|sâmbătă, ianuarie 18, 2025
  • Follow Us!

Politicienii au fost alături de copii, părinţi şi profesori 

Şcolile din Vâlcea arată impecabil

Politicienii au fost alături de copii, părinţi şi profesori

Ca la fiecare început de an şcolar aleşii locali, dar şi parlamentarii au fost prezenţi la deschiderile festive organizate de unităţile şcolare din Vâlcea. Celor din urmă li s-au adăugat şi candidaţii la posturile din Parlament ce vor da piept cu alegătorii în noiembrie. Am fost şi noi prezenţi în mai multe localităţi luni, 15 septembrie. Am remarcat că majoritatea unităţilor de învăţământ au condiţii bune şi foarte bune. S-au făcut lucrări de reparaţi, igienizare, reabilitări, aprovizionări cu lemne pentru iarnă acolo unde este cazul. S-a cumpărat mobilir şcolar nou, a crescut numărul microbuzelor şcolare, a ferestrelor de termopan, a pardoselilor bune şi a grupurilor sanitare noi.

Copiii din Milcoiu au noroc cu primarul Dan Muşat

Dan Muşat, primarul comunei Milcoiu, ne-a rugat să fim alături de el la început de an aşa cum am fost şi în campania din primăvară. Ştia că nu vor năvălii oficialităţi la el pentru că este primar PNG. Noi ne-am dus pentru că doream să vedem ce a făcut acest om în câteva luni de când a fost ales. Meritul său este cu atât mai mare cu cât toate lucrările făcute până acum s-au realizat cu fonduri din bugetul local. În satul Ciuteşti am găsit o grădiniţă cu zugrăveli interioare şi exterioare, cu o alee nouă, cu sală de sport. În şcoli s-a făcut aprovizionarea cu lemne, s-au reparat acoperişurile. Primarul a găsit sponsori pentru a face rost de încălţăminte pentru 14 copii preşcolari.

În Şcoala cu clasele I-IV din satul Tepşenari se lucrează la realizarea unor grupuri sociale noi, s-a realizat igienizarea totală iar primarul intenţionează sa facă un loc de joacă pentru copii în faţa şcolii. Grădiniţa a primit mobilier nou datorită intervenţiilor edilului la Inspectoratul Şcolar. Urmează să se găsească finanţări pentru 30 de mp de parchet. Aici învaţă 40 de copii. Şcoala din centrul comunei, clasele I-VIII a fost renovată total.

Comuna a primit recent un microbuz şcolar de la Guvern şi 800 de milioane pentru şcoli printr-o hotărâre de guvern. Primarul speră în continuare în sprijinul deputatului Emilian Frâncu şi al consilierului judeţean Cristi Buican (care l-au mai ajutat) pentru a obţine alocarea a 2,3 miliarde d elei necesari unei centrale termice noi, gardurilor din jurul unităţilor de învăţământ, unui loc de joacă şi altor lucrări. Dan Muşat a reuşit să realizeze iluminatul public în jumătate de comună. Localitatea era mereu cu datorii şi debranşată de la reţea. Fostul primar pesedist Gheorghe Ceauşu se lenevise după vreo 24 de ani de primărie şi nu îl mai interesa nimic.

Acum primăria are 12 salariaţi. Unii dintre aceştia ca şi unele cadre didactice fac naveta. Primăria îi sprijină iar edilul intenţionează să trimită tot personalul la cursuri de specializare „Vreau să alimentăm comuna cu apă. Insist pentru transpunerea în realitate a unui proiect de extindere a reţelei de alimentare cu apă şi a canalizării ( 2,5 milioane euro) care acum acoperă doar 30 la sută din comună.

Cu ajutorul oamenilor ce muncesc conform Legii 76 am făcut igienizări, am curăţat toate şanţurile din comună.” Cadrele didactice i-au mulţumit noului primar pentru sprijin ca dealtfel şi mai mulţi părinţi veniţi la şcoli cu cei mici. Noi ne-am bucurat că am susţinut alegerea unui gospodar şi am promis să revenim în localitate periodic .

Abordări diferite

Deputatul Aurel Vlădoiu intenţiona să fie alături de elevii din localităţile Laloşu, Făureşti, Bălceşti. Din păcate starea sa de sănătate nu i-a permis să participe la nici un eveniment şcolar. A stat în schimb acasă unde a redactat 11 interpelări, majoritatea având ca scop ajutorarea unor comunităţi locale. Deputatul Emilian Fâncu (PNL) a fost prezent în localităţile Buneşti, Bărbăteşti, Tomşani, Romanii de Jos (Horezu) şi Vaideeni, unde a transmis mesaje directe şi simple celor prezenţi la festivităţi şi s-a interesat de ceea ce mai au nevoie unităţile şcolare.

Cristian Buican, candidatul liberal la funcţia de deputat în nordul judeţului a dat dovadă de un gest rar întâlnit într-o astfel de zi. El nu a participat la deschiderea anului în nici o şcoala din Colegiul în care candidează preferând să fie prezent la Festivităţile de la Liceul Pedagogic al cărui director  a fost. Tânărul profesor politician a transmis astfel un mesaj clar adversarilor săi: nu are nevoie să adune voturi prin şcoli pentru că ştie că este favoritul populaţiei din Colegiul respectiv.

Dan Mazilu, candidatul PSD la funcţia de deputat al Colegiul Bălceşti şi-a petrecut ziua de 15 septembrie în comuna Lăuşata al cărei viceprimar este : „ Am considerat că este normal să fiu alături de copii din comuna mea, nu să merg prin altă parte. Aici am învăţat şi eu şi trebuie să sprijin în primul rând cadrele didactice, părinţii şi copiii comunei care m-a ales viceprimar.”  Deputatul PSD Vasile Bleotu a ţinut câteva discursuri seci, cu limbaj de lemn, în şcolile din Drăgăşani. El a atacat situaţia lipsei autorizaţiilor de funcţionare a şcolilor de parcă atunci când PSD se afla la putere şcolile arătau mai bine şi numărul avizelor favorabile era mai mare.

Zvetlana Preoteasa a fost aplaudată de elevi

O prezenţă remarcabilă a avut-o profesoara Zvetlana Preoteasa, ministru secretar de stat în MECT, care a partricipat la deschiderile şcolare din comunele Drăgoeşti, Ioneşti, Prundeni, Orleşti şi Drăgăşani (3 şcoli). A vorbit simplu şi direct părinţilor, elevilor şi cadrelor didactice, a primit o mulţime de buchete de flori, dar şi mulţumiri de la elevii care au fost în tabere şcolare.

Prin iniţiativa ei în luna august câte 10 elevi din fiecare localitate din sudul judeţului (19 comune) precum şi 30 din Drăgăşani au fost în tabere gratuite la Costineşti (hotel de trei stele). Copiii au fost selecţionaţi dintre cei a căror familii au situaţii financiare precare şi au fost însoţiţi de cadre didactice din şcolile în care învaţă. Doar comuna Mitrofani nu a avut copii în tabără pentru că directoarea de aici nu a făcut din timp dosarele.

Primarii i-au mulţumit pentru sprijin ca şi multe cadre didactice dar i-au cerut şi ajutor. Şcoala „Tudor Vladimirescu“ din Drăgăşani, cea mai mare din Oltenia, arăta impecabil, fostul inspector general Gheorghe Vieru dovedind că este un bun director. Şcoala din comuna Orleşti a fost modernizată total şi are şi un teren de fotbal cu gazon sintetic. Conducerea de aici a mulţumit primarului Constantin Cârstina şi doamnei ministru pentru sprijin. Şi şcolile din Ioneşti arată mai bine, noul primar Constantin Neagoe având un program serios de modernizare a lor.

În Drăgoeşti primarul zâmbea fericit, mândru că în comuna sa copiii învaţă în condiţii deosebite. Administraţia pesedistă a Drăgăşaniului nu a înghiţit prea uşor prezenţa ministrului liberal mai ales datorită popularităţii de care se bucura în rândul cadrelor didactice. La festivitatea de la şcoala „Nicolae Bălcescu“ a fost aplaudat şi Florin Smeoreanu, inspectorul general şcolar, care o însoţea pe doamna ministru. Pe deputatul Vasile Bleotu lumea nu l-a prea băgat în seamă dovedind că s-a săturat de gogoşile lui răsuflate.

La Prundeni, Zvetlana Preoteasa a promis sprijin părinţilor care s-au plâns că primarul vrea să desfiinţeze şcoala din Călina. „Nu se poate aşa ceva, Guvernul tocmai a alocat 400 de milioane acestei şcoli. Nu pot fi de acord cu desfiinţarea ei pentru că un primar vrea să facă nu ştiu ce aranjament cu imobilul în care învaţă copiii. Nu voi permite alşa ceva!” a declarat ministrul liberal care a făcut tot posibilul să fie în 15 septembrie în Vâlcea deşi avea invitaţii de la multe şcoli de renume din ţară. (T.G., T.P.)

Leave a Response