|sâmbătă, noiembrie 23, 2024
  • Follow Us!

Autovehiculul electric utilitar, vedeta cercetării pe plan naţional 

Produs la Vâlcea,

Autovehiculul electric utilitar, vedeta cercetării pe plan naţional

Micul autovehicul electric utilitar alimentat cu hidrogen, care este un prototip unic în ţară, rezultat în urma cercetărilor efectuate la Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice şi Izotopice ICSI Rm. Vâlcea a fost vedeta de necontestat a primei ediţii a „Topului excelenţei în cercetare”, manifestare desfăşurată la Centrul de conferinţe Romexpo în perioada 7 – 11 octombrie.

Institutul vâlcean a primit nu mai puţin de patru distincţii cu această ocazie. În cadrul Târgului Tehnic Internaţional Bucureşti, Autoritatea Naţională de Cercetare Ştiinţifică a avut un stand, dedicat cercetării din România, iar la Pavilionul 14 a fost organizat Salonul de inventică Bucureşti 2008.

Premii pentru cercetare

Conform programului Autorităţii Naţionale de Cercetare Ştiinţifică şi în conformitate cu Hotărârea de Guvern 1182/24 septembrie 2008, prin comisiile de specialitate ale colegiului consultativ de cercetare – dezvoltare au fost acordate săptămâna trecută şi mai multe premii, în urma evaluării colectivelor care au desfăşurat activitate de cercetare – dezvoltare, cu rezultate deosebite în domeniul ştiinţei şi tehnologiei.

În seara zilei de 8 octombrie 2008, la Romexpo s-a desfăşurat „Topul excelenţei în cercetare”, la care au participat, printre alţii ministrul cercetării, Anton Anton, consilierul prezidenţial Bogdan Teodoriu, rectorul Ecaterina Andronescu, Alexandru Mironov, secretari de stat din Ministerul Educaţiei şi Cercetării, directori generali din ANCS, din institute, dar şi academicieni. Gala de premiere a început cu premiul special al Autorităţii de Stat pentru Cercetare Dezvoltare, în valoare de 70.000 de lei, acordat directorului general al ICSI Rm. Vâlcea, pentru „sistemul integrat de conversie a energiei din surse regenerabile”, cu aplicaţie în autovehiculul de teren electric, expus la locul ceremoniei. În continuare, institutul vâlcean, care este în topul excelenţei a mai primit două premii deosebit de importante pentru atitudinea institutului faţă de aplicabilitatea cercetării în viaţa economică a României.

Primul dintre acestea, pentru cel mai original transfer tehnologic, recunoaşte valoarea incubatorului de afaceri de la Vâlcea şi a aplicabilităţii imediate a Programului II de cercetare ştiinţifică, pentru produsul apa sărăcită în deuteriu – Qlarivia. „Ultimul premiu, poate cel mai valoros a fost acordat institutului pentru cel mai mare transfer tehnologic al anului. Este vorba despre tehnologia de extragere a tritiului din apa grea, utilizată la funcţionarea reactorului de tip CANDU de la Centrala nuclearo – electrică de al Cernavodă.

Plachetele oferite de agenţie vor ajunge în patrimoniul ştiinţific al institutului şi vor fi expuse la conferinţa internaţională de la Călimăneşti, care se va desfăşura în perioada 29 – 31 octombrie. – a precizat directorul general al institutului, Ioan Ştefănescu. Colectivul de al ICSI Vâlcea a câştigat, în plus şi locul II la secţiunea mediu, cu proiectul „Studii şi evaluări privind recuperarea metalelor tranziţionale din catalizatori uzaţi”, premiul fiind în acest caz de 50.000 de lei.

Maşinuţa unicat în ţară

Printre exponatele duse de institut s-a remarcat autovehiculul utilitar acţionat cu motor electric prin pilă de combustie, acţionată cu hidrogen. De asemenea, au fost duse standuri din domeniul cercetării aplicative a hidrogenului şi pilelor de combustie, pile de combustie până la 5 KW şi alte prototipuri din sfera catalizatorilor, din zona de producţie şi chiar prototipul viitoarei instalaţii de extracţie a tritiului de la Cernavodă.

De asemenea, într-un stand al incubatorului tehnologic şi de afaceri s-au aflat la loc de frunte noutăţile şi colaborările institutului în domeniu, prin apa sărăcită în deuteriu (brandul Qlarivia) şi celelalte produse ale firmelor din incubator. Anul acesta a fost organizată, de altfel prima ediţie a „Topului excelenţei în cercetare”.

Leave a Response