PNL Vâlcea are specialişti în proiecte
PNL Vâlcea are specialişti în proiecte
Zvetlana Preoteasa a fost premiată la Washington
Este singura femeie care are şansă să reprezinte populaţia dintr-un colegiu vâlcean în Parlament. S-a remarcat în ultimii ani prin aducerea de importante fonduri în unităţile de învăţământ vâlcene, a fost recompensată de capul Bisericii Ortodoxe din România, Preafericitul Daniel, pentru eforturile depuse spre păstrarea Religiei ca materie şcolară.
Zvetlana Preoteasa este soţie de preot, mamă, profesoară, ministru secretar de stat pentru învăţământul preuniversitar şi important lider al PNL Vâlcea, organizaţie în care s-a remarcat prin acţiuni ca preşedintă a femeilor liberale, cum a fost cea prin care scrisorile a mii de femei l-au adus pe premierul Tăriceanu în Vâlcea acum doi ani iar vizita sa s-a soldat cu alocarea de fonduri importante unor comunităţi din judeţ.
În aceste condiţii atacurile unor mercenari de presă care îi pocesc intenţionat numele, răspândesc minciuni şi zvonuri calomnioasse şi jignesc printr-un limbaj suburban o femeie ne fac să credem că adversarii politici care se află în spatele acestor atacuri de presă se tem d e popularitatea în creştere a candidatei liberale pentru un post de deputat în Colegfiul Drăgăşani.
Jurnaliştii oneşti , cei care respectă deontologia, recunosc întotdeauna meritele unui membru al comunităţii locale şi aduc la cunoştiinţa opiniei publice realizările sale. Aşa procedează în cazul Zvetlanei Preoteasa colegii de breaslă profesionişti care îşi respectă meseria şi cititorii. Aşa procedăm şi noi azi şi facem public o realizare a acestei doamne necunoscută vâlcenilor tocmai datorită modestiei de care a dat dovadă de-a lungul timpului.
Un proiect finanţat de Banca Mondială
Proiectul pentru Învăţământul Rural (val 90 mil USD – finanţat de Banca Mondială şi Guvernul României) 2003-2009 a fost coordonat de Zvetlana Preoteasa. La 1 aprilie anul acesta, în Washington DC proiectul a fost premiat ca fiind cel mai bun proiect finanţat de Banca Mondială şi a fost dat ca exemplu de bună practică în cadrul poiectelor finanţate de Banca Mondială pentru regiunea Europa şi Asia în anul 2008.
Programul IDD de reconversie profesionala este best practice intr-un raport al Comisiei Europene „European Profile for the Language Teacher Education – A Frame of Reference” 2007.Baza de Date Naţională a Educaţiei este exemplu de bună practică la secţiunea European E-government, în anul 2007 http://www.epractice.eu/cases/NED. Obiectivul general al proiectului realizat de Zvetlana Preoteasa este îmbunătăţirea accesului la o educaţie de calitate pentru elevii din mediul rural exprimată prin rezultate şcolare mai bune, precum şi printr-un procent mai mare de promovabilitate şi absolvire.
Principalele realizări ale proiectului
Implementarea activităţii de mentorat s-a realizat în perioada ianuarie – septembrie 2005 faza pilot şi faza naţională din anul şcolar 2005-2006 până în prezent. Au fost perfecţionate 55.000 de cadre didactice prin programul de dezvoltare profesională la nivelul şcolii (circa 70% din numărul total de cadre didactice din mediul rural). Pentru derularea acestei activităţi au fost dotate 463 de centre de resurse fixe.Elaborarea unui nou program de IDD, care să corespundă tipurilor de învăţare, cerinţelor, intereselor, experienţei şi aspiraţiilor cadrelor didactice din mediul rural. În cadrul acestui program au fost calificate un numar de 3.060 de cadre didactice din mediul rural printr-un program de reconversie profesională de la 1 an la 3 ani.
Un număr de 1.500 de şcoli din mediul rural au fost dotate cu mobilier, 430 de şcoli au beneficiat de instalaţii noi de apă curentă, iar 150 de şcoli au beneficiat de toate facilităţile (apă curentă, instalaţii termice, electrice şi sanitare).
8.000 de unităţi şcolare din mediul rural au fost dotate cu materialele didactice de bază: 4.000.000 de planşe didactice, hărţi şi globuri, peste 2.000.000 de cărţi pentru bibliotecile şcolare (învăţământul gimnazial) şi 1,000,000 pentru biblioteca clasei (învăţământul primar) peste 80.000 de materiale sportive (mingii, saltele etc.), peste 400.000 de seturi de ştiinţe pentru elevi şi profesori, modele umane.7662 de şcoli şi consilii de administraţie au beneficiat de facilitare pentru elaborarea strategiilor de dezvoltarea educaţională la nivel local. În urma celor patru runde de competiţie au propus proiecte eligibile un număr de 4130 de şcoli şi au fost acordate un număr de 1537 de proiecte locale care dezvoltă parteneriatul şcoală – comunitate.
Realizarea studiului comparativ “Indicatori pentru educaţie şi formare profesională”, pe baza analizei indicatorilor educaţionali naţionali şi internaţionali (OECD, EUROSTAT; UNESCO, Banca Mondială).Elaborarea setului naţional de indicatori pentru educaţie. Restructurarea şi îmbunătăţirea bazei de date existente în MEdC în acord cu setul naţional de indicatori pentru educaţie (dezvoltarea şi implementarea unor aplicaţii software de colectare a datelor).Participarea în programele de testare internaţională a elevilor (PIRLS, PISA, TIMSS).Evaluarea la clasa IV-a –evaluare realizată pe un eşantion reprezentativ la nivel naţional (circa 4500 de elevi testaţi).
Peste adversari
Doar dacă citeşti acest proiect, importanţa lui şi scrisorile de mulţumire adresate de cei de la Banca Mondială îţi dai seama că Zvetlana Preoteasa nu se poate compara cu adversarii din Colegiul Drăgăşani. Păi ce a făcut Vasile Bleotu în afara falimentării Scandului şi încasarea a dăuă lefuri de stat imense concomitent ? Iar depsre candidatul PDL ce să mai spunem că nici noi nu i-am reţinut numele . Un anonim. Populaţia din Drăgăşani va vota însă în 30 noiembrie pentru Zvetlana Preoteasa şi va fi în cele din urmă ajutată de o femeie cu inimă mare şi cu minte ascuţită.