|duminică, ianuarie 19, 2025
  • Follow Us!

Acţionarii minoritari vor să pună beţe-n roate funcţionării OLTCHIM MBO 

Acţionarii minoritari vor să pună beţe-n roate funcţionării OLTCHIM MBO

 Reprezentanţii SIF Oltenia (unul dintre acţionarii minoritari la OLTCHIM Rm. Vâlcea) contestă decizia managerilor de la combinatul chimic de a crea o societate paralelă pe care să o implice în activitatea combinatului. Relaţiile dintre acţionarii majoritari şi cei minoritari ai societăţii OLTCHIM sunt pe cale de a deveni şi mai proaste decât erau până acum, ca urmare a evoluţiilor recente. În urmă cu două luni, a fost înfiinţată OLTCHIM MBO, o societate constituită de administratorii societăţii.

Însă, unii acţionari minoritari contestă decizia conducerii executive a OLTCHIM, întrucât, spun ei, s-a luat fără acordul acţionarilor OLTCHIM. SIF Oltenia invocă legislaţia societăţilor comerciale, care prevede că participarea unui administrator ca acţionar într-o altă societate cu acelaşi obiect de activitate sau cu obiect similar de activitate trebuie aprobată de adunarea generală a acţionarilor. Majorarea capitalului social al OLTCHIM MBO se realizează printr-o emisiune preferenţială de 719.000 acţiuni, la o valoare nominală de 100 de lei.

Subscrierile pot fi realizate până pe 25 octombrie 2008. În urmă cu puţin timp, conducerea întreprinderii OLTCHIM Rm. Vâlcea a decis înfiinţarea firmei OLTCHIM MBO, pentru a răspunde nevoii urgente de finanţare şi dezvoltare a combinatului chimic. Iniţiativa managementului OLTCHIM beneficiază de suportul salariaţilor combinatului şi are ca scop principal susţinerea şi dezvoltarea combinatului, în principal prin atragerea de finanţări şi implicit securizarea surselor de materii prime de bază.

Adoptarea unei asemenea soluţii a fost necesară şi oportună din prisma interesului managementului şi a salariaţilor de a dezvolta OLTCHIM, în contextul în care orice intervenţie a statului, în calitate de acţionar majoritar, a fost în mod constant criticată de către acţionarii minoritari ca fiind susceptibilă de a fi ajutor de stat. Menţinerea incertitudinii asupra majorării capitalului social afectează în sens negativ activitatea şi finanţarea societăţii, cu riscuri majore în viitorul apropiat.

Încercările repetate ale managementului de a obţine finanţări pentru susţinerea programelor de investiţii şi dezvoltarea combinatului, esenţiale pentru supravieţuirea OLTCHIM SA, nu s-au concretizat, ultima încercare, de majorare a capitalului social cu 954 milioane lei, fiind blocată, în urma unei sesizări făcute de un acţionar minoritar. Până la primirea unui răspuns oficial de la Comisia Europeană referitoare la posibila încadrare a acestei operaţiuni ca ajutor de stat, OLTCHIM va întâmpina în continuare dificultăţi în obţinerea de credite bancare avantajoase.

În acest context, managementul SC OLTCHIM SA a avut iniţiativa înfiinţării unei companii separate, denumite OLTCHIM MBO, care să fie eligibilă pentru obţinerea de finanţări externe şi să poată atrage, într-un timp cât mai rapid, finanţări pentru investiţiile necesare pentru programele de dezvoltare ale OLTCHIM. În acest moment OLTCHIM MBO discută cu mai multe bănci şi fonduri de investiţii pentru a găsi o modalitate de finanţare şi atragere de resurse suplimentare pentru combinat. Procedura de constituire a OLTCHIM MBO a fost avizată de unele dintre cele mai importante case de avocatură din România şi s-a realizat în conformitate cu practicile internaţionale referitoare la management buyout.

Leave a Response