Festivalul Rromilor – Costeşti, la cea de-a 35-a ediţie
Festivalul Rromilor – Costeşti, la cea de-a 35-a ediţie
Timp de trei zile Costeştiul este invadat de rromi din toată ţara şi nu numai. În perioada 7 – 9 septembrie se desfăşoară în comuna vâlceană, pe islazul deja cunoscut de pe valea Festivalul Cultural al Rromilor de zeci de ani, în ziua de Sfânta Marie Mică este mare sărbătoare.
Ajunsă la ediţia cu numărul 35, manifestarea comunităţilor de rromi de pretutindeni, a debutat în 1973 şi a devenit deja o tradiţie. Dimineaţa, ei participă cu mic cu mare la sfânta liturghie oficiată la Mănăstirea Bistriţa, unde aruncă cu bani grei pentru ca preoţii să scoată în curte moaştele Sfântului Grigorie, pe sub care, dacă treci de trei ori, se spune că ai noroc şi eşti sănătos vreme îndelungată. În ultimii ani a devenit un fel de obicei să fie sfinţite până şi maşinile de lux cu care ţiganii vin la celebra sărbătoare câmpenească.
Festivalul înseamnă spectacole de muzică şi dans, parade ale portului tradiţional, o paradă a fetelor ajunse la vârsta măritişului, concursuri de meserii între bresle. Anul acesta sunt aşteptaţi membrii ai etniei din şapte ţări europene. Mese întinse cu bucăţi alese, porci şi viţei la proţap, sticle de băutură care de care mai alese, sunt întinse pe islazul Costeştiului. Dar la marginea islazului, departe de aceste bunătăţi, sunt şi cei mai anevoiaşi care nu îşi permit toate acestea. Ei vând haine vechi pentru a-şi face de-ale gurii. Nici cântecul şi dansul nu mai sunt elemente de diferenţiere, ci banii şi bunurile deţinute.
Sute de rromi, vor invada Costeştiul
• Forţele de ordine au luat măsuri speciale de siguranţă
Pentru asigurarea măsurilor de ordine publică au fost mobilizaţi în zonă peste 60 jandarmi de la Inspectoratul Judeţean Vâlcea şi aproape toţi poliţiştii de la posturile din jur. „Am luat măsuri pentru ca persoanele să intre pe o parte şi să iasă pe alta, pentru a nu avea probleme. În acest scop au fost amenajate două poduri. Am discutat şi cu ei, astfel că probabil nu vor fi recalcitranţi.” – a declarat subcomisarul Constantin Buşi, de la Poliţia Horezu. Festivalul este organizat de Centrul Creştin al Rromilor şi se estimează că participă la festival aproximativ 5.000 de persoane din toată ţara.
Şeful Jandarmeriei Vâlcea, colonelul Ion Idu a precizat faptul că a solicitat sprijin şi la Inspectoratul general al Jandarmeriei. „Din ordinul inspectorului general al Jandarmeriei Române, la Costeşti vor fi prezenţi în timpul desfăşurării manifestărilor peste 30 de luptători din cadrul Grupării Mobile de Jandarmi Craiova, care au misiunea de a interveni în situaţia în care manifestările paşnice vor degenera în manifestări cu violenţă.” – a precizat şeful IJJ Vâlcea.
L.L., A.V.