|sâmbătă, ianuarie 18, 2025
  • Follow Us!

OLTCHIM funcţionează la jumătate din capacitatea de producţie 

• De aproape o săptămână,

OLTCHIM funcţionează la jumătate din capacitatea de producţie

• combinatul chimic nu a suferit pierderi importante şi va funcţiona la întreaga capacitate începând din data de 10 octombrie 2008

De aproape o săptămână, întreprinderea OLTCHIM Râmnicu Vâlcea funcţionează la jumătate din capacitatea de producţie, după ce a apărut o defecţiune la una dintre instalaţiile de piroliză ale Arpechim Piteşti, principalul furnizor al companiei. Problema de alimentare cu materie primă apărută la OLTCHIM a fost anunţată de acţionarul minoritar al companiei, grupul german PCC care deţine 12,9% din acţiuni.

Aşa cum se ştie, Arpechim este principalul furnizor de materie primă pentru OLTCHIM şi această întrerupere ar fi putut provoca întreruperea totală a activităţii OLTCHIM. Însă Petrom a reacţionat prompt şi a furnizat materia primă necesară OLTCHIM de la alte rafinării. Acest lucru a permis OLTCHIM să îşi continue activitatea, chiar dacă la jumătate din capacitate, până la soluţionarea problemei, anticipată pentru data de 10 octombrie. Preluarea Petrochemicals de către OLTCHIM se va face printr-o tranzacţie de vânzare-cumpărare şi nu printr-un schimb de acţiuni.

După preluarea instalaţiei de piroliză, OLTCHIM intenţionează retehnologizarea şi creşterea capacităţii acesteia, de la 200.000 tone pe an etilenă la 300.000 tone pe an şi estimează costul acestor operaţiuni la valoarea de peste 100 milioane de euro. În acest mod, se speră că OLTCHIM va deveni independentă în asigurarea cu principalele materii prime, respectiv etilenă şi propilenă. Urmare a propunerilor făcute de către conducerea OLTCHIM, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului a acceptat să demareze procedurile pentru ca partea de exploatare minieră a sării şi a calcarului din zona judeţului Vâlcea, din cadrul Exploatării Miniere Râmnicu Vâlcea, care aparţine Societăţii Naţionale a Sării (SNS), să fie constituită ca o entitate juridică distinctă, în cadrul căreia să deţină participaţii atât OLTCHIM, cât şi Uzinele Sodice Govora.

La începutul acestui an, directorul general de la OLTCHIM s-a adresat printr-o scrisoare deschisă tuturor marilor consumatori de sare lichidă din România, respectiv Uzinele Sodice Govora, UPSOM Ocna Mureş, Chimcomplex Borzeşti. Toate întreprinderile respective au fost invitate la constituirea unui consorţiu în scopul participării acestei entităţi ca ofertant, în procesul de privatizare al Societăţii Naţionale a Sării.

Leave a Response