toţi”

În replică, prefectul Radu Renga a explicat din nou că nu este vorba despre vreun partizanat politic, ci doar de respectarea legislaţiei în vigoare, care prevede că fiecare partid trebuie să fie reprezentat, în fiecare dintre comisiile de specialitate, proporţional cu numărul de mandate obţinute în urma alegerilor. „Legea este obligatorie, nu facultativă, iar una dintre atribuţiile prefectului o reprezintă însuşi controlul de legalitate asupra tuturor hotărârilor adoptate în CJ şi în consiliile locale.

Nu puteam să închid ochii şi să mă prefac că totul este în regulă, câtă vreme patru din opt comisii sunt constituite în mod ilegal. În două comisii nu există nici un consilier PNL, iar în celelalte două lipsesc consilierii PSD şi PD-L,” a subliniat prefectul Radu Renga. „Cu toate că nu eram obligat să port corespondenţă ca măsură prealabilă atacării în contencios administrativ, tocmai din dorinţa de a nu produce perturbări, le-am trimis două adrese, prin care le-am solicitat revizuirea hotărârii de constituire a comisiilor din CJ. În replică, în şedinţa de plen a consiliului, s-a votat ignorarea cerinţei de intrare în legalitate,” a adăugat, Renga.

Consiliul nu este blocat

În legătură cu faptul că activitatea Consiliului Judeţean nu ar fi total blocată, prefectul Radu Renga a spus că atacarea Hotărârii Consiliului Judeţean nr. 6/30.06.2008 privind aprobarea domeniilor de activitate în care se organizează comisiile de specialitate ale Consiliului şi componenţa acestora că Legea administraţiei publice locale arată clar că autoritatea deliberativă poate funcţiona, suspendarea de drept a unui act administrativ (reglementată de art.3 alin.3 din Legea contenciosului administrativ) nu înseamnă suspendarea întregii activităţi a Consiliului Judeţean Vâlcea.

„Proiectele de hotărâri pot fi discutate în plenul Consiliului Judeţean în şedinţe extraordinare. Mai mult, în cazul în care rapoartele comisiilor de specialitate nu sunt întocmite în termen de 30 zile de la înregistrarea proiectului de hotărâre, acestea se consideră implicit favorabile. Legal există chiar posibilitatea convocării Consiliului Judeţean într-o şedinţă extraordinară în care se poate face reorganizarea comisiilor de specialitate potrivit dispoziţiilor Legii administraţiei publice locale.” – se arată în comunicatul Prefecturii Vâlcea. În urma alegerilor locale din iunie, CJ Vâlcea are în componenţă reprezentanţi ai PSD (11 mandate), PD-L (11 mandate) şi PNL (10 mandate).

Leave a Response