|duminică, ianuarie 19, 2025
  • Follow Us!

├×iganiada de la Costeşti, mai săracă decât în anii trecuţi 

├×iganiada de la Costeşti, mai săracă decât în anii trecuţi

Sute de ţigani căldărari, argintari şi gabori din România şi-au sărbătorit ziua, luni, în cadrul Festivalului Naţional al Rromilor, în comuna Costeşti, la sărbătoare fiind prezent şi regele Cioabă, dar şi împăratul Iulian. Tradiţia întâlnirii de la Costeşti este veche de mai bine de trei decenii, de când un bulibaşă bătrân şi bolnav din Gorj s-a rugat la moaştele Sfântului Grigorie Decapolitul, care se află la Mănăstirea Bistriţa din zonă, să îi ierte păcatele şi să moară. Rromii povestesc că, după ce bătrânul bulibaşă a terminat rugăciunea şi a ieşit pe poarta mănăstirii a murit.

Rugăciune la mânăstire

Rromii vin de atunci de Sfânta Maria Mică să se roage mai întâi la moaştele sfântului, pentru sănătate şi prosperitate, după care îşi întind corturile şi mesele în câmpia din satul Bistriţa, unde împreună cu bulibaşii petrec cu vinuri şi băuturi scumpe, pui, curcani, miei şi purcei la proţap, sarmale, cârnaţi şi fructe. După ce şi-au aranjat mesele, rromii şi-au expus şi avuţia – maşini BMW şi Mercedes, dar şi kilogramele de bijuterii din aur, de la inele, cercei, lănţişoare până la lanţuri groase cu medalioane de câteva kilograme. „Pe lângă distracţie şi voie bună, această întâlnire e un bun prilej pentru a aranja căsătoriile între tinerii noştri.

Mai discutăm şi probleme politice ori punem bazele unei afaceri?, a declarat, luni, Mihai Lazăr, din Constanţa. Pentru împăratul Iulian şi regele Cioabă erau ridicate două corturi mari, cu steagul României şi al Uniunii Europene, iar în interior se aranjau mai multe mese care urmau să fie împodobite cu bunătăţi. Dimineaţa, rromii s-au rugat la mânăstirea Bistriţa, la moaştele Sfântului Grigorie Decapolitul, după care au întins mesele pline de purcei, miei la proţap, fructe şi dulciuri.

Distracţie pe ritmuri de manele

Seara, rromii s-au distrat pe ritmuri de manele. Peste 90 de jandarmi din judeţele Vâlcea şi Craiova, dar şi aproximativ 60 de poliţişti vâlceni au fost mobilizaţi în zona în care se desfăşoară festivalul, pentru a preveni izbucnirea unor eventuale incidente. Forţele de ordine au rămas la Costeşti până marţi, când au plecat rromii. Deşi numărul participanţilor a fost unul redus faţă de anii trecuţi, romii  au mâncat, au băut şi s-au distrat o zi întreagă. Nu au uitat să îşi etaleze bogăţiile şi nici să negocieze pentru fetele nemăritate.

Deşi cetăţenii de etnie rromă susţin că  pentru ei  ziua de 8 septembrie are o conotaţie religioasă, toţii ţiganii au profitat de ocazie pentru a-şi etala maşinile luxoase, lanţurile de aur şi mesele îmbelşugate. ├×iganii, cocoţaţi pe cel mai înalt deal, s-au adunat cu purcel, căţel şi mai ales cu maşini ultimul răcnet. La Costeşti poţi admira toată floarea cea vestită a mahalalelor şi marginilor de sat. De la ursari şi căldărari de Vâlcea până la spoitori de Călăraşi şi mustăţi ardeleneşti de gabor, au vândut şi au petrecut cât a fost ziua de lungă. 

 

Leave a Response